Chusé Aragüés, Premi a la Trajectòria Professional
// Redacció
El Departament d’Educació, Cultura i Esport ha concedit a Chusé Aragüés el Premi a la Trajectòria Professional en el sector del llibre a Aragó en 2020.
El jurat —format pel director general de Cultura, Víctor Lucea; el director del Centre d’el Llibre d’Aragó, José Luis Acín Fanlo, a més de María Ángeles Naval López, Rosario Fraile Gayarre i Rafael Yuste Oliete— ha considerat que Aragüés és mereixedor d’aquest reconeixement per «una trajectòria sòlida, esforçada i brillant en els àmbits de l’edició, la distribució, la traducció i la promoció cultural».
El Premi a la Trajectòria Professional en el sector del llibre d’Aragó, que convoca el Departament d’Educació, Cultura i Esport amb caràcter anual, reconeix una tasca continuada o d’especial notorietat i importància de persones, institucions o empreses aragoneses, en qualsevol dels àmbits que constitueixen el món del llibre, tant des del punt de vista cultural com industrial.
La trajectòria professional d’en Chusé Maria Gimeno Aragüés (Azuara, 1955), fundador de la distribuïdora Ícaro i El Silbo Vulnerado, està lligada al món editorial aragonès, tant com responsable editorial de Prames, entre 1995 i 2016, com per haver estat el creador del segell Gara d’Edizions el 1993. També s’ha destacat per la seua activitat en el camp del reconeixement i promoció de la diversitat lingüística aragonesa.
Al front de l’editorial Prames, va esdevenir la segona editorial comercial i privada d’Aragó i en una de les tres primeres a nivell nacional de les dedicades a temes de naturalesa i muntanya. Avui segueix sent un referent en guies esportives per al públic muntanyenc, llibres de patrimoni cultural, guies turístiques, llibres discos, cartografia, etcètera.
Per la seva banda, Gara d’Edizions és una referència en l’estudi i la divulgació de la llengua aragonesa, també del català parlat a Aragó. Ha publicat nombrosos estudis, llibres divulgatius, assaigs i literatura universal (O prenzipet, d’Antoine de Saint-Exupéry, Alizia en o país d’as marabiellas, de Lewis Carroll, o Rebelion en torre animal, d’Orwell, entre moltes d’altres), sense oblidar la seva línia de literatura en castellà, amb interessants traduccions d’autors d’altres països, alhora que ha promogut la traducció d’autors aragonesos al rus i al francès.
En 2017 el seu treball per la promoció i difusió de la literatura aragonesa en català, dins i fora d’Aragó, li va valer el Premi Franja, que atorga la Iniciativa Cultural de la Franja, entitat impulsada per l’Institut d’Estudis del Baix Cinca i la Associació Cultural del Matarranya. Podeu llegir l’entrevista que li va fer na Merxe llop amb motiu de la recepció del premi al TdF n.140, gener de 2019.
Des de Temps de Franja el felicitem de tot cor.
Tags: Aragó
Trackback from your site.