Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Cultura

Primitivo i Justico, dos germans de Mequinensa aventats per la història

Primitivo i Justico, dos germans de Mequinensa aventats per la història

Un llibre de Miquel Berga, Un país estranger, desvela les seues biografies

// Virgili Ibarz

A la revista Temps de Franja número 112 (gener 2012) vam publicar una ressenya sobre l’edició en català d’Un hotel a la costa i a la revista digital número 9 (maig 2013), una ressenya de l’edició en castellà d’Un hotel en la Costa Brava, de Nancy Johnstone. Miquel Berga és l’autor de la introducció i post-scriptum de les versions en català i en castellà d’Un hotel a la costa.

Nancy Johnstone va viure a Tossa de Mar des de octubre de 1934 fins a gener de 1939. Nancy i el seu marit Archie van descobrir accidentalment Tossa de Mar. Pensen que han trobat un lloc ideal i el seu propi destí. Sobre la situació política espanyola comparteixen la visió de l’esquerra britànica: la República intenta consolidar una revolució pacífica.

llegir-ne més

El ferrocarril de la Val de Zafán i Queretes

El ferrocarril de la Val de Zafán i Queretes

// Carles Sancho Meix

El ferrocarril de la Val de Zafán. Historia, vivencias y recuerdos de la estación de Cretas (1882-1973) és l’últim volum que s’ha publicat sobre el tema i que va presentar-se el passat setembre a l’Alberg de Queretes, coincidint amb els cinquanta anys del tancament definitiu de la línia fèrria després de poc més de tres dècades en funcionament. En l’edició de l’obra hi han col·laborat l’Ajuntament de Queretes, la Comarca del Matarranya, l’Alberg de Queretes i la Fundació Arcoiris. Juan Luis Camps ha segut el coordinador del volum en què hi han participat Eduard Martínez Hernández, Jesús Martínez Curto, Camil Piera Aliaga i Renato Simoni.

llegir-ne més

Pintors calaceitans centenaris

Pintors calaceitans centenaris

// Carles Sancho

Si l’estiu passat ens fèiem ressò de l’exposició dedicada a Romà Vallès (Barcelona 1923-2015) al Museu Joan Cabré a Calaceit per commemorar el naixement del pintor barceloní que mantenia una singular casa, al carrer Estudios 2, i on hi passava llargues temporades pintant a la capital cultural del Matarranya.

Ara donem notícia d’una altra artista barcelonina, Maria Girona (Barcelona, 1923-2015), que també hi tenia casa, al carrer Alt 3, i on hi solia viure a temporades amb companyia de seu marit Albert Ràfols-Casamada (Barcelona, 1923-2009), pintor i poeta. A esta última, per commemorar el centenari de la seua mort, la Fundació Vila Casas, als Espais Volart, Àusias Marc, 20, Barcelona, li ha dedicat l’exposició ‘Maria Girona. Contemporània de si mateixa’. Una excel·lent mostra antològica prou extensa i interessant en què es fa un repàs a tota la seua trajectòria artística com a pintora, gravadora i activista cultural i la seua evolució personal.

llegir-ne més

La Portellada 1884-1984

La Portellada 1884-1984

De la passada estança a la Portellada, gràcies als nostres bons amics de la vila, vam poder conèixer més a fons el projecte local que van iniciar l’Associació Cultural Quintos del 1968, penya Rostoll, fa quasi quinze anys. L’objectiu del mateix era arreplegar fotografies antigues de la població o bé vinculades amb la vila matarranyenca. Els inicis van ser difícils i complicats, als veïns els hi costava deixar antigues fotografies familiars per fer-ne còpies. Per este motiu es va començar a fer exposicions de retrats que motivaven els veïns a buscar per casa les fotos antigues guardades i deixar-les per escanejar per, posteriorment, ser exposades a la població. Les imatges, per ser més valorades, havien de portar la informació complementària: persones, datació, activitat, lloc… i van haver de buscar la gent més gran per fer esta activitat d’identificació. Els coordinadors del projecte en pocs anys van comprovar com les còpies es multiplicaven i les tres exposicions que van aconseguir organitzar n’eren insuficients per mostrar tot el material recuperat. L’any 1984 van concloure com l’últim any de recollida d’imatges que coincidia amb el bicentenari de la independència de la vila de la Freixneda i amb cent anys de fotos a la vila.

llegir-ne més

‘D’arbres i progressies’ de J. M. Gràcia

‘D’arbres i progressies’ de J. M. Gràcia

// Carles Sancho Meix

M’acaba d’arribar el 8è volum de la col·lecció en català «Lo Trinquet» que edita l’Instituto de Estudios Turolenses, que enguany compleix 75 anys. Es tracta D’arbres i progressies, un poemari de l’amic Josep Miquel Gràcia Zapater amb qui comparteixo el Consell d’Edició de la col·lecció amb l’Artur Quintana que, a més n’és el director. «Lo Trinquet» és un ambiciós projecte editorial, que s’inicià el 2009 amb Roda la mola. Poesia del Baix Aragó de llengua catalana dels orígens als nostres dies a cura d’Artur Quintana i Font, dedicada a editar obres en català d’autors de Terol o que hi estan vinculats, així com també de temàtica terolenca de qualsevol autor. En esta mateixa col·lecció Gràcia ja havia publicat el tercer volum en vers Pasqual Andreu, lo Florit, sobre el famós bandoler de la Sorollera que va portar de corcoll les autoritats i la guàrdia civil a finals del segle XIX i principi del XX del nostre territori.

llegir-ne més

Calaceit, refugi d’artistes

Calaceit, refugi d’artistes

// Carles Sancho

‘Calaceit, refugi d’artistes’ és la nova i interessant proposta per conèixer la capital cultural del Matarranya, recorrent els seus carrers i visitant les cases on hi havien viscut escriptors i artistes que van fer de la població un gran nucli cultural a finals del segle passat. Fins ara són set els habitatges que formen part d’este itinerari pel bonic nucli històric de Calaceit.

El passat 5 d’agost es va organitzar una passejada programada dins de la Setmana Cultural de la vila on hi vam participar una cinquantena de persones. La responsable de l’Oficina de Turisme local va ser l’encarregada de presentar la proposta, explicant, a part de les referències dels personatges que es poden llegir en els cartells informatius, anècdotes més informals que no apareixen en les seues biografies.

llegir-ne més

Exposicions al Matarranya

Exposicions al Matarranya

// Carles Sancho Meix

Entre les exposicions que es poden veure este estiu al Matarranya voldria recomanar molt especialment la que el Museu Juan Cabré de Calaceit dedica a homenatjar el centenari del naixement de Romà Vallès (Barcelona, 1923-2015) i que titula ‘En movimiento’. El pintor català va ser soci d’ASCUMA fins la seua mort. Encara recordo el cartell de la 17a Trobada Cultural del Matarranya del 2007 amb la seua empremta artística i la seua exposició al castell de Vall-de-roures d’aquell mateix estiu que ell ens va comentar magníficament com a excel·lent pedagog que era. La mostra a Calaceit fa un recorregut molt complet per tota la seua llarga i exitosa trajectòria pictòrica i fa una especial referència a la seua vinculació amb la vila del Matarranya on va fixar la seua segona residència el 1970.

llegir-ne més

La llengua catalana, present a Alcanyís

La llengua catalana, present a Alcanyís

// Juli Micolau

Lo proppassat 17 de juny d’enguany va tindre lloc al Liceu d’Alcanyís el lliurament de premis corresponent al IX Certamen de Microrrelats “Javier Tomeo” 2023 de temàtica social, convocat per l’Associació Literària i Artística Poiesis i la revista Compromiso y Cultura, que s’encarrega de publicar els textos seleccionats amb la col·laboració de la llibreria Ibáñez i l’Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Alcanyís.

Lo certamen de narració curta té diferents categories; el vencedor de la Categoria General va ser per al relat Hasta mañana de José Luís Chaparro, de Badajoz. També es van donar cinc accèsits, un per a El último verano de Margarita del Brezo, de Ceuta; La herencia de Ramon Ferreres, de Barcelona; Observatorio celeste de Julia Otxoa, de Lasarte-Oria; Miércoles de Alejandro Santana, de Vigo, i Nuevo Mundo de Inmaculada Bosch Racero, de Málaga.

llegir-ne més

Concert al Castell-Convent d’Alcanyís

Concert al Castell-Convent d’Alcanyís

// Artur Quintana i Font

Lo dissabte 10 de juny d’enguany s’ha celebrat el XIII Encuentro Coral Ciudad de Alcañiz a la Sala Juan de Lanuza del Castell-Convent d’Alcanyís amb la participació de tres cors, dos d’aragonesos i un de valencià: Cor Unión Musical Nuestra Señora de Pueyos d’Alcanyís dirigit per na Beatriz Barceló Colomer i amb la participació del baríton Juan Gracia Gracia, Cor Carnevale de Castelló de la Plana sota la direcció d’en José Ramón Calpe i amb la participació del baríton Joan Malonda i la pianista Isabel Pellicer i Cor Miralbueno de Saragossa dirigit per n’Ana Cristina Vicente i al violí en Sergio Franco i al piano n’Ana Belén Blázquez.

llegir-ne més

Severina o la fi de la innocència

Severina o la fi de la innocència

// Màrio Sasot

En els darrers anys han sorgit del món editorial espanyol interessants llibres situats en el marc històric de la Guerra Civil, la immediata postguerra i la llarga angúnia del franquisme. Em venen, de sobte, al cap, la saga de novel·les contemporànies de l’Almudena Grandes i, més recentment, l’última obra publicada d’Ignacio Martínez de Pisón, la magnífica Castillos de Fuego.

En ells, el lector pot “visualitzar” i sentir, en viu i en directe, com palpitava la vida de la gent en eixes èpoques a través de personatges ficticis o històrics, on els fets que protagonitzen són contats des de la perspectiva narrativa de la seua contemporaneïtat i la mateixa pertinença espacial i geogràfica.

Tanmateix, en la novel·la La mestra i la bèstia, de la Imma Monsó (Lleida,1959), els fets d’un temps obscur, amerat de foscors i de silencis com van ser els anys 40, 50 i 60 de la dictadura franquista, es van reflectint, molt a poc a poc, al llarg de la novel·la, en la mirada atònita, despistada, de vegades absent i contradictòria de la protagonista, davant una realitat que no aconsegueix abastar, que la supera.

llegir-ne més

‘Pous de gel de Fraga’, nova publicació de l’IEBC

‘Pous de gel de Fraga’, nova publicació de l’IEBC

// Redacció

Amb motiu de la celebració del Dia del Llibre, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca va presentar, divendres 21 d’abril a les 20:00 hores, en el Palau Montcada de Fraga,  una nova publicació titulada Pous de gel de Fraga. Tres segles d’història, estudi sobre els tres pous de gel que successivament abastiren la població fragatina, a càrrec d’Aránzazu Montaner Satorres, com a resultat d’una beca Amanda Llebot per a projectes de recerca que convoca anualment l’entitat.

llegir-ne més

‘Després de la tempesta’ d’Emili Bayo, presentació al Pont de Suert

‘Després de la tempesta’ d’Emili Bayo, presentació al Pont de Suert

// Glòria Francino Pinana

El divenres, 14 d’abril a les 19 h. a la biblioteca del Pont de Suert, com un preludi del proper Sant Jordi, va tinre lloc la presentació de la nova novel·la d´Emili Bayo, Després de la tempesta, a càrrec dels professors de la UdL, Xavier Macià, de Viu de Llevata, i Jordi Suils, del Pont de Suert, que van fer referència a la seua biografia, obra i premis rebuts en la seua trajectòria com a escriptor.

L’autor Emili Bayo va explicar que va començar a escriure novel·la el curs 1992-1993 quan va ser destinat com a professor de llengua castellana i literatura a l’institut del Pont de Suert,del que guarda un bon record. Des de llavors, aquesta afició a l’escriptura no l’ha abandonat. Com van constatar els presentadors són bastantes les obres de l’autor inspirades en la geografia lleidatana i en fets històrics de postguerra, i en esta novel·la els fets s’ambienten a l’entorn de Deltebre i de la Ràpita, protagonitzada per tres personatges principals, i d’altres que els acompanyen al llarg de la narració.

llegir-ne més

 

Entrades més antigues >>

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: