Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Sant Antoni i Santa Àgueda a Sopeira

// Glòria Francino

Aquest any el cap de setmana ha estat motiu de celebració de festes. La de Sant Antoni a l’ermita, compartida amb Sant Gregori, on es fa missa, es beneeixen els camps i la coca i el vi, que es comparteix després de cantar els Gois en honor a Sant Antoni, al qual s’invoca com a protector de Sopeira.

Capella de Sant Antoni i Sant Gregori. / Glòria Francino
 


Benedicció de la coca i el vi. / G. F.

Sant Antoni i Sant Gregori 2020. / G. F.

Aquesta capella es troba a un indret privilegiat, a la partida de Sant Antoni i de l’Horta, a tocar del barranc de Miralles, i del corral de Vicent, convertit actualment en un alberg, i del canal procedent del Noguera Ribagorçana. Des d’aquest indret es divisa un gran paisatge: la Serra de Sant Gervàs, la Roca de Sant Cugat, El Taió, els Corrals, l’Obac de Sobrecastell, la N-230…

També la festa de la màrtir Santa Àgueda, a la qual van torturar tallant-li els pits, és molt venerada a tots els pobles de la Ribagorça com Areny, Pont de Montanyana, Montanui i altres, i s’ha recordat a Sopeira. La festa consisteix en preparar un sopar a casa el Can, local social del poble, on assisteixen les dones de Sopeira, i s’acaba amb els obsequis, aportats per dieferents entitats i empreses locals, Ajuntament i grup de les dones.

Aquestes festes, igual que la festa de la Candelera o la benedicció dels aliments el dia de Sant Blai, recorden el calendari litúrgic d’hivern.

Santa Àgueda 2020. / G. F.

 De conversa per Santa Àgueda. / G. F.

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: