Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Posts Tagged ‘Catalanofonia’

Catalanofonia

Masquefa: 85 anys de la colònia dels xiquets del Matarranya

L’Ajuntament va organitzar una jornada de recreació històrica sobre el tema

// Lluís Rajadell

«Aquí els xiquets estaven molt bé». Una noia vestida d’època explica als presents els darrers moments d’existència de l’Hogar del Niño Aragonés, una colònia infantil de La Beguda Baixa (Barcelona) que, durant bona part de l’any 1938 i començaments de 1939, va ser un refugi de pau i educació per a prop de dos-cents xiquets i xiquetes que havien fugit del Matarranya amb sos pares la primavera de 1938 amb l’arribada de les tropes franquistes.

Continue Reading

Catalanofonia

La Nit de les revistes i el 40 aniversari de l’APPEC

// Laia Solé Navarro

El 30 de novembre vaig tenir el plaer, de nou, d’assistir a La Nit de les revistes i Premsa en català. Aquest any ha sigut molt especial per l’Appec, ja que ha celebrat els seus 40 anys. Tots els presents a l’esdeveniment vam poder recollir els respectius guardons amb elegància, encant i eloqüència. Per exemple el premi a la millor publicació de premsa, amb només 5 anys l’antiguitat, La Mira, que va definir el periodisme en català com un acte de resistència. El Diari de Terrassa i Gol Esports van guanyar els premis de premsa diària i premsa no diària respectivament. I la revista Mètode el premi a millor publicació. També es van guardonar els reportatges «El cas de les Càrniques Ausa» de Descobrir.cat i

Continue Reading

Catalanofonia

25 anys de Softcatalà

// Redacció

Softcatalà, l’associació dedicada a la promoció de la llengua catalana a través de les noves tecnologies, va celebrar el propassat 2 d’octubre el seu 25è aniversari. Aquesta fita no només marca un quart de segle d’innovació lingüística, sinó que també destaca la dedicació de les persones que han fet possible aquesta història d’èxit.

Continue Reading

Catalanofonia

‘Tempestes venen del sud’

// Jordi Marín Monfort

Les eleccions autonòmiques del passat 28 de maig ens han deixat un panorama desolador al País Valencià. Després de dues legislatures en què s’havia aconseguit projectar una imatge allunyada de la corrupció i els desficacis, l’aritmètica de les urnes ens ha retornat al passat. 

Continue Reading

Catalanofonia

‘Al Portal’, una revista germana de la ciutat de l’Alguer

// Lluís-Xavier Flores Abat

A l’octubre de 2021, l’amic Cento Marco i jo mateix visitàvem la ciutat de l’Alguer; complíem així un somni de molts anys. En lo nostre cas, era un viatge molt esperat d’ençà que en 1993 descobriren que allí es venerava un imatge que havie provingut de la nostra ciutat d’Alacant, lo Sant Crist de la Misericòrdia o “lo Cristo d’Alacant”, com és conegut popularment. En eixa ocasió, l’amic Carlos Sechi, exalcalde de l’Alguer i membre actiu de l’Obra Cultural de l’Alguer, ens anunciava la propera publicació d’una revista en català. Mesos després ja és realitat Al Portal. Veus de l’Alguer, un nou periòdic en la nostra llengua, hereu de L’Alguer. Periòdic de cultura i informació (1988-2014), el qual va ser fonamental en la promoció cultural i lingüística de l’Alguer, gràcies al treball constant de mossén Antoni Nughes (1943-2018), que n’era el cap redactor. Esta revista algueresa entre a formar part del panorama cultural de la ciutat catalana de Sardenya i del món de la catalanofonia, com la nostra Temps de Franja a l’Aragó. Los ho devem al treball del Centre Cultural Antoni Nughes, l’Obra Cultural de l’Alguer i la Plataforma per la Llengua. 

Continue Reading

Catalanofonia

La  Nit de les Revistes i la Premsa en Català va ser una crida a la Cultura

// Laia Solé Navarro

Hi ha nits més càlides i d’altres més fredes, algunes setmanes cada nit sembla igual que l’anterior, però la veritat és que totes tenen alguna cosa especial. I a la del passat dimarts 29 de novembre, l’APPEC ens va tornar a entusiasmar amb l’entrega de premis i reconeixements a La 22a Nit de les Revistes i la

Continue Reading

Catalanofonia

Una iniciativa cultural a la València «mallorquina»: Sa Festa des Parlar de Sa

// Joan-Lluís Monjo Mascaró*

Dins els mapa lingüístic valencià té molta singularitat el parlar de Tàrbena (Marina Baixa), conegut popularment com a tarbener o parlar de sa, perquè presenta diversos elements dialectals d’origen balear. Aquesta particularitat s’explica per un fet històric que tingué lloc al segle XVII: el repoblament amb famílies procedents de les Balears d’un conjunt de pobles valencians que quedaren despoblats com a conseqüència del decret d’expulsió dels seus habitants moriscos. 

Continue Reading

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: