Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Marta Momblant, premi Guillem Nicolau 2022

// Redacció

La Direcció General de Política Lingüística del Govern d’Aragó ha fet pública aquest dijous la decisió del Premi Guillem Nicolau 2022, que ha recaigut a l’escriptora Marta Momblant Ribas, barcelonina amb arrels a Beseit. L’objectiu d’aquest guardó, dotat amb 3.000 euros, és reconèixer la tasca literària feta en català d’Aragó.

El jurat —compost pel cap de Servei de Política Lingüística, Francho Beltrán, com a president; Lluís Rajadell Andrés (guanyador de l’edició de l’any 2021), Carmen Mesalles Rue i Lourdes Ibarz Llop, com a vocals; i l’assessor docent Carlos Costa Sorolla, com a secretari—, va decidir, per unanimitat, atorgar el guardó a l’obra titulada Dona Lletra Aigua que, oberta la plica, va resultar ser original de na Marta Momblant.

El jurat ha premiat l’obra perquè descriu la societat i el territori d’una comarca aragonesa, el Matarranya, des d’una òptica femenina i feminista, amb un llenguatge àgil i, en ocasions, poètic, i mostra la necessitat de lluitar pel reconeixement de una les dos llengües patrimonials d’Aragó: lo català.

L’obra transcorre en un indret inspirat en el Matarranya: Ruràlia. L’autora ha volgut remarcar que bona part de la novel·la està inspirada en dones de diferents característiques que viuen o han viscut a Beseit i el Matarranya. Afirma que ha volgut destacar tant la duresa de a vida de la dona rural com la bellesa que, malgrat tot, hi ha en totes les situacions. Hi ha el dia a dia d’una dona ramadera ocupada en la seua granja de porcs però també altra mena d’experiències.

Des de la primavera d’enguany, podem gaudir d’un fragment de l’obra, llegit per l’autora, a un dels video-poemes elaborats dins el projecte Escritoras en aragonés e catalán d’Aragón / Escriptores en aragonès i català d’Aragó / Escritoras en aragonés y catalán de Aragón, que mostren el valor les dones que van emprar i empren les llengües pròpies d’Aragó en llurs escrits.

Marta Momblant Ribas. / M. M.

Molts lectors d’aquest mitjà ja coneixen na Marta, tant a travès de la seua obra literària i teatral, com personalment. Està vinculada a Beseit no només perquè hi va passar llargues temporades a la infantesa i adolescència, sinó perquè hi va viure 8 anys quan, amb a seua família, van tornar de Londres la dècada dels 90 del segle passat. Actualment continua participant activament en molts esdeveniments culturals i cívics de la comarca.

És lo tercer camí que Momblant rep el guardó, després de ser premiada el 2009 i el 2018, amb les novel·les La venta de l’Hereva i Arbàgel, respectivament.

Aquest premi porta el nom de l’humanista i traductor maellà del segle XIV Guillem Nicolau.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: