Aragó
El Govern d’Aragó aprova els estatuts de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua
L’Acadèmia Aragonesa de la Llengua estarà composta per l’Institut de l’aragonès i l’Institut aragonès del català i tindrà quinze membres.
En la seua sessió del 10 d’abril, el Consell de Govern ha aprovat els Estatuts de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua.
Aquest òrgan va ser creat per la Llei 3/2013, de 9 de maig, d’ús, protecció i promoció de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies d’Aragó com a institució científica oficial en l’àmbit de les llengües i modalitats lingüístiques pròpies.
La depuració d’aigües a Aragó: una cadena de despropòsits
// Aitor Clemente*
Últimament, la depuració d’aigües residuals és un tema candent a Aragó, especialment per la implantació del polèmic impost de Contaminació de les Aigües (conegut com ICA) i per la no construcció de les infraestructures pendents en esta matèria. Més d’una dècada dispués de la firma dels convenis pels quals l’Institut Aragonès de l’Aigua (IAA) havia d’encarregar-se de la construcció dels equipaments necessaris en matèria de depuració, los nostres llocs han de seguir abocant les seues aigües brutes i a més, per acabar-lo d’adobar, l’any passat vam ser sancionats per este motiu.
Ponència de Natxo Sorolla a la Facultat de Filosofia i Lletres de la Universitat de Saragossa
// Bárbara Marqueta*
El proppassat dilluns, 19 de febrer, el Doctor Natxo Sorolla (Universitat Rovira i Virgili) va impartir al “Seminario Permanente de Investigaciones Lingüísticas” del Grupo Psylex (Universitat de Saragossa) una ponència titulada “Impacto de las relaciones sociales en las lenguas minorizadas. El aragonés y el catalán.”
El ponent va presentar els resultats de les seves investigacions en l’àmbit de la disciplina coneguda com a Sociolingüística, que estudia les llengües des de la perspectiva de les seves relacions, amb les particularitats socioculturals de la comunitat de parlants que les usa en diferents contextos interpersonals. Els estudis del Dr. Sorolla se centren especialment en l’impacte de les xarxes socials/interpersonals en comunitats bilingües i trilingües, on coexisteix una llengua d’ús comú i una llengua o llengües d’ús minoritari. En el cas de la Comunitat Autònoma d’Aragó, la primera és el castellà i la(-es) segona (-es) l’aragonès i el català.
Un ‘Rebost’ de recursos pedagògics*
// Nuria Sesé Ferro
Vaig nàixer al bell mig de la frontera lingüística de la Ribagorça, a la capçalera de l’Isàvena, just entre l’aragonès, el benasquès i el català, quan el ribagorçà era llengua d’ús i comunicació per a la gent de la comarca, com a mínim als llugars petits, i parlar “xapurreau” volia dir que tenívem permís per a xarrar o ragonar com a casa, que ens podévem entendre sense haver de passar al castellà.
Rebost pot veure la llum gràcies a diverses causes. L’entorn lingüístic dels meus primers anys, el fet de fer de mestra durant molt temps, d’haver viscut a Graus, Castilló de Sos, Barcelona i Fraga, de tenir fills catalanoparlants… I l’oportunitat que el Govern d’Aragó em va oferir el 2009-10 de presentar i portar endavant eI projecte “Materiales didácticos de y para la Ribagorza trilingüe” dins d’una convocatòria de “licencias por estudios destinadas a maestros”. I, finalment, gràcies a la iniciativa el 2017 de la Direcció General de Política Lingüística, d’actualitzar i editar el projecte per a posar-lo a disposició dels docents.
La Fira del llibre de Montsó, una festa multilingüe*
// Felip Berenguer
La Fira del Llibre de Montsó, que es va celebrar durant el cap de setmana del 8 al 10 de desembre a la capital del Cinca Mig, va ser una autèntica festa de la cultura, l’edició, els llibres i els lectors aragonesos, on especialment el dia 8, van tindre protagonisme los llibres en català i aragonès i els premis atorgats enguany pel govern aragonès dins d’aquest sector.
Aragó celebra el dia de la Llengua Materna
// Redacció
Aragó celebra el 21 de febrer el Dia de la Llengua Materna —una jornada instituïda per la Conferència General de la UNESCO el 1999, que busca promoure el multilingüisme i la diversitat cultural— amb unes 120 activitats, un 30% més que l’any passat, per tota la Comunitat. En concret, la iniciativa arribarà a 62 localitats, que desenvoluparan accions fins a finals d’abril.
Amb l’edició dels premis literaris, el Govern d’Aragó reivindica a la cultura i les llengües d’Aragó
// Aragón Hoy
L’Instituto Aragonés de Arte y Cultura Contemporáneos Pablo Serrano, va acollir l’1 de febrer la presentació dels llibres editats dels premis Miguel Labordeta 2016, Guillem Nicolau 2017 i Arnal Cavero 2017.
El director general de Cultura i Patrimoni, Nacho Escuín; i el director general de Política Lingüística, José Ignacio López Susín, van presentar a l’IAACC Pablo Serrano els premis literaris del Govern d’Aragó que, a més de premiats econòmicament, tenen com a recompensa l’edició de l’obra. Són els corresponents al Premi Miguel Labordeta 2016 i els premis literaris en llengües pròpies d’Aragó, Arnal Cavero i Guillem Nicolau. A l’acte hi han assistit els tres premiats, així com el director del Centre del Llibre, José Luis Acín; i el director de l’AACC Pablo Serrano, Julio Ramón.
Emilio Gastón, companys
Per honorar Emilio Gastón, recentment traspassat, reproduïm el text que li dedicà Artur Quintana en l’entrega del IV Premi Franja, Cultura i Territori a l’exjustícia d’Aragó, i publicat a Temps de Franja n. 109 (setembre-octubre 2011). L’acte de lliurament va tenir lloc el 17 de setembre al Castell de Fraga, i van recollir el guardó la neboda d’Emilio Gascón i el seu amic Francisco Beltrán.
‘Rebost’, un treball necessari
// José Ignacio López Susín*
Al Butlletí Oficial d’Aragó del 13 d’abril de 2009, es van convocar pel Departament d’Educació, Cultura i Esport del Govern d’Aragó, llicències per estudis per a funcionaris docents, entre les quals es trobava la realització durant el curs 2009-2010 de projectes d’investigació o de desenvolupament curricular que incidissin directament en la pràctica docent i en la millora de la qualitat de l’ensenyament.
“Lo Gorrorroi”, la primera pel·lícula d’animació en aragonès
“Lo Gorrorroi” (Lo Gorro-roig), la primera pel·lícula de dibuixos animats en aragonès, es presentà a l’Escola d’Art de Saragossa i es projectarà a Bielsa (Ajuntament, dia 28), Osca (Diputació d’Osca, dia 29), Jaca (Palau de Congressos 3, de gener) i de nou a Saragossa (4 de gener).
Les llengües d’Aragó. Un intent d’arribar a acords
//Màrio Sasot
Los dies 13, 22 i 29 de novembre va tindre lloc a la seu del Centre Pignatelli de Saragossa un seminari de reflexió i debat titulat “Les llengües d’Aragó. Bases per a arribar a acords”, organitzat pel Seminari d’Estudis i Investigació per la Pau d’aquest Centre amb la col·laboració de la Càtedra Johan Ferrández d’Heredia.
Acte de lliurament dels premis literaris del Govern d’Aragó
// Rosa Arqué
La gala es va celebrar el dia 20 d’octubre a l’ IAACC Pablo Serrano de Saragossa i hi van assistir tots els premiats, Mayte Pérez, la Consellera d’Educació, i els directors generals de Cultura, Nacho Escuín, i de Política Lingüística, José Ignacio López Susín.
Enguany, el Govern d’Aragó ha aconseguit que els premis recuperessen la dotació econòmica que van perdre anys enrere i ho ha fet gràcies a l’esforç propi i de diverses empreses.