Ha mort Magda Gòdia, alcaldessa de Mequinensa
// Màrio Sasot
Dissabte 7 d’agost al matí ens va colpir la notícia de que Magda Gòdia Ibarz, alcaldessa de Mequinensa des de l’any 2003, moria a l’edat de 68 anys després d’una llarga i dolorosa malaltia. Ja en els inicis de l’agreujament del càncer que ha acabat finalment amb la seua vida, en març d’enguany, ens escrivia uns dels seus últims articles felicitant-nos pels 20 anys assolits per la nostra revista i animant-nos a continuar amb el mateix entusiasme de sempre.
Magda ha estat sempre una dona molt activa i lluitadora, que en tot moment ha mostrat un tacte entranyable i exquisit amb tothom, la qual cosa l’ha ajudat a unir forces entorn de projectes que han dinamitzat i donat vida i força cultural a la seua localitat.
Va fer la carrera de Magisteri a Saragossa i exercí de mestra al Col·legi Santa Agatòclia del seu poble entre 1978 i 1992. Des de 1991 ocupava ja el càrrec de regidora a l’Ajuntament de Mequinensa, on exercia diferents responsabilitats relacionades amb la Cultura, i en 2003 va ser elegida Alcaldessa. Ha estat membre del Consell Comarcal de la comarca del Baix Cinca entre 2007 i 2014, ocupant les presidències de la Comissió d’Hisenda, Desenvolupament, Règim intern i Especial de Comptes, i va ser diputada provincial per Saragossa de 2013 a 2015.
Defensora activa de la dignificació i promoció de les llengües pròpies i en concret del català d’Aragó i de la figura de l’escriptor de Mequinensa Jesús Moncada, va allotjar molts esdeveniments dirigits a promocionar la figura i estudiar l’obra de l’autor mequinensà, al qual va dedicar una ala del Museu d’Història de la Vila que va impulsar. També donà suport a diferents activitats científiques a l’entorn del Català i ens acollí en les dependències del Museu en una de les darreres reunions del Consell de Redacció de Temps de Franja.
Va formar part, durant la passada legislatura, del gabinet tècnic i assessor de la conselleria d’Educació i Cultura del Govern d’Aragó. A més cal destacar la seva llarga trajectòria en el camp de l’associacionisme cultural de la localitat, com a fundadora i membre actiu de l’Associació “La Dona” i del Grup de Recerca “Coses del Poble”. Va posar en marxa el Grup de Teatre “Garbinada” i el taller de lectura de textos literaris “La Dona”, que coordinava.
Durant el seu mandat com a alcaldessa de Mequinensa cal destacar també la lluita en defensa de la mineria i per la restitució del Camp Municipal de Regates amb l’eliminació de fangs provinents del desaiguat del pantà de Barasona, la creació dels nous regadius i la posada en marxa de projectes com “L’Espai jove”, el centre d’oci alternatiu juvenil pioner en el Baix Cinca, els Museus de Mequinensa i l’alberg “Camí de Sirga”, la futura Residència de Persones Grans i Centre de Dia, el Centre d’Estudis Jesús Moncada o la declaració de Festa d’Interès Turístic d’Aragó de les Festes de Sant Blai i Santa Àgueda.
L’Ajuntament de Mequinensa ha decretat tres dies de dol oficial i la suspensió de tots els actes. La missa funeral se celebrà el diumenge 8, a l’Església de l’Assumpció (vegeu-ne la crònica més avall). Tota la Corporació Municipal va mostrar “el seu profund pesar per la pèrdua i ha destacat la seva dedicació durant més de tres dècades al servei dels seus veïns”, i la Direcció General de Política Lingüística, des del seu web “Llengües d’Aragó” dedicà un record a Magda Gòdia “gran dinamitzadora cultural, defensora de la seua llengua catalana i impulsora, des del seu poble, del reconeixement de l’obra i la figura de Jesús Moncada”.
Magda Gòdia estava casada amb el mequinensà José Algueró, era mare de dos fills, Álvaro i Clara, i tenia dues nétes. Son germà gran, Miguel Gòdia, també militant del PSA-PSOE, va ser governador civil d’Osca i delegat del Govern a la Rioja.
Emotiu i multitudinari comiat a Magda Gòdia
// M. S.
Diumenge 8 d’agost a la tarda tingué lloc a l’Església de la Mare de Déu de l’Assumpció de Mequinensa el funeral per la seua alcaldessa Magda Gòdia, traspassada el passat dissabte després d’una llarga malaltia.
El recinte religiós as va omplir, complint les reduccions obligades per la pandèmia, de desenes de persones, entre els familiars més pròxims i representants polítics i institucionals vinguts de tota la regió. Entre aquests, va vindre el president d’Aragó, Javier Lambán; el president de les Corts aragoneses, Javier Sada; la delegada del Govern d’Aragó, Rosa Serrano i els consellers de’Ensenyament, Felipe Faci, i de Sanitat, Sira Repollés; el president de la diputació de Saragossa, Sánchez Quero, i de la d’Osca, Miquel Gràcia.
També van estar presents nombrosos càrrecs polítics i municipals de tots los partits de la comarca, encapçalats pel president del Baix Cinca i alcalde de Saidí, Marco Ibarz.
Extramurs de l’església, centenars de persones es van congregar a la plaça de Santa Agatòclia i van seguir la cerimònia per una pantalla exterior. Al finalitzar l’acte religiós tots van desfilar davant del fèretre per donar l’últim adéu a l’alcaldessa i expressar el seu condol als familiars.
L’alcalde en funcions, Antonio Sanjuán, tancà l’acte amb una cita del llibre de relats de Jesús Moncada “Calaveres atònites”, l’única frase en català que es va sentir al llarg del funeral.
Tags: Personatges