Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Sisme a l’Alta Ribagorça, Pallars Jussà i altres comarques

// Glòria Francino Pinasa

El 14 de febrer de 2018, a les 9:26 hores del matí hi va haver un terratrèmol amb l’epicentre a Sopeira, enregistrat pel sismògraf proper al poble, d’una magnitud de 3,7 segons dades de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya, i de 4,1 segons dades de l’Institut Geogràfic Nacional, sense causar danys notables. Més tard a les 9:53, una rèplica de magnitud 2,6 que també es va produir amb l’epicentre a Beranui, així com la tercera rèplica a les 10:29 hores de magnitud de 3,1, que va produir algun desperfecte al mur del cementiri. A la matinada sembla que també hi hauria hagut una rèplica més baixa.

No hi va haver desperfectes ni danys, simplement moviments i sorolls, que han durat uns instants, segons va declarar l’alcalde de Sopeira, José Maria Ariño, a Catalunya Ràdio. Altres mitjans de comunicació també van difondre la notícia a l’acte, que ha sorprès a molts habitants de les poblacions prepirinenques i pirinenques: Areny, Cornudella, Pont de Montanyana, Santorens, el Pont de Suert, Tremp…, així com a algunes de les terres planes de Lleida i d´Osca com Barbastre i Fraga, on també han sentit petits moviments.

Als veïns els van sorprendre els sorolls i moviments i van suposar diverses situacions: com que el gos saltava sobre del llit, que explotava la caldera de gas, que els gats feien caure les caixes, que s’havia ensorrat alguna teulada, que hi havia moviments al tribol… Després del terratrèmol Endesa va fer una revisió de les centrals hidroelèctriques situades en l’àrea del fenomen sísmic, entre elles la d’Escales, sense trobar-hi cap desperfecte.Sopeira. / Glòria Francino

 

Sant Joan i les Pales. / G.F.

 

Comportes de la centra d'Escales. / G.F.

Tags:

Trackback from your site.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: