Ribagorça
Llegenda del Cossant del Monestir de Santa Maria d’Alaó de Sopeira
// Glòria Francino
Aquestes festes nadalenques la canalla i joves de Sopeira van representar la Llegenda del Cossant, en l’acte de la benvinguda als Reis d’Orient. La celebració va començar amb una xocolatada, acompanyada de coca, i després es va passar a escenificar la llegenda. Els més xics van cantar una cançó nadalenca, i també, entre tota la colla van fer una cançó per a celebrar la victòria de Sopeira en el concurs Menudo es mi pueblo.
Arbres amb ànima
// Glòria Francino
La natura és esplendorosa arreu i, sovint presenta mostres que sorprenen els ulls de la gent. Vet ací que entre les seves manifestacions hi són els arbres especials, singulars, arbres amb història pròpia. La Ribagorça és terra de roures forts, d’olzines, de rebolls, d’olivers centenaris, de freixos, de faigs, de pins, molts replantats sobretot, a la zona baixa de la comarca, de tants i tants arbres i arbustos.
Joies lingüístiques
// Glòria Francino
Qui m’ho havia de dir, que després d’un any de remenar entre documents jurídics del segle XVII relacionats amb el Monestir de Santa Maria d’Alaó, en general escrits en castellà, per la família de notaris Gironza de Roda d’Isàvena, m’havia de trobar amb una referència a un document d’Areny del segle XVI escrit en català!
Activitats d’estiu de l’Associació Amics d’Alaó de Sopeira
// Glòria Francino
Una col·leció d’imatges de les activitats organitzades per l’Associació Amics d’Alaó de Soperira, Ribagorça.
La salema
// Glòria Francino
Les paraules ens remeten al coneixement, alguns camins, amagat, oblidat o desconegut per a molts. Una d’aquestes paraules la portem avui ací, a propòsit de la comarca de la Ribagorça: la salema i fer salema.
La UIMP organitza un curs a Benavarri sobre la maternitat i paternitat de les persones amb discapacitat
// Màrio Sasot
El món de la discapacitat física o intel·lectual ha canviat molt a Espanya durant les darreres dècades. De estar tancats a casa, amb una situació d’invisibilitat social absoluta durant l’ominosa postguerra franquista han arribat a obrir-se pas davant les dificultats i la incomprensió de certs sectors fins aconseguir una integració en el món educatiu social i laboral i, en molts casos una vida autònoma i independent de les seues famílies i… la possibilitat de formar ells mateixos una família?
Dolls d’aigua
// Glòria Francino Pinasa
La primavera ha portat aigua, neu, garbaixó i pedregades, i això ho ha notat la naturalesa que ens brinda esplendorosa tota la gamma de colors: els verds dels sembrats i dels prats, els dels matolls de romer i de l´espígol, dels boixos i de les sabines i de flors de diversa mena: des de les grogues de les esgelagres i la ginestra i narcisos silvestres, les flors blanques, a començaments del mes de maig, de les corneres, de les boles de neu, dels clavellets silvestres, els lliris morats, anomenats capellans, i els blancs i els grocs, els lilers florits, les roses de les garraveres i tots els rosers blancs, rojos, grocs, els pipiripipis rois o el que és el mateix les roselles o ababols …
Carnaval a Sopeira
// Glòria Francino
Semblla un carnistoltes. Vaja un carnistoltes estàs fet! Són frases que hem sentit moltes vegades per referir-nos a la manera extravagant de la vestimenta. Ara s’imposa la paraula carnaval per referir-se a la festa de l’època anterior a la quaresma, temps en el que es permet la disbauxa, el menjar molt, sobretot carn, ja que la matança del porc s’havia fet en dates prèvies a aquesta celebració.
Sisme a l’Alta Ribagorça, Pallars Jussà i altres comarques
// Glòria Francino Pinasa
El 14 de febrer de 2018, a les 9:26 hores del matí hi va haver un terratrèmol amb l’epicentre a Sopeira, enregistrat pel sismògraf proper al poble, d’una magnitud de 3,7 segons dades de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i de 4,1 segons dades de l’Institut Geogràfic Nacional, sense causar danys notables. Més tard a les 9:53, una rèplica de magnitud 2,6 que també es va produir amb l’epicentre a Beranui, així com la tercera rèplica a les 10:29 hores de magnitud de 3,1, que va produir algun desperfecte al mur del cementiri. A la matinada sembla que també hi hauria hagut una rèplica més baixa.
Presentació de Rebost a Graus
//Carles Terès
Nuria Sesé presentà el projecte Rebost a l’Espacio Pirineos de Graus, amb la sala plena de públic. La presentació es va fer en aragonès ribagorçà i també en el bellíssim català de l’autora, nascuda a l’ombra del Turbó, a Vilacarlle.
Qui desfà les tronades?*
// Glòria Francino
Per què no plou? Aquesta és la pregunta que ens podem fer tots, però algunes veus expertes de la Ribagorça aragonesa ja han trobat resposta a la falta de pluges, i una de les causes més evidents són els efectes de les avionetes que llancen en èpoques determinades de l’any, sobretot a l’agost i al setembre, iodur de plata per a desfer les tronades, i que no perjudiquin la producció i verema dels raïms de les vinyes. Aquest és un fet general respecte a diferents cultius, que s’estén a altres llocs de l’estat: Almeria, Terol, vall del Jiloca, Sobrarbe, Pla de Lleida, Ribagorça…
Tornar a Sant Antoni
// Glòria Francino Pinasa
Quan arriba la data del 17 de gener, festivitat de Sant Antoni Abat, conegut popularment com Sant Antoni dels rucs o del porquet, patró dels animals, s’ha de decidir el data que va millor per fer la missa en honor al sant, i acostuma a ser diumenge. A Sopeira hi ha l’ermita de Sant Antoni i de Sant Gregori, una festivitat és d’hivern, i l’altra, el 9 de maig, enceta les festes majors de primavera.