Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Matarranya

Viure de l’agricultura: un debat necessari

Viure de l’agricultura: un debat necessari

Segona conversa del “FEM CORRO” a Maella, un format en perspectives

// Redacció

Després d’un exitós primer “corro” sobre despoblació lo passat 4 d’agost, la plaça Alta de Maella va tornar a ser l’escenari d’un altre el dia 25. Ara els convidats eren Víctor Vídal, agricultor ecològic de la Portellada —i un dels promotors de la seua Fira de l’Hort i el Jardí—, i Javi Montaner, viticultor de Maella i propietari de l’empresa “Vinos Montaner”, en la Loli Gimeno novament com a moderadora, de l’Associació Guirigall de Maella, que ho organitza. Concebut com una conversa a partir dels coneiximents i pràctiques d’experts locals o de les comarques veïnes, en este cas van abordar el tema “Viure de l’agricultura: algunes reflexions”, una manera de continuar l’anterior “corro”, en què Marc Martí i Natxo Sorolla van destacar que les viles agrícoles són les úniques que encara retenen població. 

llegir-ne més

Matarranya Íntim a la Freixneda

Matarranya Íntim a la Freixneda

// Carles Sancho

A la Freixneda, enguany, el festival ‘Matarranya Íntim’ commemorava els 10 anys d’exitosa trajectòria, l’últim cap de setmana de juliol per no coincidir la seua programació amb les festes d’agost que celebren la majoria de les viles de la comarca. Com molt bé anunciaven els responsables de l’organització «Matarranya Íntim és un festival pioner en dur les arts escèniques d’avantguarda a l’interior de les cases particulars i espais singulars del medi rural aragonès, amb l’objectiu de dinamitzar el panorama cultural de la comarca del Matarranya i posar en valor la seua riquesa cultural».

llegir-ne més

Les campanes de la Portellada

Les campanes de la Portellada

// Carles Sancho

La Portellada ha dut a terme durant la primera quinzena d’agost una intensa programació cultural per a totes les edats. L’última convocatòria, diumenge 13, es va dedicar a fer un homenatge a les campanes de la població recentment restaurades. Al matí els campaners de la població, Bedet i Diego, van ensenyar, a tots els menuts que van voler participar, el toc d’alarma que sonava a la vila per alertar els seus veïns d’algun perill imminent a la vila.

llegir-ne més

Interessant debat a Maella sobre la despoblació al món rural

Interessant debat a Maella sobre la despoblació al món rural

“FEM CORRO” enceta un format de converses obertes a l’aire lliure

// Redacció

L’Associació Guirigall de Maella va iniciar el passat 4 d’agost “Fem corro: converses obertes sobre temes actuals”. Així es vol reviure la dinàmica dels “corros” de gent a l’estiu, a la porta de les cases a l’hora de la fresca, com una manera d’intercanviar idees entre els veïns però a partir de les reflexions d’experts en les matèries de debat. Este primer corro va tractar sobre “La despoblació al món rural: problema & solucions”, a la plaça Alta, moderat per la Loli Gimeno, sòcia del Guirigall, en la intervenció de Marc Martí, politòleg de Massalió, promotor de la “Nit en blanc” i del Centre Social l’Argilaga” —que té una interessant programació mensual d’arts escèniques i música— i Natxo Sorolla, sociòleg, professor de la Universidad de Zaragoza, originari de Pena-roja però resident a Favara. Dos persones en formació i en una manifesta aposta vital pel territori.

llegir-ne més

On vaig avui?

On vaig avui?

// Carles Sancho Meix

Com passa cada estiu durant l’última setmana de juliol i tot el mes d’agost les activitats culturals al Matarranya es multipliquen per aprofitar la presència de gent que ens visita o que passa uns dies de les seues vacances d’estiu o que hi té una segona residència. Així, la major part de les nostres viles, celebren les setmanes culturals en estes dates pròximes a les festes majors. Avui, divendres 28 de juliol, les propostes culturals són ben atractives i és concentren en unes viles molt pròximes i en una franja horària de tarda. La programació com que es fa a cada població i amb molta anticipació, pretendre de coordinar horaris i dies és pràcticament molt complicat per no dir que és impossible. Així que avui podem triar diverses propostes. A les 7 de la tarde a la Freixneda s’inaugura el festival de les arts escèniques Matarranya Íntim amb l’espectacle ‘Plàstic’.

llegir-ne més

Sant Jordi al Matarranya

Sant Jordi al Matarranya

// Carles Sancho Meix

Enguany la celebració de la festivitat de Sant Jordi al Matarranya va tindre lloc entre el dissabte 22 i el diumenge 23, en pràcticament totes les viles de la comarca, en què els llibres i les roses van tornar a ser les protagonistes de les activitats programades. La vespra, l’entitat supramunicipal va triar a la Vall del Tormo per celebrar la convocatòria festiva de la primavera i al Saló de Casa la Vila hi va haver una divertida actuació de màgia de Marta Castelló, de Políglota Teatre, per als més menuts que van omplir l’aforament, alguns acompanyats pels seus familiars i professors. Anteriorment s’havien atorgat els premis escolars del 7è concurs ‘Qüento va, qüento vingue’ en què hi van participar una cinquantena d’alumnes de català de les viles de la comarca.

llegir-ne més

L’Instituto de Estudios Turolenses i la llengua catalana*

L’Instituto de Estudios Turolenses i la llengua catalana*

// Carles Sancho Meix

Per iniciativa de la Diputación de Teruel, el 1948 es va crear l’Instituto de Estudios Turolenses, un organisme autònom depenent de dita institució, que comptava amb tres línies d’actuació: investigació a través d’ajuts, publicació de llibres, revistes i altres materials i celebració de congressos i jornades, cicles de conferències, exposicions i actes públics. Però fins el 1987 l’entitat res havia fet pel reconeixement, dignificació i promoció de la llengua pròpia i històrica de les vint-i-cinc viles terolenques que formem part del territori provincial, pertanyents a les comarques del Matarranya (18) i Baix Aragó (7). La nostra col·laboració amb l’IET s’inicia el 1988 quan Artur Quintana, portaveu d’un col·lectiu d’investigadors matarranyencs, va sol·licitar un ajut dels que concedia l’IET anualment per promoure una «Recollida de la literatura popular catalana al Baix Aragó», a la qual l’entitat provincial va contestar afirmativament.

llegir-ne més

Sant Antoni al Matarranya: les lloes o ‘ditxos’

Sant Antoni al Matarranya: les lloes o ‘ditxos’

// Carles Sancho

El Matarranya enguany ha celebrat la festivitat de Sant Antoni sense cap restricció a causa de la pandèmia, només la presència de fort del vent en alguna vila ha afectat l’encesa o a prendre les màximes precaucions en alguna foguera. La festa s’ha perllongat a la comarca durant deu dies perquè les viles aprofiten, a més del dia del sant, els caps de setmana anterior i posterior a la celebració per arreplegar més població i fer més animada la convocatòria que conté una gran quantitat de d’elements tradicionals. Els veïns no tenen intenció de suprimir, per falta de participants, les activitats festives programades pels majordoms o bé per la comissió organitzadora de la festa.

llegir-ne més

Matarranya, terra d’oliveres

Matarranya, terra d’oliveres

// Carles Sancho Meix

«Amb l’objectiu de difondre [el valor i la protecció del patrimoni natural, cultural i paisatgístic] es va posar en marxa el projecte ‘Oliveres centenàries i singulars’ mitjançant el qual s’ha realitzat un catàleg de les 120 oliveres de majors dimensions que encara queden en la totalitat dels termes municipals que conformen la comarca del Matarranya. Es tracta d’exemplars que, a una altura de 1,30 m, sobrepassen els 3 metres de perímetre.» I per mostrar i divulgar entre la població el resultat de l’ambiciós projecte, en què ha treballat un equip d’especialistes, s’ha muntat una exposició que ha anat itinerant per les viles del territori. El seu contingut, molt ben documentat i complementat amb fotografies actuals i d’arxiu, consta de 22 plafons amb textos bilingües que expliquen i divulguen la informació recollida en el treball d’investigació realitzat entre els anys 2020 i 2021.

llegir-ne més

20 anys de la constitució de la Comarca del Matarranya

20 anys de la constitució de la Comarca del Matarranya

// Carles Sancho Meix

Este estiu, l’Associació Cultural Repavalde de Vall-de-roures ha repartit entre els seus socis el seu Anual 2021 publicació bilingüe d’informació, història i cultura local dedicada a l’any passat, i un quadern, el número 2, que celebra els «20 años de vida de la Comarca del Matarraña, tras un parto difícil». El periodista vall-de-rourà Lluís Rajadell és l’autor del text i qui s’ha encarregat d’investigar els antecedents de la seua constitució, la Mancomunitat de Municipis del Matarranya Terolenc, les dificultats que es van haver de superar fins l’aprovació de l’actual comarca i la petita història d’estes dos dècades de trajectòria de l’entitat que ha aconseguit una evident millora de serveis a la població de les menudes viles que la constitueixen.

llegir-ne més

«Les cançons de la quarentena de sant Roc» a la Vall del Tormo

«Les cançons de la quarentena de sant Roc» a la Vall del Tormo

// Carles Sancho Meix

Pilar Caldú i Maria S. Palanques, professores i vinculades familiarment a la Vall del Tormo, han publicat un treball d’investigació i divulgació sobre les composicions tradicionals religioses referides a la novena de sant Roc que cada any reunix els veïns al voltant de la capella del sant patró de la vila durant la segona quinzena d’agost, una vegada acabades les festes majors.

La introducció bilingüe, l’anàlisi dels textos i la recopilació ha anat a càrrec de Pilar Caldú i la transcripció de les melodies correspon a Maria S. Palanques. En l’edició del volum també hi ha participat l’Ajuntament i la Parròquia. Les mateixes investigadores han donat la publicació gratuïtament a tots els veïns de la Vall i a altres persones interessades en el tema. En la recollida s’han publicat un total de setze composicions que en estar ara impreses en el volum s’asseguraran la seua pervivència entre la població. Dedicades a San Roc, la Mare de Déu del Pilar, la Mare de Déu del Carme, Santa Llúcia, la Verge i Sant Josep, Sant Antoni, Sant Ramon, Santa Bàrbara, la Fugida d’Egipte…

llegir-ne més

L’estiu al Matarranya

L’estiu al Matarranya

// Carles Sancho Meix

En el primer estiu postpandèmia la població del Matarranya ha tornat a la quasi normalitat, sense gaires restriccions, encara que de tant en tant es veia alguna mascareta pel carrer perquè encara era necessària en alguns llocs molt concrets –farmàcia, metge, transport públic…

ASCUMA va organitzar xerrades, presentacions de llibres i la primera Junta presencial, encara que dos membres de la mateixa no van poder desplaçar-se a la nova seu de l’entitat a Calaceit i la van poder seguir i participar on line.

llegir-ne més

Entrades més antigues >>

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: