Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Territoris

Sobre ovelles, corders, ramats i pastors

Sobre ovelles, corders, ramats i pastors

// Glòria Francino Pinasa

El dia 1 de juny l’associació Amics de la Terreta va organitzar una jornada sobre L’aprofitament integral de la carn de corder: “menjar carn de bèstia viva”, com ja havien fet amb el mondongo del porc fa dos anys. Els actes es van celebrar a la sala Àgora de l’antiga casa Toni de Sopeira, amb l’assistència d’una cinquantena de persones interessades en el tema.

llegir-ne més

Festa major de Sant Gregori a Sopeira

Festa major de Sant Gregori a Sopeira

// Glòria Francinso Pinasa

El proppassat cap de setmana 3, 4 5 del mes de maig, es va celebrar la festa maior de Sopeira en honor a Sant Gregori Nazianzé, bisbe de Nazianz i teòleg. Aquest sant es venera des de fa segles a moltes localitats rurals de la Península, ja que era protector dels camps i cultius, i la seua festivitat era el 9 de maig, data que els que el tenen com a patró han conservat, però des del l’any 1965 el Vaticà va fer canvis de santoral i hi va deixar a Sant Gregori d’Òstia, bisbe, que quan va passar per terres de la Rioja i navarreses va exterminar una plaga de llagostes, és per això que molta gent dels pobles veïns anaven a buscar aigua beneïda i miraculosa que passaven pel reliquiari del cap de plata d’aquest sant a Estella (Navarra).

llegir-ne més

Jorge Pueyo reclama subvenció de l’Estat per l’AAL

Jorge Pueyo reclama subvenció de l’Estat per l’AAL

// Redacció

Lo Diputat Jorge Pueyo, portaveu de Cultura del Grup Parlamentari Plurinacional SUMAR,ha presentat una proposició no de llei per al seu debat a la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats perquè l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua (AAL) rebi finançament estatal, «com és el cas de la resta de les acadèmies de llengües de l’Estat, siguin cooficials o no» —segons explica en una nota de premsa el grup polític Chunta Aragonesista (CHA).

llegir-ne més

Masquefa: 85 anys de la colònia dels xiquets del Matarranya

Masquefa: 85 anys de la colònia dels xiquets del Matarranya

L’Ajuntament va organitzar una jornada de recreació històrica sobre el tema

// Lluís Rajadell

«Aquí els xiquets estaven molt bé». Una noia vestida d’època explica als presents els darrers moments d’existència de l’Hogar del Niño Aragonés, una colònia infantil de La Beguda Baixa (Barcelona) que, durant bona part de l’any 1938 i començaments de 1939, va ser un refugi de pau i educació per a prop de dos-cents xiquets i xiquetes que havien fugit del Matarranya amb sos pares la primavera de 1938 amb l’arribada de les tropes franquistes.

llegir-ne més

L’AAL participa en l’homenatge a Ánchel Conte a l’Aínsa

L’AAL participa en l’homenatge a Ánchel Conte a l’Aínsa

// J. Giralt, J. P. Martínez, M. Moret

El dissabte 10 de febrer l’Ajuntament de l’Aínsa va organitzar un emotiu i multitudinari homenatge a Ánchel Conte. Un acte en què la llengua aragonesa va tenir un paper central i que va comptar amb la participació de l’Academia Aragonesa de la Lengua. 

llegir-ne més

La Universitat de Saragossa, contra el negacionisme d’Azcón

La Universitat de Saragossa, contra el negacionisme d’Azcón

// Redacció

Prop de 300 professors i investigadors de la Universitat de Saragossa van signar el passat mes de març un manifest pel qual es veuen «obligats a posicionar-nos davant l’afirmació del president del Govern d’Aragó, Jorge Azcón, apareguda a la premsa el 31 de gener d’aquest any, manifestant que “en Aragón no se habla catalán”».

llegir-ne més

Manifest del 40è aniversari de la Declaració de Mequinensa

Manifest del 40è aniversari de la Declaració de Mequinensa

// Redacció

L’1 de febrer de 1984, ara fa 40 anys, va ser un moment històric per a la diversitat lingüística i cultural d’Aragó. La Declaració de Mequinensa va representar un pas crucial cap al respecte, preservació, promoció i ensenyament de les nostres llengües i en concret del català. Avui, en commemorar el 40è aniversari d’aquell moment històric i decisiu, reafirmem la nostra fermesa en la defensa d’aquestes llengües, tan de l’aragonès com del català, que són part fonamental del patrimoni cultural de tots els aragonesos.

llegir-ne més

Instructiva jornada sobre la llengua materna a l’Institut de Benavarri

Instructiva jornada sobre la llengua materna a l’Institut de Benavarri

// Violeta dels Camins

El dijous dia 21 de març el Centre d’Estudis Ribagorçans i els professors de català, Alberto i Esther, van organitzar una xerrada amb motiu de la celebració del dia de la llengua materna per als alumnes de Secundària del Col·legi Públic Integrat de Benavarri Condes de Ribagorza, a càrrec de la filòloga Glòria Francino Pinasa de Sopeira. A l’escola de Benavarri tots els alumnes de primària estudien llengua catalana i els de secundària, gairebé tots.

llegir-ne més

Emocions per una llengua estimada

Emocions per una llengua estimada

// Ester Sabaté Quinquillà* 

El dilluns, 12 de febrer, a la Biblioteca d’Albelda vam tenir la sort d’acollir la presentació del llibre Aquesta llengua que estimo: la vinculació emocional dels nord-occidentals amb la seua varietat lingüística. Vam comptar amb la presència de la seua autora Annabel Gràcia i Damas (Lleida, 1980), llicenciada en Filologia catalana per la Universitat de Lleida i doctora en Ciències Humanes, del Patrimoni i de la Cultura per la Universitat de Girona. L’Annabel va venir acompanyada de Ramon Sistac, professor emèrit de la UdL, on ha estat director del departament de Filologia Catalana i de l’Oficina de Llengua i Literatura de Ponent i del Pirineu, així com membre de l’Institut d’Estudis Catalans. Ramon va ser qui va dirigir la tesi doctoral de l’Annabel i, a més a més, es va encarregar de conduir l’acte de presentació del llibre en qüestió.

llegir-ne més

Mocions a favor de les nostres llengües

Mocions a favor de les nostres llengües

// Rosa Arqué

Al Govern d’Aragó no li agrada mica que al nostre territori parlem català i aragonès, a més de castellà. Això és una evidència que ningú no pot negar perquè en trobem les afirmacions cada vegada que algun membre del govern fa declaracions respecte a la realitat lingüística aragonesa. 

llegir-ne més

Nova Oficina Comarcal d’Informació Jove

Nova Oficina Comarcal d’Informació Jove

// R. A

La Comarca del Baix Cinca obre un nou servei per informar els joves del territori en temes relacionats amb beques, projectes europeus, subvencions, voluntariat o ocupació. És l’Oficina Comarcal d’Informació Jove (OCIJ), integrada en el Sistema Aragonès d’Informació Jove de l’Institut Aragonès de Joventut.

L’OCIJ està situada en els baixos de la Seu Comarcal, a Fraga, però el servei és itinerant i les persones responsables es mouran pels pobles de la Comarca, així que és millor sol·licitar cita si s’hi vol anar: 

ocij@bajocinca.es


Publicat a Temps de Franja n. 161, abril 2024

llegir-ne més

Fraga publica un llibre sobre indumentària

Fraga publica un llibre sobre indumentària

// Rosa Arqué

Com a pròleg del Dia de La Faldeta, que se celebrarà a Fraga el 21 d’abril, l’Ajuntament de Fraga, amb la col·laboració del Govern d’Aragó i el Museu de Saragossa, ha publicat recentment el llibre Indumentaria con memoria. Fraga y sus mujeres. Es tracta d’un catàleg que complementa a l’exposició homònima que va acollir la Casa Ansotana del Museu de Saragossa fa uns mesos i que va consistir en una selecció de peces originals que recorrien les diferents etapes vitals de la dona, des que naixia fins a la seua mort.

llegir-ne més

Entrades més antigues >>

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: