Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Catalanofonia

Universitat Catalana d’Estiu i Franja, 2024

Universitat Catalana d’Estiu i Franja, 2024

// Joaquim Montclús Esteban

Un any més a Prada de Conflent (Catalunya Nord) s’ha celebrat la tradicional Universitat Catalana d’Estiu. Aquest any es va complir la 56 edició, Déu-n’hi-do!

En aquesta edició la presència de la Franja ha estat molt important. El dia 17 d’agost a l’auditori del Liceu Renouvier, en Tomàs Bosque va presentar el disc que canta a Desideri Lombarte.

llegir-ne més

Masquefa: 85 anys de la colònia dels xiquets del Matarranya

Masquefa: 85 anys de la colònia dels xiquets del Matarranya

L’Ajuntament va organitzar una jornada de recreació històrica sobre el tema

// Lluís Rajadell

«Aquí els xiquets estaven molt bé». Una noia vestida d’època explica als presents els darrers moments d’existència de l’Hogar del Niño Aragonés, una colònia infantil de La Beguda Baixa (Barcelona) que, durant bona part de l’any 1938 i començaments de 1939, va ser un refugi de pau i educació per a prop de dos-cents xiquets i xiquetes que havien fugit del Matarranya amb sos pares la primavera de 1938 amb l’arribada de les tropes franquistes.

llegir-ne més

La Nit de les revistes i el 40 aniversari de l’APPEC

La Nit de les revistes i el 40 aniversari de l’APPEC

// Laia Solé Navarro

El 30 de novembre vaig tenir el plaer, de nou, d’assistir a La Nit de les revistes i Premsa en català. Aquest any ha sigut molt especial per l’Appec, ja que ha celebrat els seus 40 anys. Tots els presents a l’esdeveniment vam poder recollir els respectius guardons amb elegància, encant i eloqüència. Per exemple el premi a la millor publicació de premsa, amb només 5 anys l’antiguitat, La Mira, que va definir el periodisme en català com un acte de resistència. El Diari de Terrassa i Gol Esports van guanyar els premis de premsa diària i premsa no diària respectivament. I la revista Mètode el premi a millor publicació. També es van guardonar els reportatges «El cas de les Càrniques Ausa» de Descobrir.cat i

llegir-ne més

25 anys de Softcatalà

25 anys de Softcatalà

// Redacció

Softcatalà, l’associació dedicada a la promoció de la llengua catalana a través de les noves tecnologies, va celebrar el propassat 2 d’octubre el seu 25è aniversari. Aquesta fita no només marca un quart de segle d’innovació lingüística, sinó que també destaca la dedicació de les persones que han fet possible aquesta història d’èxit.

llegir-ne més

‘Tempestes venen del sud’

‘Tempestes venen del sud’

// Jordi Marín Monfort

Les eleccions autonòmiques del passat 28 de maig ens han deixat un panorama desolador al País Valencià. Després de dues legislatures en què s’havia aconseguit projectar una imatge allunyada de la corrupció i els desficacis, l’aritmètica de les urnes ens ha retornat al passat. 

llegir-ne més

‘Al Portal’, una revista germana de la ciutat de l’Alguer

‘Al Portal’, una revista germana de la ciutat de l’Alguer

// Lluís-Xavier Flores Abat

A l’octubre de 2021, l’amic Cento Marco i jo mateix visitàvem la ciutat de l’Alguer; complíem així un somni de molts anys. En lo nostre cas, era un viatge molt esperat d’ençà que en 1993 descobriren que allí es venerava un imatge que havie provingut de la nostra ciutat d’Alacant, lo Sant Crist de la Misericòrdia o “lo Cristo d’Alacant”, com és conegut popularment. En eixa ocasió, l’amic Carlos Sechi, exalcalde de l’Alguer i membre actiu de l’Obra Cultural de l’Alguer, ens anunciava la propera publicació d’una revista en català. Mesos després ja és realitat Al Portal. Veus de l’Alguer, un nou periòdic en la nostra llengua, hereu de L’Alguer. Periòdic de cultura i informació (1988-2014), el qual va ser fonamental en la promoció cultural i lingüística de l’Alguer, gràcies al treball constant de mossén Antoni Nughes (1943-2018), que n’era el cap redactor. Esta revista algueresa entre a formar part del panorama cultural de la ciutat catalana de Sardenya i del món de la catalanofonia, com la nostra Temps de Franja a l’Aragó. Los ho devem al treball del Centre Cultural Antoni Nughes, l’Obra Cultural de l’Alguer i la Plataforma per la Llengua. 

llegir-ne més

Les petjades aragoneses de Josep M. Espinàs

Les petjades aragoneses de Josep M. Espinàs

// Berenguer de Mussots

El dia 5 del proppassat mes de febrer moria a Barcelona el prolífer home de lletres i activista cultural barceloní Josep Maria Espinàs i Massip als 95 anys, a poc més d’un mes de fer-ne 96.

llegir-ne més

La  Nit de les Revistes i la Premsa en Català va ser una crida a la Cultura

La  Nit de les Revistes i la Premsa en Català va ser una crida a la Cultura

// Laia Solé Navarro

Hi ha nits més càlides i d’altres més fredes, algunes setmanes cada nit sembla igual que l’anterior, però la veritat és que totes tenen alguna cosa especial. I a la del passat dimarts 29 de novembre, l’APPEC ens va tornar a entusiasmar amb l’entrega de premis i reconeixements a La 22a Nit de les Revistes i la

llegir-ne més

Una iniciativa cultural a la València «mallorquina»: Sa Festa des Parlar de Sa

Una iniciativa cultural a la València «mallorquina»: Sa Festa des Parlar de Sa

// Joan-Lluís Monjo Mascaró*

Dins els mapa lingüístic valencià té molta singularitat el parlar de Tàrbena (Marina Baixa), conegut popularment com a tarbener o parlar de sa, perquè presenta diversos elements dialectals d’origen balear. Aquesta particularitat s’explica per un fet històric que tingué lloc al segle XVII: el repoblament amb famílies procedents de les Balears d’un conjunt de pobles valencians que quedaren despoblats com a conseqüència del decret d’expulsió dels seus habitants moriscos. 

llegir-ne més

Didàctica de la música i la dansa: Jota

Didàctica de la música i la dansa: Jota

// Redacció

La professora de la Universitat Rovira i Virgili, Margarita Celma, ha publicat un article a la revista: Sinfonía Virtual. Revista de música y reflexión musical, titulat: «Miguel Ángel Berna, el baile y la jota: una experiencia pionera en la enseñanza musical universitaria».

A través d’una classe al Campus Terres de l’Ebre per a l’alumnat de la menció de música dels Graus d’educació Infantil i d’educació Primària, es coneix la figura del ballarí Miguel Ángel Berna i s’exposen activitats didàctiques sobre ensenyament-aprenentatge de la jota. Es descriuen passos i coreografies per a educació infantil i primària.

llegir-ne més

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català va ser una crida a la Cultura*

La Nit de les Revistes i la Premsa en Català va ser una crida a la Cultura*

// Laia Solé Navarro

Hi ha nits més càlides i d’altres més fredes, algunes setmanes cada nit sembla igual que l’anterior, però la veritat és que totes tenen alguna cosa especial. I a la del passat dimarts 29 de novembre, l’APPEC ens va tornar a entusiasmar amb l’entrega de premis i reconeixements a La 22a Nit de les Revistes i la Premsa en Català. Es van premiar revistes i premsa digital i impresa. Van sortir noms ben coneguts com Descobrir, Full de lectura, Ebre, Softcatalà, Núvol, Eufòria, Segre… Tots i cadascun dels mitjans esmentats i molts més són equips que dia a dia aporten el seu granet de sorra per l’ús del català.

llegir-ne més

Viquimarató de sèries i pel·lis

Viquimarató de sèries i pel·lis

La Viquillengua ampliarà els continguts de la Viquipèdia sobre pel·lícules i sèries en català durant una setmana

// Redacció

Durant la setmana del 18 al 25 de novembre, tindrà lloc la IX Viquimarató de la llengua catalana, que aquest any es dedica a les pel·lícules i sèries en català. Aquest esdeveniment és organitzat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, a través de la Secretaria de Política Lingüística, i Amical Wikimedia, juntament amb els governs de tots els territoris de parla catalana.

llegir-ne més

Entrades més antigues >>

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: