Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Posts Tagged ‘No som d’eixe mon’

No som d'eixe mon

Tornem a eixir a la tele

// Francesc Ricart

Al programa Escampar la boira de J. Pueyo a la televisió aragonesa i a un curt de TV3 on es parla des de Cardell: dos moments estel·lars i de glòria fragatina. Però…, quan representa que hauria d’estar content, n’acabo deprimit i patint.

Continue Reading

No som d'eixe mon

Any Joan Fuster

// Francesc Ricart

A aquestes alçades no ha de caldre presentar el gran Joan Fuster. Ara fa cent anys del seu naixement a Sueca i enguany s’està celebrant l’Any Joan Fuster. Primer, s’aprovà al ple del Consell de la Generalitat Valenciana el 19 de novembre de 2021 i després s’hi van afegir altres administracions.

Continue Reading

No som d'eixe mon

Temps complicats*

// Francesc Ricart

Eixits, o quasi, de la pandèmia, vivim de fa dies la guerra contra Ucraïna «en directe» que ens té ben atuïts. Si hi afegim la coincidència amb la pèrdua de persones importants per a la nostra cultura, penso en el gran Pau Riba i el sociolingüista Miquel Strubell, tot se’ns manifesta més feixuc.

Continue Reading

No som d'eixe mon

selective focus photography of bookshelf with books

Llengua de conflicte, conflicte lingüístic?*

// Francesc Ricart

L’impacte de la sentència del TSJC pel qual es qüestiona la Immersió lingüística al sistema educatiu de Catalunya i, sobretot, el manament que obliga l’escola El Turó del Drac de Canet de Mar a fer un 25 per cent de l’ensenyament en castellà, a partir de la denúncia d’una família, ha remogut l’escola catalana i la societat del Principat que aquest 18 de desembre s’haurà manifestat contra el que considera un atac inacceptable.

Continue Reading

No som d'eixe mon

Senyals. Perills*

// Francesc Ricart

Aquest setembre “hem estat notícia” amb la intervenció en català de Nacho Escartín, de Podemos, a les Corts d’Aragó; ho va fer a la sessió on es votava sobre els instituts de la llengua catalana i l’aragonesa de l’Academia Aragonesa de la Lengua; com és sabut a instàncies de Vox la cambra va votar la supressió dels instituts, per bé que no era una votació vinculant. La “gràcia” és la intervenció del diputat, un xicot de Nuez de Ebro, que va posar en evidència els qui no tenen hàbit, i no en volen tenir, d’escoltar en seu parlamentària una altra llengua que l’espanyola. La desgràcia, l’evidència de l’anticatalanisme estructural dels representants de bona part de la societat aragonesa.

Continue Reading

No som d'eixe mon

Visibilitzar (actuar)*

// Francesc Ricart

A l’ultim TdeF deia que una petita campanya a la xarxa servia «per reivindicar i fer visibles els noms dels nostres pobles…». Avui voldria repicar sobre la necessitat de fer-nos visibles al món. I ja podeu imaginar que no reclamo cap promoció comercial o turística —gens negligibles, val a dir— de les nostres comarques. Ja n’he parlat altres vegades: ens cal fer-nos visibles, que ens vegen que hi som i que hi compten.

Continue Reading

No som d'eixe mon

Toponímia a can Twitter i el buidatge del Museu*

// Francesc Ricart

No fa gaire que el compte de Moviment franjolí a twitter (@movfranjoli) penja un topònim de la Franja cada setmana, si fa no fa. Una manera ben senzilla i amable d’aprofitar la xarxa per reivindicar i fer visibles els noms dels pobles de les nostres comarques. Quan escric aquest paper, hi ha eixit la Codonyera. Amb sorpresa, o no tanta, hi té molta resposta: gent que ho aplaudeix, gent que en fa una crítica i gent estripadora… o siga, com sempre.

Continue Reading

No som d'eixe mon

Any 2020, de la COVID19*

// Francesc Ricart

Un any difícil, un malany. Tot i l’alegria de la celebració dels Vint anys de Temps de Franja, vivim uns temps ben estranys, marcats per la pandèmia que ha anul·lat tantes coses i ens ha immergit en una crisi econòmica i social terribles de dimensions encara per quantificar. Parlant d’aniversaris, fa no gaire també hem recordat els vint anys de l’assassinat d’Ernest Lluch, un fet del tot incomprensible que ens commogué i sotraguejà. Servidor, que no he estat un seguidor fervent de la trajectòria política de l’admirat professor, he tingut present la seua decidida intervenció per a «l’establiment d’aquestes relacions de col·laboració en serveis bàsics entre Aragó i Catalunya». Això escrivia el ministre de Sanitat a l’article Fraga-Lleida, al setmanari El Món la setmana del 28 de gener de 1986, poc abans de la publicació de la Llei General de la Sanitat, la llei bàsica que ha marcat, diuen, una sanitat pública molt ben valorada; i en què també es transferien competències a les autonomies.

Continue Reading No Comments

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: