Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

El Campell acollí el lliurament del Premi Desideri Lombarte 2017

//Màrio Sasot

El passat divendres 29 de setembre va tindre lloc al Campell (Llitera) el lliurament del Premi Desideri Lombarte 2017 al Seminari Autonòmic de professors i professores de Llengua Catalana, atorgat “per la seua inestimable contribució a la normalització de la llengua catalana a Aragó i la seva influència en l’elaboració de la normativa aragonesa en matèria lingüística”. Aquest guardó es lliurà en el marc de la celebració dels actes programats amb motiu del Dia Europeu de les Llengües.

Moment de l'entrega del premi (Foto: Gobierno de Aragón)

Des de 1984, els professors que han desenvolupat la tasca de l’ensenyament d’aquesta matèria s’han reunit per coordinar els criteris pedagògics dels docents aragonesos de l’àrea de llengua catalana, han confeccionat materials i recursos adaptats a les necessitats i a la realitat lingüística aragonesa. El Seminari abasta a tot el professorat de llengua catalana de totes les etapes educatives i de tot el territori aragonès catalanoparlant, des dels seus inicis als anys vuitanta fins a l’actualitat, contribuint a formar pedagògicament el professorat de l’àrea de llengua catalana i col·laborant en la dinamització cultural d’aquest idioma entre l’alumnat.

L’acte va estar presidit pel director general de Cultura de la DGA, Nacho Escuín, en absència del director general de Política Lingüística per motius familiars inexcusables, i comptà amb la presència del batlle del poble amfitrió, Josep Antoni Chauvell, el qual recordà en la seua salutació “els anys de lluita que van portar a terme molta gent d’aquestes terres de la Franja des dels anys 80 i que van aconseguir la posada en marxa de les classes optatives de  català a les escoles i la creació dels premis literaris Guillem Nicolau”, del qual ell va ser el primer escriptor que el va guanyar amb la magnífica novel·la L’home de França.

També van ser-hi el professor de la Universitat de Lleida i membre de l’IEI, Ramon Sistac i el delegat del govern aragonès a Fraga, Josep Maria Becana, així com la coordinadora didàctica de l’UFI de Fraga.

Nacho Escuín va fer un repàs de la trajectòria i les tasques assolides pel Seminari en els seus 25 anys de trajectòria així com les publicacions didàctiques creades amb el seu treball col·lectiu.

En representació dels mestres de català, va recollir el premi el professor d’Albelda Josep Lluís Seira Michans, i a continuació van anar pujant a l’escenari tots els professors homenatjats presents, començant pels pioners fins els de les darreres fornades.

Per part dels professors, donaren les gràcies pel premi, les professores Alba Garreta i Margarita Sorolla. La primera digué que “aquest premi és un reconeixement a la nostra feina professional i a una llengua moltes voltes marginada i menyspreada a l’Aragó”.

Marga Sorolla remarcà la tasca d’aquests mestres “d’adaptar les peculiaritats lingüístiques de cada poble a la nostra  feina d’impartir la llengua normativa”.

Totes dues agraïren als alumnes i les seues famílies per matricular-los en aquesta matèria i a les entitats socials que els  han recolzat en la seua lluita “perquè sense tots ells la nostra feina no hagués sét possible”.

L’acte va ser conduït i presentat per la tècnica de la Direcció General de Política Lingüística, Azucena López, de la qual tots els assistents elogiaren el seu ús del català tot i no ser-ne la seua llengua materna.

A continuació el cantautor de Saidí Anton Abad, oferí un breu però fantàstic i emotiu recital acompanyat a la guitarra per Toni Xuclà.

L’acte va acabar amb un pica-pica ofert per l’Ajuntament del Campell.

(Font: Blog Mas de Bringè)

Foto de família dels premiats (Foto: Gobierno de Aragón)

Anton Abad i Toni Xuclà (Foto: Màrio Sasot)

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: