Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate
  • Inici
  • Cultura
  • Cloenda de les Jornades Culturals del Matarranya i concessió del Premi Franja

Cloenda de les Jornades Culturals del Matarranya i concessió del Premi Franja

// Carles Sancho Meix

L’Associació Cultural del Matarranya va organitzar una convocatòria el 7 de desembre a la sala de plens de l’Ajuntament de Calaceit per celebrar la cloenda de les seues «Jornades Culturals del Matarranya, història, cultura i societat», que s’havien inaugurat el passat 3 de juliol a Calaceit amb una conferència presencial de Rafel Jornet sobre arqueologia. Les Jornades s’han pogut seguir a través d’internet a conseqüència de les restriccions de la pandèmia. Amb la sala de l’ajuntament plena de públic, el regidor de Cultura de l’Ajuntament de Calaceit José Manuel Anguera i el president d’ASCUMA Joaquim Montclús, han donat la benvinguda als assistents als actes i tot seguit el públic ha pogut gaudir de la conferència L’encaix polític de la llengua i la cultura a càrrec de Josep Joan Moreso Mateos, catedràtic de Filosofia del Dret i president de l’Agència per a la Qualitat del Sistema Universitari.

J. J. Moreso, J. Montclús i J. M. Anguera. / Sigrid Schmidt von der Twer

Tot seguit , Artur Quintana, com a president d’Iniciativa Cultural de la Franja, va atorgar el XIV Premi Franja: llengua i territori 2020 a l’antropòloga i professora de Carlet —Ribera Alta, País Valencià— Pepa Nogués. Este guardó s’atorga anualment a persones o entitats que destaquen per la seua trajectòria de treball en defensa de la llengua i la cultura de les comarques catalanoparlants d’Aragó. Van acompanyar la premiada: el president d’ASCUMA Joaquim Montclús, el Regidor de Cultura de l’Ajuntament de Calaceit José Manuel Anguera, l’exdirector de l’IES Matarraña Iñaki Belanche, Azucena López en representació de la Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó, Victòria Almuni, delegada de Cultura a les Terres de l’Ebre i Xavier Hervàs, professor de valencià de la guardonada quan estudiava a l’Institut Eduardo Primo de Carlet.

Pepa Nogués rep el premi Franja de mans d’Artur Quintana. / S. S. T.

Fins el 2007, Pepa Nogués va treballar en l’àmbit de la investigació i l’activisme cultural a les Terres de l’Ebre i, més tard, passà a viure a un mas de la Portellada amb Víctor Vidal, on forma una família amb dos filles, treballa com a educadora ambiental, professora de català a diversos llocs com l’EOI de Montsó, tècnica de cultura a la Comarca del Matarranya i, finalment, passa a impartir classes de secundària a l’IES Matarranya de Vall-de-roures. Sòcia d’ASCUMA, de l’Associació de Pares ‘Clarió’ en defensa del català a l’escola i Gent del Matarranya, entre d’altres.

Una representació de l’alumnat de català de l’IES Matarraña de la Pepa van voler participar a l’acte d’homenatge de la seua professora amb la lectura d’una selecció de poemes de l’escriptor pena-rogí Desideri Lombarte.

Per finalitzar la jornada el públic assistent va poder escoltar les cançons de la jove cantautora favarola Raquel Llop, que també havia participat virtualment a les Jornades Culturals del Matarranya. La celebració de la cloenda a l’Ajuntament de Calaceit es va poder seguir en directe a través d’internet.

Alumnes de la Pepa reciten Desideri. / S. S. T.
V. Almudi, A. López, M. Llop, P. Nogués, X. Hervàs, I. Belanche i J. M. Aragonès. / Sigrid Schmidt von der Twer
Part del públic que omplia el saló de plens de l’Ajuntament de Calaceit. / S. S. T.
Raquel Llop en un moment de la seua actuació. / S. S. T.
Pepa Nogués i família. / S. S. T.
Pepa Nogués amb Artur Quintana i Sigrid Schmidt von der Twer. / Carles Terès

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: