Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Posts Tagged ‘Viles i gents’

Viles i gents

Sòl de Vila*

// Estela Rius

Al meu poble, hi ha un nom de carrer que m’agrade especialment pel significat que té: estic parlant del carrer Sòl de Vila. Lo “sòl” d’una vila, d’un carrer, d’un riu, de l’horta… vol dir la part baixa (tenim lo topònim Sòl de l’Horta i també Cap de l’Horta, la part oposada).

A la literatura oral nonaspina trobam lo seu ús:

A la plaça venen carn,
al carrer Major culleres,
i al sòl del carrer Minyons
estan les més batxilleres.

Lo sentit del nom del carrer Sòl de Vila s’ha de buscar anteriorment al segle XVII, quan Nonasp estave tancat per la muralla. Situat entre el portal de Santa Llúcia i lo perxi que porte al carrer Vell, en aquella època els veïns del poble lo van anomenar Sòl de Vila, en tota la lògica perquè ere la part del poble que quedave més baixa.

Lo nom ha sobreviscut els segles i els canvis de nomenclatura que han patit altres carrers en funció del règim polític del moment. Ara bé, si avui en dia parlam de fer servir la paraula “sòl” com a part del nostre vocabulari… m’atreviria a dir que s’està perdent lo seu ús (com tantes altres).

Fa uns anys, li vaig dir a una persona que m’esperés al sòl del carrer i on em va esperar va ser al “sol” sense accent (coses de l’idioma, dirie La Trinca). Això em va fer reflexionar i, a partir d’aquell dia, quan acabo d’ensenyar lo Museu Etnològic als visitants i anem de camí a la Presó, per anar d’un puesto a l’altre, recorrem lo carrer Sòl de Vila i moltes voltes els pregunto si coneixen lo seu significat.

Si la resposta és que no, los ho explico, sempre en l’esperança de compartir-ho perquè no s’acabo de perdre.


*Publicat a La Comarca, 6 de setembre de 2024

Continue Reading

Viles i gents

Selective Focus Photography Cement

El nivell de boles*

// Lluís Rajadell

La peonada del manobre era allavontes de deu hores, tocava treballar els dissabtes pel de matí, del mes de vacacions ni se’n parlava i bona part dels peons eren, en realitat, llauradors que pagaven la Seguretat Social agrària i que anaven a l’obra per a completar els ingressos perquè la terra no donava per a guanyar-se la vida. Posem que parlem del sector de la construcció als anys vuitanta del segle passat a la comarca del Matarranya.

Continue Reading

Viles i gents

woman wearing black sleeveless dress holding white headphone at daytime

Paisatges sonors*

// Vicent Pallarés Pascual

Tothom ens hem imaginat alguna vegada com sonaria el nostre voltant en un temps passat. En alguns casos, els sons que ens acompanyen uns moments concrets de la vida s’han pogut enregistrar però en la majoria de les ocasions no se li han donat gaire importància i han caigut en l’oblit.

Continue Reading

Viles i gents

“Entre oliveres”*

// Tomàs Bosque

Lo passat diumenge 28 de juliol, es va fer a Torrocella d’Alcanyís la presentació del llibre-disc Entre oliveras al que s’ajunta un pendrive amb la informació completa que no hi cap al CD i el vídeo del festival. Tota una celebració molt ben presentada al saló municipal del poble de Pardo Sastrón, plenet de gent que esperàvem reviure el 1r festival Entre oliveras que es va fer el 25 de setembre del 2021 al Rodigacho, un troç del terme del poble d’oliveres centenàries.

Continue Reading

Viles i gents

man in orange jacket and black pants with white helmet riding on white and black motor

Suïssa: bones bardisses fan bons veïns*

// Natxo Sorolla

Quina llengua parlen a Suïssa? Un pot bloquejar-se i preguntar: «lo suís no és cap llengua, no?». A algú altre li pot vindre al cap que «Suïssa és multilingüe. Parlen alemany, francès… italià… i no sé quina més». I efectivament, la quarta és lo«romanx», una llengua que a les nostres orelles mos sone a un italià en moltes paraules paregudes a les nostres.

Continue Reading

Viles i gents

Del riu a la piscina*

// Estela Rius

Diuen que no hi ha hivern sense fred ni estiu sense calor. Quan arribe esta última, una de les solucions més efectives per sufocar-la és remullar-se a l’aigua, com pot ser la del riu. Als pobles que en tenim, sabem bé lo que és això, igual que ho sabien los nostres avantpassats.

Continue Reading

Viles i gents

man slicing raw meat

Sense carnisseries*

// Lluís Rajadell

Vall-de-roures ha passat de tindre quatre carnisseries obertes al mateix temps a no tindre’n cap, un canvi operat entre els primers anys vuitanta del segle XX i l’actualitat, al mateix temps que la seua població passava de 1.900 habitants a 2.500. Mentre la demanda de carn i dels seus derivats creixia per damunt del 25%, d’acord amb l’augment de la població, l’oferta tradicional d’estos productes ha caigut un 100%. A començaments dels anys vuitanta, els supermercats no existien o existien en una versió embrionària, mentre que ara son la principal forma d’omplir la cistella del consumidor.

Continue Reading

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: