Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Agricultor, regant, sindicalista i admirador de Mick Jagger

Mor a Maella José María Puyol, president del Sindicat Central de Regs del Matarranya

// Lluís Rajadell

Obituari. El president del Sindicat Central de Regs del Matarranya, José María Puyol, va morir el proppassat 31 d’agost per causes naturals a la seua Maella natal als 70 anys. José María era prou conegut per tota la conca del Matarranya després d’haver presidit el sindicat de regants durant diverses dècades, en les quals va recórrer els pobles de la seua competència i va mantenir una estreta relació amb els usuaris de l’aigua i amb altres sectors implicats en la conservació dels rius.

La trajectòria com a cap del Sindicat va incloure alguns episodis difícils i polèmics, com el projecte per construir l’embassament de la Torre del Comte, finalment descartat pel seu impacte ambiental, o la construcció d’una elevació d’aigües que bombejava cabals cap al pantà de Pena. L’obra, després d’una conflictiva construcció, va acabar desmantellada.

Però José Maria Puyol va destacar també per la seua capacitat negociadora i per la voluntat d’arribar a acords amb tots el sector vinculats amb l’aprofitament i conservació del riu Matarranya i els seus afluents, un extens territori que abasta les províncies de Tarragona, Terol i Saragossa. Va promoure amb la Plataforma en Defensa del Matarranya i la implicació de diferents administracions el Dictamen del Matarranya l’any 2005 i, més endavant, el Contracte del Riu Matarranya, dos documents que van posar els solaments per a un gestió consensuada i sense estridències dels rius de la conca.

Però a José María, fructicultor, sindicalista de la ‘Unión de Agricultores y Ganaderos de Aragón’ (UAGA) i dirigent dels regants, encara li quedava temps per a ser músic, un músic apassionat i de gustos eclèctics, que, per exemple, admirava per la seua vitalitat i per la seua música a The Rolling Stones. Alguna vegada contava que l’havia impactat l’energia incombustible de Mick Jagger al capdavant de la seua banda.

Va formar amb Miguel Estaña el duo musical Los Maellans. Els dos amics componien les cançons, una bona part d’elles en català, i també les interpretaven. José María posava la veu i la guitarra i Miguel, la bandúrria, el llaüt, l’harmònica i l’acordió. El periodista Màrio Sasot conta al seu llibre Joglars de frontera, que Los Maellans van fer diferents actuacions on van compartir escenaris amb artistes destacats del panorama folk aragonès, com La Bullonera o José Antonio Labordeta.

El Matarranya perd, amb la desaparició de José María Puyol, un home lluitador, idealista i amant de la cultura del seu poble.

 

José María Puyol / Miguel Estaña

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: