Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Autors a les aules al CRA la Ribera de Cinca

// Carme Mesalles

El 14 de maig ens va visitar, a les nostres escoles del CRA La Ribera de Cinca, l’’escriptor valencià Carles Cano.

Al Col·legi Rural Agrupat (CRA) som un grup de quatre escoles dues del barri de Fraga: Miralsot i Llitera i dues de la Comarca: Torrent i Villella. Totes dins de la província d’Osca amb un total d’uns 145 alumnes.

Durant el curs 2017/18 els alumnes de Tercer, Quart, Cinquè i Sisè havíem anant llegint el llibre de: “Contes per a tot l’any” i realment mos havia sorprès la seua lectura per tenir un vocabulari molt accessible i proper al nostre llenguatge del dia a dia, també pel valor implícit dels contes que donava bona part a la conversa i opinió entre tots els alumnes de la classe que en cap moment els deixava indiferents.

La intriga de que a l’’autor li havia ajudat a escriure el llibre una xiqueta de la seua edat va despertar molta curiositat per a fer moltes preguntes si algun dia venia l’’escriptor a visitar-nos… I quan finalment va vindre, no s’ho acabaven de creure!!!

Com que el Carles ens havia enviat d’’altres llibres també els vam presentar i treballar a classe, observant l’’obra tan extensa de l’’autor. Ressaltant tots els tres gèneres literaris treballats: Narrativa, poesia i teatre.

Pel maití va visitar les escoles de Llitera i Torrent, primerament va fer una sessió de Contes per als més petits fent molt partícip al públic des del primer instant, cantant, movent el cos i interactuant tots conjuntament, acabant amb un fort aplaudiment d’alumnes i professores.

Seguidament va passar als alumnes més grans on Carles va fer una introducció amb un conte popular, versionat per ell mateix, que va atraure de manera màgica als alumnes i vam passar a fer les preguntes que els intrigaven feia dies: A on escrius? Es veritat que et va ajudar o inspirar una xiqueta a escriure els contes? Per què no hi ha dotze contes si són per a tots els mesos de l’any? Quant temps et costa escriure un llibre? Quina és la teua font d’inspiració? Quin és el moment més difícil quan escrius? Quants llibres has escrit? Quin és el llibre més llegit de tots? Vas per moltes escoles? Quines escoles i països visites ? Etc.

Carles anava contestant amb molta paciència i detall totes les preguntes, finalment va passar a signar els llibres. Els xiquets li anaven agraint i admirant les seues dedicatòries il·lustrades que donaven formes als seus noms de maneres súper originals.

Per la tarda vam anar a Villella on també ens esperàvem els alumnes de Miralsot acompanyats de mares, pares, professors i jaios perquè va ser una sessió conjunta molt enriquidora. En Carles va saber atraure l’atenció de tot aquell públic tan divers des del primer moment ficant-se’ls a la butxaca amb molta facilitat i bona presentació escènica, acabant tot dedicant-los el poema de la PUPUT on tots alhora vam recitar amb veu alta i bona entonació el poema pertanyent al seu llibre: “29 poemes per al dia a dia i un per a la nit”.

Per tant solament ens queda dir: Moltíssimes gràcies a l’ ILC (Institut de les Lletres Catalanes), a Carles Cano i a l’AMYPA pel seu magnífic programa, per l’actuació i per col·laboració respectivament; esperant poder repetir aquesta meravellosa experiència alguna que altra volta els cursos vinents.

 












Diverses imathes de la visita de Carles Cano als centres del CRA la Ribera de Cinca. / Carme Mesalles

Tags: ,

Trackback from your site.

Comments (1)

  • Avatar

    artur quintana i font

    |

    I que bé que funciona això al vostre CRA! I jo em pregunto: per què no es podria fer això també al CRA del Mesquí?

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: