Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre
  • Inici
  • Cultura
  • Les inscripcions a la façana de l’antic convent dels agustins de Fraga (2)

Les inscripcions a la façana de l’antic convent dels agustins de Fraga (2)

// Virgili Ibarz

A Temps de Franja 41 digital (7 de febrer de 2019) es va publicar el nostre comentari sobre les inscripcions a l’escut de l’antic convent dels agustins de Fraga. Posteriorment s’han fet obres al denominat “torreó” de l’antic convent. Aquestes obres han fet possible que es pugui veure unes inscripcions a la façana que no es veien abans. Estan al segon balcó, a la esquerra de l’escut i a la mateixa alçada. Abans es podia apreciar la primera línia de les inscripcions. La resta estava tapada per la pintura. Amb les obres, han tret la pintura i es pot veure gairebé la totalitat de les inscripcions. Hem utilitzat una màquina fotogràfica amb teleobjectiu:

COMENZÓ ESTA OBRA DÍA DE NUESTRO

PADRE S. AGUSTÍN AÑO 1578 SIENDO

PRIOR MUY R. P.   …….. (No es por llegir)

El dia de Sant Agustí és el 28 d’agost. Suposem que amb una instal·lació adequada a la façana es podrà captar el nom del Prior. Hem demanat ajuda a José Rodríguez Díez, director de la Biblioteca de Agustinos del Real Monasterio del Escorial. Ens diu que ha buscat el possible nom del Prior al 1578, en cròniques sobre el convent dels agustins de Fraga, primer denominat Nostra Senyora de Gràcia (1382) i després convent de Sant Agustí (1448), però no ha aconseguit identificar-ho per absència de noms a:

Alphabetum augustinianum de Thomas Herrera (Edició facsímil 1990), Los Agustinos Ermitaños en España hasta el siglo XIX de Basilio Estrada Robles (1998) i “De la Fundación del Convento de Nuestra Señora de Gracia de la Villa de Fraga” a Historia de la Provincia de la Corona de Aragón de Jaime Jordán (1712) .

Hem vist que apareix alguna referència sobre convent de Nostra Senyora de Gràcia, que diu que estava en una “zona inundable”. Suposem que el trasllat del convent de Sant Agustí al Cegonyer es va produir el 1578.

  

Fotografies de les inscripcions. / Jaume LahuertaFaçana de l'antic convent dels agustins. / Jaume Lahuerta

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: