Gran Recapte 2018
Tel·lúric, oli & vi & ametlles ecològics

Temps d’Escola

«Tu QRebusques?»

«Tu QRebusques?»

// Carla Villalba Ciria*

Del dia 18 al 22 de febrer, al CEIP Maria Moliner vam celebrar la setmana de la llengua materna, a través d’un vídeo protagonitzat pels diferents grups d’alumnes, mostrant l’apadrinament dels nostres arbres i plantes, a la sala d’actes. Com si fos una estrena de cinema, totes les classes hem anat a veure-ho.

llegir-ne més

Autors a les aules al CRA la Ribera de Cinca

Autors a les aules al CRA la Ribera de Cinca

// Carme Mesalles

El 14 de maig ens va visitar, a les nostres escoles del CRA La Ribera de Cinca, l’’escriptor valencià Carles Cano.

Al Col·legi Rural Agrupat (CRA) som un grup de quatre escoles dues del barri de Fraga: Miralsot i Llitera i dues de la Comarca: Torrent i Villella. Totes dins de la província d’Osca amb un total d’uns 145 alumnes.

Durant el curs 2017/18 els alumnes de Tercer, Quart, Cinquè i Sisè havíem anant llegint el llibre de: “Contes per a tot l’any” i realment mos havia sorprès la seua lectura per tenir un vocabulari molt accessible i proper al nostre llenguatge del dia a dia, també pel valor implícit dels contes que donava bona part a la conversa i opinió entre tots els alumnes de la classe que en cap moment els deixava indiferents.

llegir-ne més

Dia de la pau a Altorricó

Dia de la pau a Altorricó

// Alumnes de 4t d’Altorricó

El dia 30 de gener a l’escola d’Altorricó, celebrem el Dia de la Pau i la no violència amb el tema: La tolerància per a resoldre els conflictes en els diferents països del món.

llegir-ne més

Tot el que no saps del que passa darrere d’una barra

Tot el que no saps del que passa darrere d’una barra

// David Esteve*

Dilluns al migdia, és l’hora de dinar i avui ens toca anar al restaurant del polígon, el de la truita de patates i l’entrepà de calamars del matí. Ja són tres quarts de dues, comencen a arribar els clients.

Manuel, el cap del restaurant, acaba d’escriure el menú a la pissarra de la porta, avui és dia de llenties casolanes amb xoriço i costella de porc, les prepara una dona romanesa que va aprendre la recepta de l’anterior cuinera i, així i tot, les fa amb molta delicadesa, possiblement siguin les millors llentilles estofades del polígon industrial.

llegir-ne més

Contraris (Temps d’Escola 1)

Contraris (Temps d’Escola 1)

//CRA Matarranya

Els alumnes del C.R.A. “Matarranya” van fer uns cartells on van treballar els antònims. En vam publicar una mostra al Temps d’Escola 1, del novembre 2016.

llegir-ne més

Racó poètic (Temps d’Escola 1)

Racó poètic (Temps d’Escola 1)

Recull de poemes dels CRA de Calaceit i de Castellot

llegir-ne més

Com en diem, de les “casquetes”?

Com en diem, de les “casquetes”?

//Eloy, Inés i Karim

Los xiquets del CRA Tastavins, CRA Matarranya (d’infantil i primària) i l’alumnat del IES Matarranya hem investigat sobre el nom de les ‘casquetes’, de què estan farcides i de quin poble són. Hem preguntat a amics i familiars. Hem après molt més de les casquetes i d’altres pastes del Matarranya.

llegir-ne més

Poesia

Poesia

Poesia una paraula senzilla
plena de passió i fantasia
esperança i il·lusió
imaginant algun dia
perquè no a un món millor

llegir-ne més

“La dita dita”

“La dita dita”

Els alumnes del CRA La Llitera des de 1r fins a 6è de primària (79 alumnes) i amb motiu de la celebració del Dia Internacional de la Llengua Materna, van buscar i es van aprendre de memòria 2 dites o refranys per poder-los dir a les sessions de l’àrea de català a manera de contrasenya i explicar el seu significat als companys.

llegir-ne més

Com es diu a cada lloc? “Lo càntir”

Com es diu a cada lloc? “Lo càntir”

Els alumnes i mestres dels centres ens han enviat les diferents maneres d’anomenar “lo càntir” a cadascuna de les seues localitats i també com ho diuen a casa seua.

llegir-ne més

Editorial Temps d’Escola 3

Editorial Temps d’Escola 3

El premi Desideri Lombarte 2017 que lliura el Departament de Cultura, Educació i Esports del Govern d’Aragó ha recaigut en la figura del Seminari Autonòmic de professors i professores de llengua catalana per a l’Aragó per “la seva inestimable contribució a la normalització de la llengua catalana a Aragó i la seva influència en l’elaboració de la normativa aragonesa en matèria lingüística”.

llegir-ne més

Entrades més antigues >>

 

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Major, 4. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: