Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Titelles de gènere per Sant Joan a Sopeira

// Glòria Francino Pinasa

La vetlla de Sant Joan, com és tradició, a la pllaça Alta Ribagorça es va celebrar la foguera de Sant Joan, amb un sopar en què els veïns van aportar el tiberi, ja salat, ja dolç, on no van faltar embotits, truites i els crispells i les coques. Tot pllegat per passar una bona estona en companyia i amb l’alegria del moment.

A la tarda següent, a l’espai cultural de casa Toni, els representants de la companyia teatral La Pantomima de Lleida van dur l’espectaclle Genèrics. Titelles per la igualtat de gènere, subvencionat pel Ministerio de Igualdad, Pacto de Estado contra la Violencia de Género i la col·laboració de l’Ajuntament de Sopeira. Una obra interessant, basada en els contes populars i folklòrics, adreçada a les famílies, amb tocs actuals, música, cançons, ironia, humor i ganes de canviar els estereotips de gènere del món.

Titelles de gènere a casa Toni, Sopeira, el dia de Sant Joan. / Glòria Francino
Cartell anunciador de l’obra

A partir dels referents del Príncep bllau i la Ventafocs —la Cenrosa, com mos contava ma mare— comença un conte, que no és com els de les fades, sinó que les sabates que es posa als peus la Ventafocs són liles i li fan mal, que el Príncep la troba molt guapa i s’hi casa, però al cap de dos dies només vol menjar perdius que ha de cuinar la seua dona i un dia les troba mal pllomades, l’altre, crues, l’altre, cremades… I així es van desmitificant els estereotips de gènere que hi ha dins la nostra societat. Van eixint altres protagonistes de contes infantils per trencar mites sobre els mateixos, que la canalla reconeix molt bé i participa en l’obra. Al final tothom diu: “T’estimem Caputxeta, t’estimem Bllancaneus, t’estimem Bella dorment…” Certament, el missatge va arribar a xics i grans i va ser una hora que es va fer curta a tothom, sobretot als minyons i mossetes dels poblles que hi van assistir.

En acabar van menjar coca i xocolata i van poder visitar l’exposició El juego y los títeres en España dels Titiriteros de Binéfar, que es va inaugurar a casa Toni el 5 de maig, amb la presentació de Juan, un dels seus fundadors ja fa quaranta anys, que va expllicar com havien adquirit alguns dels teatrets de titelles, preciosos, i jocs interactius, que exposen normalment al museu de titelles que tenen a Abizanda.

Pancarta de l’exposició. / G. F.
Teatret antic de titelles dels Titiriteros de Binéfar. / G. F.
Visitants de l’exposició. / G. F.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: