Gran Recapte 2018
Tel·lúric, oli & vi & ametlles ecològics

cartes lectors

Bona faena*

Bona faena*

A Aragó s’ha fet una bona faena, m’atreviria a dir que excel·lent, associant la nostra llengua (tant o més aragonesa que el castellà, no ens n’oblidem) a una determinada tendència política o fins i tot a un imaginat imperialisme de pa sucat amb oli dels catalans, com si no en tinguéssen prou ells, de problemes.

llegir-ne més

La llengua magnificada

La llengua magnificada

Fullejant la revista n. 142, percebo que s’està magnificant la llengua, no sé si per amor a la mateixa, o si s’amaga alguna altra intenció.

A la carta dels lectors, un senyor des de Vinaròs apunta de l’error de determinat topònim. Potser opina o pensa que la facultat d’escriure el substantiu del seu poble, amb el criteri que estimen oportú, no pertany als seus habitants?

llegir-ne més

Res és lo que pareix

Res és lo que pareix

Em sorprenen les subtileses del Senyor Ricart provocant un cúmul d’interrogants. Els que no estan en el seu terreny, és perquè no tenen la capacitat de discerniment? Són incults? Amb manca d’imaginació?

Desconec les avantatges que pot aportar-nos una república.

llegir-ne més

Paraules*

Paraules*

En el meu periple aragonès m’he trobat algunes persones preocupades per la llengua. Vull dir preocupades no pel seu esdevenidor, sinó de les formes diverses que pren a les nostres viles. La peculiar (per dir-ho d’alguna manera no gaire depriment) situació del nostre petit idioma, ja ho porta, això.

llegir-ne més

Notícies nostres*

Notícies nostres*

M’acabe de caure a les mans lo número 144 del nostre periòdic Notícies del Matarranya. Mos informe de totes les activitats i notícies que es produeixen a la nostra comarca amb moltes fotografies i il·lustracions, un gran encert perquè mos agrade més mirar que llegir.

llegir-ne més

Un regal indigne*

Un regal indigne*

Aquest matí he escoltat per internet que el nostre president ha enviat un regal a alguns alcaldes de pobles de la província de Lleida.
Es tracta d’un llibre amb la millor de les intencions, titulat Tejidos de vecindad, que parla de totes les coses que ens uneixen als aragonesos amb els catalans. Crec que la publicació està relacionada amb la magnífica exposició Dicen que hay tierras al este, que algun dels redactors de la vostra revista ja han comentat.

llegir-ne més

Els propers ‘Styli locus’

Els propers ‘Styli locus’

Amb la publicació de l’Styli locus al juliol/agost passat vam cloure els tres Styli locus que havíem dedicat a la literatura del jo: els carteigs, les memòries i els dietaris.

llegir-ne més

Rectificant: la llengua del mestre Peris

Rectificant: la llengua del mestre Peris

Comentant la missa funeral celebrada a Maella pel compositor José Peris Lacasa en una carta meua al número 134 de Temps de Franja, vai afirmar que sempre parlava en castellà quan venia a la vila.

llegir-ne més

Llengua, cartells i biblioteca de Vallderoures

Llengua, cartells i biblioteca de Vallderoures

Un mes abans de la inauguració –el 4 de març– de la nova ubicació de la biblioteca pública de Vallderoures, em vaig presentar a l’equip que l’estaven preparant oferint-me per ajudar en lo que els calgués i que jo pogués fer, i varen acceptar-me;

llegir-ne més

‘Notícies del Matarranya’ i la llengua

‘Notícies del Matarranya’ i la llengua

Felicito als companys del quinzenal Notícies del Matarranya perquè a poc a poc va introduint notícies també en la nostra llengua amb la finalitat de convertir-se en un mitjà bilingüe.

llegir-ne més

La literatura franjolina i les seues llengües

La literatura franjolina i les seues llengües

De l’anterior número de Temps de Franja, molt interessant des del principi al final, m’ha sorprès l’abundància de notícies literàries començant per la portada amb Octavi Serret, l’actiu llibreter de Vall-de-roures,

llegir-ne més

Ruta literària en homenatge  a Galan

Ruta literària en homenatge a Galan

He llegit, de punta a punta, el magnífic tríptic de tan merescut homenatge i record a la memòria, i dieu molt bé, de l’enyorat (també per nosaltres) amic Josep Galan.

llegir-ne més

Entrades més antigues >>

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Major, 4. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: