Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate, així som i així facem

Cultura

La veu de sis poetesses de la Franja, enregistrada en vídeos artístics*

La veu de sis poetesses de la Franja, enregistrada en vídeos artístics*

// Màrio Sasot

La Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó, en col·laboració amb la Direcció General de Planificació i Equitat, han llançat una ambiciosa iniciativa per a donar a conèixer les creacions d’un bon grapat de poetesses aragoneses que utilitzen en els seus textos la llengua aragonesa o catalana. En aquesta primera fase s’han enregistrat un conjunt de vint-i-dos videopoemes pertanyents a sis escriptores de la Franja: Merche Llop, Marta Momblant, María Pilar Febas, Susana Antolí, Silvia Ferragut i Carme Alcover, i setze en aragonès: Ana Abarca de Bolea, Carmen Castán, Isabel de Rodas, Carmina Paradís, María José Subirá Llobatera, Nieus Luzía Duezo, Pilar Benítez, Ana Giménez Beltrán, Chuana Coscujuela, Rosario Ustáriz, Mariví Nicolas, Natividad Castán, Elena Gusano, Ana Tena, Elena Chazal i Kalu Treviño.

llegir-ne més

Mont-roig s’omple de poesia el dia de Sant Jordi

Mont-roig s’omple de poesia el dia de Sant Jordi

//Redacció

L’Instituto d’Estudios Turolenses (IET) va celebrar el Dia Internacional del Llibre i Dia d’Aragó a Mont-roig amb poesia en català: la presentació dels llibres Obra poètica completa de Desideri Lombarte i Aplec, de Juli Micolau. L’acte, que inicia el programa d’activitats que l’entitat cultural de la Diputació de Terol (DPT) ha organitzat entre els mesos d’abril a juliol amb l’objectiu de fomentar la lectura a la província, es va iniciar amb la presentació del membre de l’A. C. Sucarrats i coordinador de la revista Plana Rasa, Carlos Marzo, que a més d’agrair a l’IET i al nombrós públic —que va rebotir el Saló de Plens de l’ajuntament mont-rogí—, va fer una semblança dels autors i les obres que es presentaven.

llegir-ne més

Presentació a Barcelona de l’Obra poètica completa de Desideri Lombarte*

Presentació a Barcelona de l’Obra poètica completa de Desideri Lombarte*

// Carles Sancho

Després d’una fallida presentació, a finals del passat el mes de juliol, a conseqüència dels alts casos de contagis de la COVID, el 6 d’octubre s’ha pogut celebrar l’acte cultural a la llibreria Laie, al centre de Barcelona, amb un aforament reduït de només 25 assistents a la convocatòria.

llegir-ne més

Un llibre esperat*

Un llibre esperat*

// Redacció

El 28 d’abril d’enguany, Diada de Sant Afrodisi de Besièrs, s’ha acabat d’estampar l’Obra Poètica Completa d’en Desideri Lombarte per part de l’Instituto de Estudios Turolenses com a número inaugural de la Biblioteca Turolense, col·lecció que es nodrirà amb obres d’autors de la província de Terol que de fa temps es troben exhaurides, o quasi —com és el cas d’en Desideri Lombarte—, són de difícil accés o han restat inèdites.

llegir-ne més

Un pot petit de grans essències poètiques*

Un pot petit de grans essències poètiques*

Dat pel sac

// Màrio Sasot

Ja fa uns anys que el poeta Hèctor Moret (Mequinensa, 1958) va anunciar que la seua etapa com a poeta s’havia acabat.

llegir-ne més

Publicada ‘Terra agra’ de Lluís Rajadell, Premi Guillem Nicolau 2021

Publicada ‘Terra agra’ de Lluís Rajadell, Premi Guillem Nicolau 2021

// Carles Sancho

Ha eixit a la venda Terra agra l’obra guanyadora del Premi Guillem Nicolau 2021 concedit pel Govern d’Aragó al periodista i escriptor Lluís Rajadell (Vall-de-roures, 1966) d’Heraldo de Aragón que treballa com a redactor a la delegació del periòdic de Terol. El guardó es va instituir el 1986, arrel de la celebració del Segon Congrés Internacional de Llengua Catalana celebrat aquell mateix any i que va ser atorgat en la primera convocatòria al l’escriptor lliterà Josep A. Chauvell amb la novel·la L’home de França. I Rajadell va rebre el premi juvenil amb Apunts per a una mitologia de guerra publicat a la revista Sorolla’t editada a Calaceit.

llegir-ne més

La presentació de ‘Pel Forat de l’Altre Món’ vista per les seues autores

La presentació de ‘Pel Forat de l’Altre Món’ vista per les seues autores

// Marta Michans & Iris Pallarol

Marta Michans i Iris Pallarol, promotores del projecte de recuperació i difusió de memòria local Pel Forat de l’Altre Món, mos fan partíceps de les seues percepcions i emocions durant la presentació del llibre del mateix nom al local de l’Abadia d’Albelda. El projecte va començar com una sèrie d’entrevistes sobre memòria quotidiana a persones grans del lloc, després va continuar en forma de rutes guiades pels carrers de la localitat i, finalment, s’ha transformat en un llibre fresc i lluminós capaç de reactivar tots els vincles de la comunitat local.

llegir-ne més

Temps de Fòrvid

Temps de Fòrvid

// Octavi Rofes

La presentació de la novel·la d’Elena Bartomeu a Tamarit, escenari on transcorre l’inquietant Fòrvid, una de les sensacions literàries de la temporada, ha motivat unes reflexions de l’antropòleg Octavi Rofes per a Temps de Franja.

De la mateixa manera que el valor de l’enoturisme és afegir a l’experiència del tast de vins el descobriment de les qualitats pròpies del paisatge d’on han sorgit, també hi ha lectures que creixen quan els llocs narrats es manifesten en els llocs viscuts. És per això que, per exemple, cada setze de juny pels carrers de Dublín s’hi veuen grups de lectors aturats a llocs concrets per llegir passatges precisos de l’Ulisses de James Joyce; sabem que ho fan perquè, així, es renovi cada any l’encanteri del Bloomsday: transformar la lectura al mateix temps que es transforma la ciutat.

llegir-ne més

Cloenda de les Jornades Culturals del Matarranya i concessió del Premi Franja

Cloenda de les Jornades Culturals del Matarranya i concessió del Premi Franja

// Carles Sancho Meix

L’Associació Cultural del Matarranya va organitzar una convocatòria el 7 de desembre a la sala de plens de l’Ajuntament de Calaceit per celebrar la cloenda de les seues «Jornades Culturals del Matarranya, història, cultura i societat», que s’havien inaugurat el passat 3 de juliol a Calaceit amb una conferència presencial de Rafel Jornet sobre arqueologia. Les Jornades s’han pogut seguir a través d’internet a conseqüència de les restriccions de la pandèmia. Amb la sala de l’ajuntament plena de públic, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Calaceit José Manuel Anguera i el president d’ASCUMA Joaquim Montclús, han donat la benvinguda als assistents als actes i tot seguit el públic ha pogut gaudir de la conferència L’encaix polític de la llengua i la cultura a càrrec de Josep Joan Moreso Mateos, catedràtic de Filosofia del Dret i president de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari.

llegir-ne més

Presentacions desiderianes a dojo i a raig fet

Presentacions desiderianes a dojo i a raig fet

// Júlia Llambert

En Desideri Lombarte, que en vida no ho va tenir gaire fàcil per a publicar, frueix pòstumament d’una força considerable difusió de la seua obra. A finals del segle passat van aparèixer cinc poemaris inèdits, tres antologies poètiques, i dues més recentment. Se n’ha recollit el teatre i se n’ha editat la novel·lística, l’epistolari, i diversos treballs d’història i etnologia. Resten encara inèdits una traducció fragmentària del Cantar de Mío Cid, un extens estudi dels masos de Pena-roja i una cinquantena d’articles i algun pròleg en llibres, revistes i diaris, si més no. El 28 d’abril d’enguany, diada de Sant Afrodisi de Besiers, l’Instituto de Estudios Turolenses, que ja abans havia col·laborat en l’edició de bastants textos lombartians, ha inaugurat la Biblioteca Turolense, dedicada a obres completes o altres de celebrats autors terolencs en qualsevol llengua, amb l’edició de l’Obra Poètica Completa d’en Desideri Lombarte. És un volum de 715 pàgines —o de 728 si hi incloeu l’índex i el colofó— esplèndidament editat, amb un pròleg de n’Hèctor Moret i de n’Artur Quintana, qui, junts amb en Carles Terès i els serveis editorials de l’IET, n’han tingut cura.

llegir-ne més

Presentació a Barcelona de l’Obra poètica completa de Desideri Lombarte*

Presentació a Barcelona de l’Obra poètica completa de Desideri Lombarte*

// Carles Sancho

Després d’una fallida presentació, a finals del passat el mes de juliol, a conseqüència dels alts casos de contagis de la COVID, el 6 d’octubre s’ha pogut celebrar l’acte cultural a la llibreria Laie, al centre de Barcelona, amb un aforament reduït de només 25 assistents a la convocatòria. En la presentació s’anunciava la intervenció del President de la Diputació Provincial de Terol Manuel Rando i del Director de l’Instituto de Estudios Turolenses Nacho Escuín però, finalment, no assistiren a l’acte. Entre el públic que omplia la sala, Rosalia i Maria, la vídua i una de les filles de Lombarte i amics i simpatitzants de l’escriptor franjolí.

llegir-ne més

Presentació a Pena-roja de l’«Obra Poètica Completa» d’en Desideri Lombarte

Presentació a Pena-roja de l’«Obra Poètica Completa» d’en Desideri Lombarte

           

Tantes vegades
Ens és negat, germans, dir cada cosa
Amb el nom clar que una vella sang dicta.

Maria Àngels Anglada                                              

// Júlia Llambert

Aprofitant enguany l’avançament del Dia de les Biblioteques al diviandres 23 d’octubre, s’ha celebrat a Pena-roja eixa festa en la nova ubicació de la Biblioteca de la vila, així com la presentació de l’Obra Poètica Completa d’en Desideri Lombarte editada enguany per l’Instituto de Estudios Turolenses. A la mesa de presentació hi eren en Manuel Rando, President de la Diputació de Terol; en Rubén Lombarte, Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Pena-roja, i en Carles Terès i n’Artur Quintana, curadors de l’edició, junt amb n’Hèctor Moret, de l’OPC desideriana.

llegir-ne més

 

Entrades més antigues >>

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: