Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Senyals de foc a castells i torres de la Ribagorça pels Drets Humans

// Glòria Francino Pinasa

Per tercer any consecutiu, el dissabte, 13 de gener de 2024, s’han encès senyals de foc a castells i torres des de les Illes Balears, Andalusia, Múrcia, València, Catalunya i Aragó, a la comarca ribagorçana, amb motiu de reivindicar els drets humans dels qui abandonen les seues terres d’origen navegant per la mar Mediterrània en busca d’un món millor.

Les activitats dutes a terme a la Ribagorça es fan al matí, a migdia, i al tard, a bocafoscant, amb lectura del manifest i encesa de fums i bengales. Aquest any el manifest ha estat redactat pel centenari escriptor lleidatà, Josep Vallverdú, qui va incidir en els drets que com a éssers humans tenen tots els immigrants que arriben a països europeus. Molts són els que deixen casa seua i no arriben a les costes d’Europa, la mar els engoleix, però aquells que per sort salven la seua vida tenen dret a viure-la dignament!

Al matí al Castell de Benavarri, Enric Marqués, com a representant del Centre d’Estudis Ribagorçans, va presentar la jornada, Montserrat Montagur va llegir el manifest, i, els gaiters de l’Escola de Musica Tradicional de Benavarri van musicar l’acte de l’encesa de fum, i a la nit van il·luminar el castell amb les bengales. Com a novetat s’hi van afegir les torres del castell de Lluçars, un imponent prisma de pedra, on hi van assistir molts veïns, i la serenya i perfecta torre circular del castell de Viacamp, on hi van participar diverses persones, amb la guia de turisme, Rosa, i alguns turistes. Al poble medieval de Montanyana van pujar fins l’església romànica de Nostra Senyora de Baldós, al costat de la torre de guaita, també es van afegir als actes. Així mateix a ambdues bandes de la Noguera Ribagorçana, al castell d’ Areny, a la part aragonesa de la Ribagorça, i a Orrit, a la part catalana, que pertany al Pallars Jussà, s’hi va llegir el manifest i es van encendre fum i bengales, la particularitat d’aquests dos castells és que es veuen d’un costat a l’altre, i és un espectacle, mai més ben dit que es poden fer senyals de fum…

Els actes en aquesta comarca ribagorçana són coordinats per l’Institut Ramon Muntaner, Centre d’Estudis Ribagorçans, Comarca de la Ribagorça, Associació Cultural d’Areny, i l’Associació Cultural de la Terreta, Ajuntament d’Areny, Ajuntament de Tremp, Ajuntament de Benavarri, Ajuntament de Pont de Montanyana, Ajuntament de Tolba i Llucars, Ajuntament de Viacamp i Lliterà, Institut d’Estudis Altoaragonesos, Diputació d’Osca i altres col·laboradors i entitats.

No només la bellesa de la natura i l’art de castells, torres, talaies i talaiots acompanyen aquesta reivindicació sobre els drets humans de la gent immigrant, sinó l’actitud de les forces de poder tenen l’obligació de vetllar i millorar la vida dels nouvinguts.

Castell d’Areny. Al fons, Serra de Sant Gervàs. / Carles Barrull
Castell de Benavarri. / Enric Marqués
Castell d’Orrit. / Rosa Bonet
Castell de Benavarri. / Enric Marqués
Castell d’Orrit (esquerra) d’Areny (dreta) vistos des de Sobrecastell. / Glòria Francino

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: