Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Matarranya

Teresa Lombarte, amistat i compromís

Teresa Lombarte, amistat i compromís

// Carles Sancho

L’Associació de Dones i Consumidors Kalat-Zeyd va celebrar el 8 de març el Dia de la Dona al Teatre Municipal. En esta ocasió es va voler fer un merescut homenatge a l’entitat i recordar els inicis de la seua fundació. Mercè Gimeno va presentar la jornada. Yolanda Alcalà va parlar de ‘Transició i acció’ i, a continuació, un col·loqui moderat per Mercè Gimeno amb una taula de participants formada per associades que havien format part de la Junta constituent de l’Associació Kalat-Zeyd el 1985. A les fotos de la celebració publicades a internet, n’hi ha una de les fundadores i Teresa Lombarte, una de les pioneres de l’entitat calaceitana i una de les grans dones de Calaceit.

llegir-ne més

El ‘Cicle de la Vida: Masos i cases’

El ‘Cicle de la Vida: Masos i cases’

// Vicent Pallarés Pascual

El Matarranya no és només un refugi per als amants de la natura, sinó també un cofre ple de tresors culturals que amaga històries i tradicions antigues. Al cor d’aquesta comarca ha sorgit un projecte anomenat Cicle de la Vida: Masos i cases del Matarranya, que mostra una part de la seva història local.

llegir-ne més

L’alcanyissà Santiago Martínez, vicerector

L’alcanyissà Santiago Martínez, vicerector

Descentralització de l’IET 

// C. S.

Inmaculada Plaza, directora de l’Instituto de Estudios Turolenses proposarà al consell rector de l’entitat provincial el nomenament de Santiago Martínez com a nou vicerector de l’IET. La iniciativa ve a conseqüència de voler comptar al cap de la institució, a part de la directora més vinculada al món  científic, una persona de perfil complementari des de l’àrea de l’art, de les humanitats i de la gestió. La necessària descentralització de l’entitat i donar més protagonisme al Baix Aragó històric són altres dels objectius que s’ha marcat l’IET que enguany celebra el 75 aniversari. La directora gestionarà des de la capital i Santiago Martínez assumirà la representació de la institució per tota la província.  

llegir-ne més

L’IES Matarranya visita el Mas de Llaurador

L’IES Matarranya visita el Mas de Llaurador

// Arnau Timoneda

Entre les activitats extraescolars del Departament de Dibuix de l’IES Matarranya de Vall-de-roures tenen programada una sortida al Mas de Llaurador i a Solo Houses -cases d’autor- a Queretes per a tots els 85 alumnes de primer de l’ESO del centre. L’activitat l’organitza anualment el Departament de Patrimoni de la Comarca del Matarranya. Este curs la sortida va tindre lloc el passat 11 de desembre. L’alumnat es

llegir-ne més

Una mirada a la 30a Trobada Cultural

Una mirada a la 30a Trobada Cultural

Iniciatives econòmiques al territori, recuperació històrica i llengua a la Portellada

// M. D. Gimeno

L’Associació Cultural del Matarranya va celebrar el 18 de novembre la seua 30a trobada anual, una activitat que vol fer difusió cultural en algun poble matarranyenc, agermanant socis i veïns. Continuada en el temps, en data variable i alguna interrupció presencial durant la pandèmia, constituís un gran mèrit en temps de crisi de l’associacionisme tradicional, aquell que busca la presència física de cares i veus. I que manté una seu social, que mira de pagar una administrativa que treballa el dia a dia, que té una junta que es va reunint periòdicament i uns socis per quota, que fa activitats culturals (llibres, exposicions, conferències, cursos…) seguint l’esperit dels estatuts fundacionals, i que publica una revista com esta. 

llegir-ne més

Membrado, en lo despertar d’una època

Membrado, en lo despertar d’una època

//Ramon Mur

L’exposició ‘Genuino de la tierra’, dedicada al centenari de la mort de Juan Pío Membrado Ejerique (1851-1923) i oberta a Alcanyís, suposa un viatge al passat del Baix Aragó en el pas del segle XIX al XX. En aquell moment es produí un moviment conegut com a regeneracionisme i que va tindre alguns representants de renom a la nostra comarca. Un d’ells fou, sens dubte, Juan Pío Membrado, clau en el despertar d’una nova època. 

llegir-ne més

El català a l’IES Matarraña: en setena hora i sense transport escolar 

El català a l’IES Matarraña: en setena hora i sense transport escolar 

// Rubén Lombarte

Des de l’associació de mares i pares Clarió denuncien que s’està discriminant als alumnes que volen aprendre la seua llengua. El factor setena hora ha fet caure la matrícula en picat.

llegir-ne més

L’activisme local a la Portellada

L’activisme local a la Portellada

// Carles Sancho Meix

La Portellada és un poble dinàmic on la gent que hi viu destaca per engrescadors projectes col·lectius que busquen millorar la vida del seu veïnat. És el que comporta viure en una població molt menuda però activa, de només 236 habitants segons el cens del 2022. Un dels que més m’ha impressionat és la restauració de l’ermita de Sant Miquel i els seus voltants, situada en un lloc privilegiat dalt d’un tossal prop de la població on, l’any 1987 els jubilats, van habilitar un mirador de la vila extraordinari. Però, a més, s’ha adequat un lloc per als més menuts, un passeig agradable des de la vila fins l’edificació religiosa i un espai per menjar o reunir-se. 

llegir-ne més

Les tres llengües aragoneses conviuen a ‘A escampar la boira

Les tres llengües aragoneses conviuen a ‘A escampar la boira

// C. S.

A escampar la boira, una expressió molt freqüent en la nostra llengua, és el títol d’un programa d’Aragón Televisión que s’emet cada dimecres a les 11 de la nit. El teatre del Colegio Mayor Pedro Cerbuna de Saragossa és el plató des d’on es grava el programa que condueix Jorge Pueyo, activista de la llengua aragonesa i originari de Fonz, i que compta amb la col·laboració d’Andrés Llena, tamarità, que posa la nota humorística al programa a l’altre costat de la barra. 

llegir-ne més

Mor Germán López, col·leccionista d’art

Mor Germán López, col·leccionista d’art

// Carles Sancho Meix

A principi de juny morí Germán López (Badajoz, 1943) que, amb la seua dona aragonesa Marián Sanz, van iniciar el 1977 la col·lecció ‘Arte Español Contemporáneo de los Ochenta’ i, més tard, per consolidar la seua unitat crearen la Fundación Germán López y Marián Sanz.

llegir-ne més

Lo Mas de Llaurador, referent de la lluita contra els macroprojectes energètics

Lo Mas de Llaurador, referent de la lluita contra els macroprojectes energètics

// Arnau Timoneda

Lo Mas de Llaurador, la vila on mai va arribar l’electricitat, s’ha convertit en el referent de la lluita de la població contra els macroprojectes dels aerogeneradors al Matarranya i així, el diumenge 21 del passat mes de maig, es va organitzar la II marxa senderista fins la vila despoblada el 1992, ja que l’any passat es va fer la primera convocatòria. Les entitats

llegir-ne més

L’IET i la llengua catalana

L’IET i la llengua catalana

// C. S. M.

L’Instituto de Estudios Turolenses, creat per la Diputació de Terol el 1948 comptava amb tres línies d’actuació: ajuts a la investigació a través de diverses publicacions; la celebració de congressos jornades i conferències, i exposicions i actes públics. Però fins el 1987 l’entitat res havia fet pel reconeixement, dignificació i promoció de la llengua pròpia i històrica de les vint-i-cinc viles catalanoparlants de la província. La nostra col·laboració amb l’IET s’inicia el 1988 quan Artur Quintana, en nom d’un col·lectiu d’investigadors va sol·licitar un ajut, per promoure una «Recollida de la literatura popular catalana al Baix Aragó», petició que ens va ser acceptada. Una vegada acabada la recerca l’entitat terolenca es comprometia a publicar els materials recollits. 

L’IET compleix la promesa i el 1995 es publica, amb col·laboració d’ASCUMA i Carrutxa, Lo Molinar. Literatura popular catalana al Matarranya i Mequinensa, el volum 1. Teatre i narrativa a cura d’Artur Quintana i el 3. Gèneres menors de literatura popular a cura d’Hèctor Moret, editats en la col·lecció «Lo Trill» de l’ASCUMA. I, un any després, 2. Cançoner a cura de Lluís Borau i Carles Sancho. La bona col·laboració d’ASCUMA amb l’IET en la recerca de la literatura popular portarà a la primera a la seua adscripció a l’entitat terolenca el 1998. L’any següent Artur Quintana demana un ajut a l’IET per a recuperar la correspondència de Desideri Lombarte i gràcies a eix suport el 2002 es publica Epistolari de Desideri Lombarte (1981-1989) a cura de Artur Quintana, el núm. 8 de la col·lecció «Lo Trill». El 2007 José Miguel Gràcia com a president d’ASCUMA i Carles Sancho formaran part del Consell Científic de l’IET, el primer fins el 2011 i el segon fins 2013.

llegir-ne més

Entrades més antigues >>

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: