Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Posts Tagged ‘Ribagorça’

Ribagorça

Sobre ovelles, corders, ramats i pastors

// Glòria Francino Pinasa

El dia 1 de juny l’associació Amics de la Terreta va organitzar una jornada sobre L’aprofitament integral de la carn de corder: “menjar carn de bèstia viva”, com ja havien fet amb el mandongo del porc fa dos anys. Els actes es van celebrar a la sala Àgora de l’antiga casa Toni de Sopeira, amb l’assistència d’una cinquantena de persones interessades en el tema.

Continue Reading

Ribagorça

Festa major de Sant Gregori a Sopeira

// Glòria Francinso Pinasa

El proppassat cap de setmana 3, 4 5 del mes de maig, es va celebrar la festa maior de Sopeira en honor a Sant Gregori Nazianzé, bisbe de Nazianz i teòleg. Aquest sant es venera des de fa segles a moltes localitats rurals de la Península, ja que era protector dels camps i cultius, i la seua festivitat era el 9 de maig, data que els que el tenen com a patró han conservat, però des del l’any 1965 el Vaticà va fer canvis de santoral i hi va deixar a Sant Gregori d’Òstia, bisbe, que quan va passar per terres de la Rioja i navarreses va exterminar una plaga de llagostes, és per això que molta gent dels pobles veïns anaven a buscar aigua beneïda i miraculosa que passaven pel reliquiari del cap de plata d’aquest sant a Estella (Navarra).

Continue Reading

Ribagorça

Instructiva jornada sobre la llengua materna a l’Institut de Benavarri

// Violeta dels Camins

El dijous dia 21 de març el Centre d’Estudis Ribagorçans i els professors de català, Alberto i Esther, van organitzar una xerrada amb motiu de la celebració del dia de la llengua materna per als alumnes de Secundària del Col·legi Públic Integrat de Benavarri Condes de Ribagorza, a càrrec de la filòloga Glòria Francino Pinasa de Sopeira. A l’escola de Benavarri tots els alumnes de primària estudien llengua catalana i els de secundària, gairebé tots.

Continue Reading

Ribagorça

Joaquín Maurín, gran idealista

// Glòria Francino Pinasa

Aquesta darrera tardaor la Fundació Andreu Nin, amb la col·laboració de l’Institut d’Estudis Altoaragonesos, la Diputació d’Osca, el Govern d’Aragó i l’Ajuntament de Bonansa, amb motiu del cinquantenari de la mort de Joaquim Maurín han homenatjat a l’universal bonansí.

Continue Reading

Ribagorça

Ruta per Benavarri i voltants

// Pep Espluga Trenc

L’associació AGEOMINLIR va organitzar una interessant jornada de dos dies a Benavarri, el 14 i 15 d’octubre passats, en el marc de la reivindicació per la creació d’un Parc Geològic i Miner a la zona de la baixa Ribagorça i la Llitera alta. És la primera jornada científica que s’organitza i va ser inaugurada per l’alcalde de Benavarri, Alfredo Sancho, seguida de parlaments de Josep Maria Mata i de Sebastià Agudo en representació de l’associació d’amics del futur parc. 

Continue Reading

Ribagorça

Recital de poesia al Museu centre cultural casa Toni

// Glòria Francino Pinasa

El dijous 15 de juny del 2023 al Museu i centre de cultura de casa Toni de Sopeira s’hi va celebrar un recital de poesia a càrrec dels poetes Sofía Rodríguez Garcia i Francesc Mompó i Valls, i Montse Cercós Farreny, amb prou assistència de públic dels tres pobles habitats que conformen el municipi: Pallerol, Santorens i Sopeira.

Continue Reading

Ribagorça

El que no diuen les pedres ho diuen els manuscrits

Manuscrits de Santa Maria d’Alaó

// Glòria Francino Pinasa

Enguan si celebren els 900 ans de la consagració d’algunes igllésies ribagorçanes per part del bisbe Ramon de Roda d’Isàvena, entre les quals, Santa Maria d’Alaó de Sopeira. Tots estos temples religiosos i culturals de l’edat mitjana són els vestigis d’una època important dels comtats de la Ribagorça i del Pallars.

Continue Reading

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: