IES Mar de Aragón: Un mar d’il·lusions, sabors i projectes
// David Esteve Gonín*
A la vora del riu Guadalop trobem una petita població anomenada Casp. Els visitants que vulguin conèixer-la, descobriran passejant pel seus carrers “la Col·legiata de Santa Maria la Major”, el “Convent de Santo Domingo” o la “Torre de Salamanca”. Tots ells, són part del patrimoni cultural de la ciutat i dels caspolins. De fet, la façana de l’Ajuntament o la l’interior de “casa Bosque” són dos llocs de la ciutat que el visitant no ha de deixar passar per alt.
A banda d’això, la gastronomia a la ciutat gaudeix de molta tradició amb productes de excel·lent qualitat, on convé destacar el suau oli d’oliva verge, varietat empeltre, el tomàquet sec o les ametlles exclusives de la zona, de la mateixa manera que les postres ocupen un lloc fonamental en la gastronomia caspolina, com ara les almoixàvenes, les magdalenes o fins i tot la coca de bassa feta amb ametlles i ous.
En la part nord de la ciutat s’alça l’IES Mar d’Aragón, un institut que acaba de complir mig segle des del seu naixement. Aquest nom fa referència a l’embassament que està prop de la vila. Un dels departaments més joves i més populars del centre és la branca de cuina i pastisseria per la gran quantitat d’activitat en què participa, ja que aporta una aroma de sabor a cada esdeveniment que es realitza a l’institut i al poble.
A tall d’exemple cal esmentar la participació dels alumnes de cuina en projectes com l’Erasmus+ a França, Bèlgica i Catalunya, projectes de cuina i còmic o projectes lingüístics. A banda d’això, els futurs professionals de cuina han participat en la II Jornada de l’ametlla de Casp o la III Fira de la formació professional d’Alcanyís realitzada el mes de maig.
El punt més destacable és el restaurant didàctic que té l’institut; convé subratllar que obre ses portes els dijous des de novembre fins al mes de maig per a tota mena de clients que vulguin gaudir d’una cuina refinada a bon preu. El més important per als professors és que l’alumnat pugui fer practiques reals amb clients selectius.
A banda de tot d’això, hem de recalcar l’admirable feina que fan els alumnes de sala, que tenint en compte que són joves sense cap experiència prèvia, ja que provenen de l’ESO, cursen un grau de Formació Professional Bàsica (FPB). Els clients que s’aproximin a la nostra llar, també hi trobaran uns nois i noies fan la seua feina a mans besades i amb molta humilitat.
Un altre projecte que es cou al nostre forn, és la inauguració d’un nou i més modern espai de cuina, a l’edifici de l’antiga residència de Casp que, a tot estirar, s’obrirà el curs 2019-2020. Com també, i de manera paral·lela, s’establirà una ferma col·laboració amb el departament d’agropecuària d’aquest mateix centre educatiu, on conrearem els nostres propis llegums i obtindrem productes locals dels agricultors i ramaders de la contornada, amb la finalitat de fomentar el consum sostenible de la comarca.
Així doncs, només ens queda assenyalar que la formació professional té com a finalitat l’aprenentatge, satisfer diferents necessitats al món empresarial i afavorir l’ocupació generant talent i especialització al mercat laboral.
Gaudiu del que fem i trobeu-nos al nostre perfil de Facebook
/David Esteve
*Professor de cuina de l’IES Mar de Aragón. Alumne de C1-1 de català a l’EOI Alcañiz
Tags: Temps d'Escola
Trackback from your site.