Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Posts Tagged ‘Aragó’

Aragó

Jorge Pueyo reclama subvenció de l’Estat per l’AAL

// Redacció

Lo Diputat Jorge Pueyo, portaveu de Cultura del Grup Parlamentari Plurinacional SUMAR,ha presentat una proposició no de llei per al seu debat a la Comissió de Ciència, Innovació i Universitats perquè l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua (AAL) rebi finançament estatal, «com és el cas de la resta de les acadèmies de llengües de l’Estat, siguin cooficials o no» —segons explica en una nota de premsa el grup polític Chunta Aragonesista (CHA).

Continue Reading

Aragó

La Universitat de Saragossa, contra el negacionisme d’Azcón

// Redacció

Prop de 300 professors i investigadors de la Universitat de Saragossa van signar el passat mes de març un manifest pel qual es veuen «obligats a posicionar-nos davant l’afirmació del president del Govern d’Aragó, Jorge Azcón, apareguda a la premsa el 31 de gener d’aquest any, manifestant que “en Aragón no se habla catalán”».

Continue Reading

Aragó

Manifest del 40è aniversari de la Declaració de Mequinensa

// Redacció

L’1 de febrer de 1984, ara fa 40 anys, va ser un moment històric per a la diversitat lingüística i cultural d’Aragó. La Declaració de Mequinensa va representar un pas crucial cap al respecte, preservació, promoció i ensenyament de les nostres llengües i en concret del català. Avui, en commemorar el 40è aniversari d’aquell moment històric i decisiu, reafirmem la nostra fermesa en la defensa d’aquestes llengües, tan de l’aragonès com del català, que són part fonamental del patrimoni cultural de tots els aragonesos.

Continue Reading

Aragó

La llengua aragonesa està de dol

// Artur Quintana

La nit del passat 21 de novembre va morir a Almeria n’Ánchel Conte Cazcarro després de llarga malaltia. El que en aquests moments era membre de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua i director de l’Instituto de l’Aragonés havia nascut el 15 d’octubre del 1942 a Alcolea de Cinca. Per a la nostra llengua aragonesa, que, amb la catalana, ens és pròpia i històrica, implica una irreparable pèrdua. 

Continue Reading

Aragó

Gaiteros de Aragón i el seu compromís amb los idiomes autòctons

 Sergi Massip

La creació en 1989 de l’Asociación Gaiteros de Aragón (AGA) va suposar una gran fita per a la difusió del patrimoni etnomusical i cultural del nostre país, en un moment en què la gaita (dolçaina) i el bot (sac de gemecs), les danses parlades i balls cerimonials, los nanos i gegants, la indumentària tradicional… experimentava un notable reviscolament com a elements identitaris, en sintonia amb la reivindicació de les llengües minoritàries d’Aragó. 

Continue Reading

Aragó

Conveni amb el Justícia d’Aragó

// J. Giralt, J. P. Martínez, M. Moret

L’Acadèmia Aragonesa de la Llengua i el Justícia d’Aragó signen un conveni 

de col·laboració

El president de l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua, Javier Giralt, i el Lloctinent del Justícia (en funcions de Justícia), Javier Hernández, van signar el passat 15  de setembre al Palau d’Armijo un conveni marc de col·laboració entre les dues institucions.

Continue Reading

Aragó

L’Academia Aragonesa de la Lengua, present a les jornades de Nogará

// Maite Moret Oliver

El proppassat 19 d’abril de 2023, el president de l’AAL, Javier Giralt, i el seu secretari, Juan Pablo Martínez, van presentar la institució davant d’un públic prou nodrit i interessat, sobretot pel que fa a l’aspecte gràfic de la llengua aragonesa, al centre Joaquín Roncal de Saragossa, acte que formava part d’un programa de diferents ponències i activitats organitzades per l’Associació Cultural Nogará-Religada en les XXIX jornades de les llengües d’Aragó, entre els dies 15 i 25 d’abril. 

Continue Reading

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: