Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Temps d’Escola

Info Insti, un programa de Ràdio Matarranya

Info Insti, un programa de Ràdio Matarranya

// Carles Sancho

Per a l’alumnat de l’assignatura de català de l’institut Matarraña el confinament no ha sigut cap impediment per seguir col·laborant a Ràdio Matarranya amb el seu programa setmanal Info Insti, d’aproximadament trenta minuts de durada i que s’emet en antena puntualment cada divendres durant del curs escolar. L’alumnat, des de les seues viles, a conseqüència de la quarantena, participen com a reporters en un programa informatiu que coordina la professora de català del centre Pepa Nogués.

llegir-ne més

IES Mar de Aragón: Un mar d’il·lusions, sabors i projectes

IES Mar de Aragón: Un mar d’il·lusions, sabors i projectes

// David Esteve Gonín*

A la vora del riu Guadalop trobem una petita població anomenada Casp. Els visitants que vulguin conèixer-la, descobriran passejant pel seus carrers “la Col·legiata de Santa Maria la Major”, el “Convent de Santo Domingo” o la “Torre de Salamanca”. Tots ells, són part del patrimoni cultural de la ciutat i dels caspolins. De fet, la façana de l’Ajuntament o la l’interior de “casa Bosque” són dos llocs de la ciutat que el visitant no ha de deixar passar per alt.

llegir-ne més

El Museu del meu poble

El Museu del meu poble

// Amalia Franc (alumna de 6è curs del CRA Nonasp)

Quan vaig anar al museu, dos hòmens ens vam fer una guia per tot l’edifici. Primer, ens van explicar la part d’avall; aquesta part estava plena d’objectes de l’agricultura com carros que estiraven els rucs per arar la terra…. i ells ens van explicar que abans utilitzaven els nonaspins i uns altres pobles.

llegir-ne més

«Tu QRebusques?»

«Tu QRebusques?»

// Carla Villalba Ciria*

Del dia 18 al 22 de febrer, al CEIP Maria Moliner vam celebrar la setmana de la llengua materna, a través d’un vídeo protagonitzat pels diferents grups d’alumnes, mostrant l’apadrinament dels nostres arbres i plantes, a la sala d’actes. Com si fos una estrena de cinema, totes les classes hem anat a veure-ho.

llegir-ne més

Autors a les aules al CRA la Ribera de Cinca

Autors a les aules al CRA la Ribera de Cinca

// Carme Mesalles

El 14 de maig ens va visitar, a les nostres escoles del CRA La Ribera de Cinca, l’’escriptor valencià Carles Cano.

Al Col·legi Rural Agrupat (CRA) som un grup de quatre escoles dues del barri de Fraga: Miralsot i Llitera i dues de la Comarca: Torrent i Villella. Totes dins de la província d’Osca amb un total d’uns 145 alumnes.

Durant el curs 2017/18 els alumnes de Tercer, Quart, Cinquè i Sisè havíem anant llegint el llibre de: “Contes per a tot l’any” i realment mos havia sorprès la seua lectura per tenir un vocabulari molt accessible i proper al nostre llenguatge del dia a dia, també pel valor implícit dels contes que donava bona part a la conversa i opinió entre tots els alumnes de la classe que en cap moment els deixava indiferents.

llegir-ne més

Dia de la pau a Altorricó

Dia de la pau a Altorricó

// Alumnes de 4t d’Altorricó

El dia 30 de gener a l’escola d’Altorricó, celebrem el Dia de la Pau i la no violència amb el tema: La tolerància per a resoldre els conflictes en els diferents països del món.

llegir-ne més

Tot el que no saps del que passa darrere d’una barra

Tot el que no saps del que passa darrere d’una barra

// David Esteve*

Dilluns al migdia, és l’hora de dinar i avui ens toca anar al restaurant del polígon, el de la truita de patates i l’entrepà de calamars del matí. Ja són tres quarts de dues, comencen a arribar els clients.

Manuel, el cap del restaurant, acaba d’escriure el menú a la pissarra de la porta, avui és dia de llenties casolanes amb xoriço i costella de porc, les prepara una dona romanesa que va aprendre la recepta de l’anterior cuinera i, així i tot, les fa amb molta delicadesa, possiblement siguin les millors llentilles estofades del polígon industrial.

llegir-ne més

Contraris (Temps d’Escola 1)

Contraris (Temps d’Escola 1)

//CRA Matarranya

Els alumnes del C.R.A. “Matarranya” van fer uns cartells on van treballar els antònims. En vam publicar una mostra al Temps d’Escola 1, del novembre 2016.

llegir-ne més

Racó poètic (Temps d’Escola 1)

Racó poètic (Temps d’Escola 1)

Recull de poemes dels CRA de Calaceit i de Castellot

llegir-ne més

Com en diem, de les “casquetes”?

Com en diem, de les “casquetes”?

//Eloy, Inés i Karim

Los xiquets del CRA Tastavins, CRA Matarranya (d’infantil i primària) i l’alumnat del IES Matarranya hem investigat sobre el nom de les ‘casquetes’, de què estan farcides i de quin poble són. Hem preguntat a amics i familiars. Hem après molt més de les casquetes i d’altres pastes del Matarranya.

llegir-ne més

Poesia

Poesia

Poesia una paraula senzilla
plena de passió i fantasia
esperança i il·lusió
imaginant algun dia
perquè no a un món millor

llegir-ne més

“La dita dita”

“La dita dita”

Els alumnes del CRA La Llitera des de 1r fins a 6è de primària (79 alumnes) i amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna, van buscar i es van aprendre de memòria 2 dites o refranys per poder-los dir a les sessions de l’àrea de català a manera de contrasenya i explicar el seu significat als companys.

llegir-ne més

Entrades més antigues >>

 

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: