Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Posts Tagged ‘Baix Cinca’

Baix Cinca

Mocions a favor de les nostres llengües

// Rosa Arqué

Al Govern d’Aragó no li agrada mica que al nostre territori parlem català i aragonès, a més de castellà. Això és una evidència que ningú no pot negar perquè en trobem les afirmacions cada vegada que algun membre del govern fa declaracions respecte a la realitat lingüística aragonesa. 

Continue Reading

Baix Cinca

Nova Oficina Comarcal d’Informació Jove

// R. A

La Comarca del Baix Cinca obre un nou servei per informar els joves del territori en temes relacionats amb beques, projectes europeus, subvencions, voluntariat o ocupació. És l’Oficina Comarcal d’Informació Jove (OCIJ), integrada en el Sistema Aragonès d’Informació Jove de l’Institut Aragonès de Joventut.

L’OCIJ està situada en els baixos de la Seu Comarcal, a Fraga, però el servei és itinerant i les persones responsables es mouran pels pobles de la Comarca, així que és millor sol·licitar cita si s’hi vol anar: 

ocij@bajocinca.es


Publicat a Temps de Franja n. 161, abril 2024

Continue Reading

Baix Cinca

Fraga publica un llibre sobre indumentària

// Rosa Arqué

Com a pròleg del Dia de La Faldeta, que se celebrarà a Fraga el 21 d’abril, l’Ajuntament de Fraga, amb la col·laboració del Govern d’Aragó i el Museu de Saragossa, ha publicat recentment el llibre Indumentaria con memoria. Fraga y sus mujeres. Es tracta d’un catàleg que complementa a l’exposició homònima que va acollir la Casa Ansotana del Museu de Saragossa fa uns mesos i que va consistir en una selecció de peces originals que recorrien les diferents etapes vitals de la dona, des que naixia fins a la seua mort.

Continue Reading

Baix Cinca

El Baix Cinca floreix

// Rosa Arqué

La fruita al Baix Cinca fa sempre gustet a dolç. Nectarines, cireres, mullareros (sí, ja ho sé, soc de Fraga),mançanes i peres ens endolcen la vida tot l’estiu i donen feina a totes les persones que depenen del camp. Ara bé, a part de la dolçor de menjar una pera Ercolini acabada de collir, grogueta i fresqueta de la nit … (sí, ja ho sé, estic idealitzant), a part d’aquest moment de glòria, la fruita ens dona també altres plaers, com ara el que es produeix durant la floració. És un plaer visual i olfactiu que pot convertir-se en un èxtasi col·lectiu de curta durada. 

Continue Reading

Baix Cinca

Tronc de Nadal a Fraga

//Rosa Arqué

La Fira de Nadal de Fraga, organitzada per l’Associació d’amics i veïns, es va fer el dia 17 de desembre i es va centrar, sobretot, als carrers més antics de la capital del Baix Cinca. Enguany a la fira es podien trobar paradetes de productors artesans (fusta, pell, joies), antiguitats i artesania alimentària. La part social també hi estava representada perquè la fira reperesenta un bon aparador per ensenyar el treball sacrificat que es fa durant tot l’any. I no menys importants van ser les activitats lúdiques i culturals que també es van programar matí i tarda. Los carrers de “Dins de Fraga” es van omplir de gent passejant i feien tot lo goig.

Continue Reading

Baix Cinca

Gala 2023 de l’IEBC

//Rosa Arqué

Un any més, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca, centre col·laborador de l’Instituto de Estudios Altoaragoneses, va convocar socis i simpatitzants a la seua gala anual, en què es van entregar el Premi Galan a la normalització lingüística i el Premi Franja: cultura i territori, a més de donar-se a conèixer el projecte mereixedor de la beca d’investigació que convoca l’entitat.

Continue Reading

Baix Cinca

Inauguració del pou de gel del Cegonyer

// Rosa Arqué

L’any 2020 va quedar marcat a la nostra memòria com a l’any més fort de la pandèmia de la COVID-19, ara bé, afortunadament, al nostre territori també es van produir episodis que entraran a formar part de la nostra memòria col·lectiva d’una manera més positiva. Per exemple, una petita part dels habitants de Fraga, concretament els que vivíem al Cegonyer, vam haver de confinar-mos a casa, al mes de març, sense saber què passaria amb aquell forat que havia aparegut a la plaça principal del municipi cap a finals de gener. Segons deien, n’hi havia una fuga d’aigua que havia amerat el terreny i la part sòlida de la plaça (aquelles rajoles roses!) no va aguantar i es va afonar. Durant aquells mesos, quan els veïns eixíem als balcons a aplaudir o a prendre l’aire, miràvem com els moixons, els gats i les herbes anaven colonitzant aquell pou que feia quatre dies estava amagat davall de la plaça.

Continue Reading

Baix Cinca

La mel, de Mequinensa a Damasc

// Berenguer de Mussots

Entre el 30 de setembre i el 8 d’octubre s’ha dut a terme a Mequinensa tota una sèrie d’activitats al voltant de l’univers de l’abella a càrrec de l’associació cultural local Coses del Poble dins del marc de Kultura al Karrer 2023. Entre aquestes activitats cal comptar l’exposició de l’apicultura —pretèrita i present— «De Mequinensa a Damasc» a propòsit de les eines i els estrits tradicionals i actuals,

Continue Reading

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: