Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Homenatge pòstum a José Maria Puyol

Va ser un home clau per a consensuar la regulació del Matarranya

// Redacció

El Sindicat Central de Regants de la Conca del Matarranya va celebrar el passat 26 d’octubre un homenatge pòstum al que va ser el seu president José María Puyol, mort el 2020, en reconeixement a la seva tasca conciliadora. La intervenció de Puyol va culminar amb els acords de la Freixneda i Favara, que, fa dues dècades, van concloure el conflicte respecte a la regulació del Matarranya amb la cancel·lació del projecte de la presa de la Torre del Comte i la substitució per basses laterals.

L’homenatge va començar a la localitat natal de l’homenatjat, Maella, per acabar a la bassa de Vallcomuna, a Massalió, on es va inaugurar un monòlit amb la imatge del president mort. A més a més, es va batejar aquest petit embassament amb el nom de José María Puyol.

La tasca de Puyol va ser clau per a que les conques alta i baixa del Matarranya, molt enfrontades, consensuessin una fórmula de regulació sense greus afeccions ambientals: les basses laterals. L’acte commemoratiu va ser també excusa per a reivindicar les basses projectades i pendents d’execució: Comellars, al riu Tastavins; Pla de Serrats, a l’Algars; i la Vall de la Figuera, al Matarranya mig.

A l’homenatge va assistir-hi el conseller de Medi Ambient, Manuel Blasco, que va ressaltat la capacitat de José María Puyol per «aglutinar al Congrés tots els partits al voltant de les basses del Matarranya, i és una cosa molt difícil». També hi van estar presents l’alcaldessa de Maella, María Elena Bondia; el president de la Federació de Regants de l’Ebre, César Trillo; el president honorífic de la CHE, Rafael Romero; i el director d’Ecologia i Desenvolupament, Víctor Viñuales, entre d’altres. Puyol, mort el 31 d’agost del 2020 a Maella, va presidir l’òrgan gestor i de coordinació dels regants de la conca del Matarranya des del 1995. Va jugar un paper fonamental per aconseguir el consens polític i social en la construcció de les basses del Matarranya i va lluitar sempre per concitar els interessos mediambientals i els dels regants. Va tindre com a interlocutora de la capçalera del riu a la Plataforma en Defensa del Matarranya.

Dos imatges de l’acte. / Govern d’Aragó

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: