Matarranya
Música d’orgue i harmònium a Fondespatla i la Portellada
Dins dels Festivals del Matarranya, va celebra-se a Fondespatla el passat 11 d’agost, el 19è Cicle l’Orgue organitzat per la comarca del Matarranya, sota la direcció de Margarita Celma a l’església parroquial de Sant Salvador.
Polos i samarretes toponímiques a Queretes
// Carles Sancho Meix
Bassa d’en Perlé, Tossal de la Grava, Sort de l’Hospital, Cantrovelles, Font dels Bassiols, Pedrera, Clariana… Els noms de lloc són els sorprenents protagonistes de l’estiu a Queretes. Per conèixer, difondre i valorar la toponímia del terme municipal la gent de la vila matarranyenca ha tingut l’encertada iniciativa d’encarregar uns polos i samarretes verd fosc on s’hi destaca un disseny molt especial i singular.
Recuperació d’un possible mil·liari a Torredarques
// Carles Terès
El proppassat 14 de juliol, el grup de voluntaris que treballen la toponímia de Torredarques, va recuperar un monòlit conegut popularment com «la Milla romana». Es tracta d’una pedra tallada amb quatre cantons i acabament triangular, situada a la vora mateix de l’antic camí de Mont-roig, a uns 500 metres del nucli urbà.
La Chanera folk a Beseit
// Carles Sancho Meix
El grup del Mesquí La Chanera folk va actuar a la plaça de Beseit la tarde del passat diumenge 7 de juliol. Un animat concert de dos hores de durada que no es va fer gens llarg per al públic que omplíem l’espai central entre l’església i l’ajuntament de la vila.
Visita dels ‘calatravos’ a Pena-roja
// Carles Sancho Meix
«Per ordre dels Jurats
fem saber a tot lo poble,
menuts i grans, hòmens i dones,
que els calatravos vindran demà.
Diu lo Jurat que no hi faltem
que quedar bé no coste res.»
Teresa Lombarte, amistat i compromís
// Carles Sancho
L’Associació de Dones i Consumidors Kalat-Zeyd va celebrar el 8 de març el Dia de la Dona al Teatre Municipal. En esta ocasió es va voler fer un merescut homenatge a l’entitat i recordar els inicis de la seua fundació. Mercè Gimeno va presentar la jornada. Yolanda Alcalà va parlar de ‘Transició i acció’ i, a continuació, un col·loqui moderat per Mercè Gimeno amb una taula de participants formada per associades que havien format part de la Junta constituent de l’Associació Kalat-Zeyd el 1985. A les fotos de la celebració publicades a internet, n’hi ha una de les fundadores i Teresa Lombarte, una de les pioneres de l’entitat calaceitana i una de les grans dones de Calaceit.
El ‘Cicle de la Vida: Masos i cases’
// Vicent Pallarés Pascual
El Matarranya no és només un refugi per als amants de la natura, sinó també un cofre ple de tresors culturals que amaga històries i tradicions antigues. Al cor d’aquesta comarca ha sorgit un projecte anomenat Cicle de la Vida: Masos i cases del Matarranya, que mostra una part de la seva història local.
L’alcanyissà Santiago Martínez, vicerector
Descentralització de l’IET
// C. S.
Inmaculada Plaza, directora de l’Instituto de Estudios Turolenses proposarà al consell rector de l’entitat provincial el nomenament de Santiago Martínez com a nou vicerector de l’IET. La iniciativa ve a conseqüència de voler comptar al cap de la institució, a part de la directora més vinculada al món científic, una persona de perfil complementari des de l’àrea de l’art, de les humanitats i de la gestió. La necessària descentralització de l’entitat i donar més protagonisme al Baix Aragó històric són altres dels objectius que s’ha marcat l’IET que enguany celebra el 75 aniversari. La directora gestionarà des de la capital i Santiago Martínez assumirà la representació de la institució per tota la província.
L’IES Matarranya visita el Mas de Llaurador
// Arnau Timoneda
Entre les activitats extraescolars del Departament de Dibuix de l’IES Matarranya de Vall-de-roures tenen programada una sortida al Mas de Llaurador i a Solo Houses -cases d’autor- a Queretes per a tots els 85 alumnes de primer de l’ESO del centre. L’activitat l’organitza anualment el Departament de Patrimoni de la Comarca del Matarranya. Este curs la sortida va tindre lloc el passat 11 de desembre. L’alumnat es
Una mirada a la 30a Trobada Cultural
Iniciatives econòmiques al territori, recuperació històrica i llengua a la Portellada
// M. D. Gimeno
L’Associació Cultural del Matarranya va celebrar el 18 de novembre la seua 30a trobada anual, una activitat que vol fer difusió cultural en algun poble matarranyenc, agermanant socis i veïns. Continuada en el temps, en data variable i alguna interrupció presencial durant la pandèmia, constituís un gran mèrit en temps de crisi de l’associacionisme tradicional, aquell que busca la presència física de cares i veus. I que manté una seu social, que mira de pagar una administrativa que treballa el dia a dia, que té una junta que es va reunint periòdicament i uns socis per quota, que fa activitats culturals (llibres, exposicions, conferències, cursos…) seguint l’esperit dels estatuts fundacionals, i que publica una revista com esta.
Membrado, en lo despertar d’una època
//Ramon Mur
L’exposició ‘Genuino de la tierra’, dedicada al centenari de la mort de Juan Pío Membrado Ejerique (1851-1923) i oberta a Alcanyís, suposa un viatge al passat del Baix Aragó en el pas del segle XIX al XX. En aquell moment es produí un moviment conegut com a regeneracionisme i que va tindre alguns representants de renom a la nostra comarca. Un d’ells fou, sens dubte, Juan Pío Membrado, clau en el despertar d’una nova època.
El català a l’IES Matarraña: en setena hora i sense transport escolar
// Rubén Lombarte
Des de l’associació de mares i pares Clarió denuncien que s’està discriminant als alumnes que volen aprendre la seua llengua. El factor setena hora ha fet caure la matrícula en picat.