Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Tornem a eixir a la tele

// Francesc Ricart

Al programa Escampar la boira de J. Pueyo a la televisió aragonesa i a un curt de TV3 on es parla des de Cardell: dos moments estel·lars i de glòria fragatina. Però…, quan representa que hauria d’estar content, n’acabo deprimit i patint.

Segurament els heu vist: a Aragón TV, Thais Villas, de convidada al programa, manifesta que hi ha anat «per militància»; s’entén com a militant lingüística, com a fragatina. Al llarg del metratge, atesos el caire del programa i la personalitat de Thais Villas, t’adones que no en traus gaire de bo, si de cas, allò que va explicar d’una amonestació pública que va rebre per parlar en català amb una amiga… Ben poca cosa, després de veure el pobre joc lingüístic del programa. 

L’altre moment, a la televisió catalana, en el programa Comarques del migdia, un reportatge sobre una activitat que s’ha muntat de recuperació i record dels paratges dels Plans de Cardell —com ix a la GEC— al terme de Fraga quan va servir de plató del rodatge d’spaghetti westerns, a les darreries dels anys seixanta: d’una manera una mica infantil, animen els visitants a jugar a cow-boys enmig de les runes d’aquest despoblat fragatí. El responsable explica l’activitat en català, però, ai las!, s’hi refereix com a Cardiel i el topònim errat apareix així reproduït a la pantalla. Un altre llençol o topònim perdut.

Aquests episodis em remeten, curtcircuitant —com diu Natxo Sorolla—, al vídeo d’un 30’ de TV3 de l’any 1985, quan el primer curs de la incorporació de l’ensenyament del català a l’escola, aviat farà 40 anys! Aquell programa mostrava les possibilitats d’un camí que començava, però també hi trobàvem molts senyals d’ignorància que ja feien patir molt.

Allò que importa és eixir, que parlin de tu, com diria aquell, ni que siga malament. I ací ens trobem: parlen de nosaltres i en català? Això va bé!, però a mi quan «eixim» als mitjans em fa més por que una pedregada!


Publicada a Temps de Franja n. 156, gener 2023

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: