Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Subhasta de Sant Antoni a Areny

// Glòria Francino Pinasa

Una de les tradicions més arrelades a Areny és la del 17 de gener, en què se celebra la subhasta de Sant Antoni Abat des de sempre, Es comença amb la missa en honor al sant i a continuació es fa la benedicció dels animals, ja siguin grans com una egua o xics com els gossets… A la plaça, coneguda popularment com el Camp, davant de l’església parroquial de sant Martí, es reuneix la gent del poble i, entre tots, aporten els productes i després els compren. Com és un matí festiu, els minyons i mossetes més xics, que han començat aquest curs a anar a estudi a Areny, també hi han assistit.

Antigament se subhastaven potes de porc, pollastres i conills dels que es criaven a les cases, o perdius que aportaven els caçadors, però en temps actuals hi ha molts aliments, ja siguin de cria o d’elaboració pròpia com un corder, ous, mel, melmelades, pastissos molt variats, braços de gitano, crispells, oli… o bé comprats per a l’ocasió com les potes de porc, vi, cava i altres licors… Per un lot de quatre potes de porc es poden pagar més de 40 € o per un braç de gitano, 80 €.

Els diners que s’obtenen de la subhasta serveixen per a millorar el manteniment de l’església, com és ara, pintar-la, o altres reparacions necessàries.

Sant Antoni Abat és considerat patró dels animals domèstics, d’ací les benediccions dels animals. Es representa acompanyat d’un porcell, ja que en va curar un, i la porca o truja, mare del porquet, de tan agraïda com estava a sant Antoni, l’acompanyava sempre. També és conegut com sant Antoni dels rucs o ases, ja que també es contava que va curar a un ruc coix. Tots els pagesos i traginers que tenien animals de càrrega el teniven com a patró i protector.

Les fotografies són una mostra d’aquesta antiga celebració a Areny.

Una euga al Camp davant l'església d'Areny de Noguera. / Dolors Francino

 

Una mostra de les menges exquisides per a la subhasta. / D. F.

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: