Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Llitera

Emocions per una llengua estimada

Emocions per una llengua estimada

// Ester Sabaté Quinquillà* 

El dilluns, 12 de febrer, a la Biblioteca d’Albelda vam tenir la sort d’acollir la presentació del llibre Aquesta llengua que estimo: la vinculació emocional dels nord-occidentals amb la seua varietat lingüística. Vam comptar amb la presència de la seua autora Annabel Gràcia i Damas (Lleida, 1980), llicenciada en Filologia catalana per la Universitat de Lleida i doctora en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura per la Universitat de Girona. L’Annabel va venir acompanyada de Ramon Sistac, professor emèrit de la UdL, on ha estat director del departament de Filologia Catalana i de l’Oficina de Llengua i Literatura de Ponent i del Pirineu, així com membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Ramon va ser qui va dirigir la tesi doctoral de l’Annabel i, a més a més, es va encarregar de conduir l’acte de presentació del llibre en qüestió.

llegir-ne més

Una radiografia social de la Llitera

Una radiografia social de la Llitera

// Pep Espluga

El Centre d’Estudis Lliterans (CELLIT) ha celebrat el seu 15è aniversari amb un cicle de Conferències organitzat per diversos pobles de la comarca. Durant els mesos d’octubre i novembre es van fer quatre conferències en quatre localitats diferents, dues de les quals van tractar sobre les visions que tenen de la comarca les gents que hi han vingut de fora i les que han hagut de marxar-ne, mentre que les altres dues es van centrar en les dinàmiques juvenils comarcals i els factors que faciliten o obstaculitzen que el jovent hi puga residir i viure. Una ocasió immillorable per a fer una reflexió pública i compartida sobre l’evolució de la Llitera i les seues opcions de futur. 

llegir-ne més

Ruta per Benavarri i voltants

Ruta per Benavarri i voltants

// Pep Espluga Trenc

L’associació AGEOMINLIR va organitzar una interessant jornada de dos dies a Benavarri, el 14 i 15 d’octubre passats, en el marc de la reivindicació per la creació d’un Parc Geològic i Miner a la zona de la baixa Ribagorça i la Llitera alta. És la primera jornada científica que s’organitza i va ser inaugurada per l’alcalde de Benavarri, Alfredo Sancho, seguida de parlaments de Josep Maria Mata i de Sebastià Agudo en representació de l’associació d’amics del futur parc. 

llegir-ne més

Celebració del MAR Festival a Alcampell

Celebració del MAR Festival a Alcampell

// Pep Espluga Trenc

El dissabte 14 d’octubre es va celebrar a Alcampell el IV MAR Festival. Malgrat el seu nom, no va ser pas una fira marítima, sinó que es tracta d’un acrònim que respon a “Mujeres Artistas Rurales”, una associació molt activa que cada any organitza una trobada en un poble d’Aragó amb la finalitat de mostrar les activitats d’un bon nombre de dones artistes provinents de l’àmbit rural. 

llegir-ne més

Les campanes de la Llitera

Les campanes de la Llitera

// Josefina Motis

El Centre d’Estudis Lliterans (CELLIT) acaba de publicar un nou exemplar de la col·lecció Gypsa, aquesta vegada dedicat a les campanes de la comarca de la Llitera. Es tracta d’un acurat estudi magníficament il·lustrat amb imatges i fotografies. 

llegir-ne més

Un bestiar cinematogràfic

Un bestiar cinematogràfic

// Pep Espluga

Ara fa uns mesos la directora de cine Gala Gracia va omplir de càmeres i de tota mena d’estris cinematogràfics el bar ‘Fayón’ d’Alcampell, així com altres indrets de pobles propers de la Ribagorça, com Pilçà, Capella, Benavarri, Graus o Montanyana. També va estar filmant pel Congost de Mont-rebei. Era part del procés de producció de la pel·lícula Lo que queda de tí, que narra la història de Sara, una jove pianista de jazz que treballa a Nova York i que, a causa d’uns esdeveniments familiars més aviat tràgics, acaba tenint cura d’un ramat de bestiar en la zona que hi ha entre la Ribagorça i la Llitera alta. 

llegir-ne més

Intensa màgia a Tamarit

Intensa màgia a Tamarit

// Pep Espluga

Un any més a Tamarit es va celebrar el tradicional festival de màgia organitzat pel col·lectiu Pro-Tamarit, que va comptar amb professionals de la màgia vinguts de tot l’Estat i va proveir un entreteniment d’altura per les milers de persones que s’hi van aplegar. La 23a Trobada Nacional de Mags ‘Florences Gili’ va tenir lloc els dies 10, 11 i 12 de març. 

llegir-ne més

Nou número de la revista Littera

Nou número de la revista Littera

// Josefina Motis

S’ha publicat un nou número de Littera, la Revista de Centre d’Estudis Lliterans (CELLIT), farcida de continguts referits a la comarca que fan d’aquesta revista una font d’informació de primer ordre. És la número 7 de la sèrie, i inclou onze articles relativament extensos i un apartat final de ressenyes de llibres relacionats amb la comarca de la Llitera i publicats recentment.

llegir-ne més

Cinefòrum sobre rols de gènere a Alcampell

Cinefòrum sobre rols de gènere a Alcampell

// Pep Espluga

L’Associació de Dones d’Alcampell va organitzar un cicle de cinefòrum per debatre sobre els rols i les desigualtats de gènere. Es tracta d’un cicle coordinat pels Serveis Socials de la Comarca de la Llitera i finançat pel Govern d’Aragó, a través dels fons europeus Next Generation distribuïts pel Pla estatal de Recuperació, Transformació i Resiliència. Ja no podem dir que no mos n’ha tocat. 

llegir-ne més

La Plataforma Logística de la Melusa

La Plataforma Logística de la Melusa

// Pep Espluga

Quan a mitjans del segle XIX es va construir la línia de ferrocarril Barcelona-Saragossa es va planificar una estació de tren a Tamarit de Llitera. Les memòries orals conten que els notables locals s’hi van negar i el traçat de la via va passar a 12 quilòmetres del poble. Era el 1861, i Tamarit es va quedar al marge del desenvolupament que va portar el ferrocarril. No obstant això, es va construir un baixador a un extrem del terme municipal, en un indret conegut com la Melusa, on l’any 1900 s’hi va construir l’estació ‘Tamarit-Altorricó’. 

llegir-ne més

Fem Art a Albelda

Fem Art a Albelda

// Josefina Motis

En el seu moment s’anunciava la jornada multicultural a Albelda Fem Art per al dia 8 d’octubre organitzada pel Ceder i altres institucions locals, comarcals i col·lectius socials del poble. Javier Llop, vicepresident del Ceder Zona Oriental, i Marta Michans, del col·lectiu Merakimú, van explicar a Somos Litera Radio la forma i el fons de Fem Art. 

llegir-ne més

La Llitera Circular

La Llitera Circular

// Josefina Motis

Fa poc mos va arribar una noticia d’un projecte interessant i innovador, amb el que la comarca de La Llitera dona un pas important cap a la sostenibilitat ambiental. De fet són dus projectes relacionats, “La Llitera Circular” i la “Biblioteca de les coses”.

La Llitera Circular és un pas important cap a la sostenibilitat ambiental. Pretén servir com a base per a fer efectiu el compromís comarcal amb la gestió responsable dels residus. El projecte té com a objectiu principal el posar en marxa pràctiques sostenibles i conscienciar la comunitat sobre la importància de reduir, reutilitzar i reciclar els residus per a protegir l’entorn.

llegir-ne més

Entrades més antigues >>

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: