Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

cartes lectors

Nova senyalització al Matarranya… monolingüe!

Nova senyalització al Matarranya… monolingüe!

La Comarca del Matarranya, sempre capdavantera en lo tema turístic, ha substituït los panells d’informació turística (molts dels quals ja estaven força deteriorats, quan no directament desapareguts) que hi havia a totes les viles de la comarca, per uns petits quadradets amb lo nom del recurs i un QR per accedir a la informació que hi ha al web.

llegir-ne més

Xapurriau no, cuina sí!

Xapurriau no, cuina sí!

He vist un programa de RTVE Las rutas de Ambrosio que anave al Matarranya, em feie goig però només començar ja se m’ha entravessat, imagino que els diners que li paguen ha de defensar el xapurriau* a tort i dret. Però quin mal de panxa i quina insistència, lo més greu que no deixen de fer referències

llegir-ne més

Aragó s’esborra

Aragó s’esborra

L’altre dia anava tranquil·lament per una carretera lliterana, quan em vaig creuar amb un d’aquells tractors mastodòntics que anava amb tot d’estanqueres amarrades a cada cantonada. Vaig patir que una cerçada violenta no s’endugués el tractorista patriòtic, que amb tant de drap onejant pareixia l’almirall d’un galió de la Armada Invencible.

llegir-ne més

Xapurrejar el ‘chapurriàu’

Xapurrejar el ‘chapurriàu’

M’ha arribat per un grup de WhatsApp una nadala animada dels Amics (sic!) del Chapurriàu (sic, sic!).  Un xiquet va dient un text sobre les coses que se solen dir en estes dates, en un català de la zona prou ben llegit. Això sí, la locució té un excés de castellanismes que converteixen l’idioma emprat en un xapurrejat del ‘chapurriàu’. A més, l’animació en forma de text que que il·lustra el vídeo, és íntegrament en castellà. Ni una sola paraula escrita en la llengua que diuen estimar. Ni una ni mitja! 

llegir-ne més

Català a la notaria

Català a la notaria

Cartell a l’esquerra de la porta de la notaria: “Horario de atención al público: lunes a viernes, 09:00-13:30. Horari d’atenció al públic: dilluns a divendres 09:00-13:30”. Cartell a la dreta: “Para consultas, pedir cita previa 976 63 84 99. Per a consultes, demanar cita prèvia 976 63 84 99”. No m’ho puc creure!

llegir-ne més

Orgullosa de ser aragonesa  i parlar català

Orgullosa de ser aragonesa  i parlar català

Voldria dedicar aquestes paraules a expresar com em sento amb la situació que s’està donant actualment amb l’aprenentatge del català a l’IES Matarranya.

Primer vull deixar clar que soc i que em sento aragonesa, i que estic molt orgullosa de ser-ho. No soc una perillosa independentista radical que considera que la Franja és o hauria de ser catalana (com pensen alguns de la gent que defenem la nostra llengua), jo soc i vull seguir sent aragonesa.

llegir-ne més

«Abandoneu tota esperança»

«Abandoneu tota esperança»

El passat divendres, 23 de juny, quan estava seguint en directe per la televisió autonòmica aragonesa l’acte de constitució de les noves Corts regionals i vaig veure com sortia elegida presidenta del Parlament d’Aragó (ella prefereix dir president) la diputada de Vox, Marta Fernández, em van vindre de sobte, com un gat llençat amb força vers el meu rostre, les imatges d’una jornada que des de fa un bon grapat d’anys, se celebra a un dels salons del Palau de la Aljafería, seu de la cambra de diputats.

llegir-ne més

No ho puc entendre

No ho puc entendre

Vaig assistir a la taula rodona de ‘Veus en el cerç’ a Alcanyís. Volia saber coses del col·lectiu de dones que han triat escriure en uns idiomes tan minoritaris dins la nostra comunitat autònoma, un fet molt desconegut per a la majoria d’aragoneses castellanoparlants com jo.

llegir-ne més

No podem aturar-nos

No podem aturar-nos

El mes de març ens ha portat una bona notícia a la gent que treballem pel medi ambient a Aragó: El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat ha fallat contra la concessió d’una pròrroga a Forestalia per poder instal·lar una planta de biomassa a uns 600 m del nucli urbà de Montsó.

llegir-ne més

De catedràtics i mosques

De catedràtics i mosques

Vaig anar el mes passat al Paranimf de la Universitat de Saragossa per a veure l’acte de nomenament del president de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua i em vaig adonar, pel que vaig veure allà, tant en els bancs del públic com als seients dels acadèmics, que hi havia a l’entorn d’una vintena de professors i catedràtics d’universitat, tots ells doctors en diferents especialitats filològiques com ara la Dialectologia, la Teoria Literària, la Història de la Llengua, la Història de la Literatura, Crítica literària, d’Història pròpiament dita, de Filosofia, etc. 

llegir-ne més

Propietaris

Propietaris

Aquí als pobles la majoria som autònoms: som llauradors, grangers, tenim un talleret o fem de paleta. Per regla general hem treballat molt, no hem anat de vacances, no hem fet «soparets» cada dos per tres i el nostre cotxe acumula anys i ITVs. Ho hem fet perquè la feina, per nosaltres, no és un càstig, sinó l’estat

llegir-ne més

«Sierras del Matarraña»

«Sierras del Matarraña»

A la part més alta de la comarca del Matarranya hi ha una nova oferta per als amants dels esports de muntanya, concretament pels ciclistes de muntanya més exigents. Espero poder vindre-hi amb la colla a gaudir-la. 

llegir-ne més

Entrades més antigues >>

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: