Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Sant Antoni Abat a Areny, Pont de Montanyana i Sopeira

// Glòria Francino Pinasa

Per fi s’ha tornat a les celebracions pròpies de Sant Antoni al món rural. Sant acompanyat del porquet, molt venerat en el món agrícola i dels animals, sempre ha estat una festivitat d’hivern ben esperada, i més després de dos ans de restriccions a causa de la pandèmia.

A la Ribagorça gairebé a tots els pobles és una festa ben recordada. A Areny van fer la famosa subhasta el dia del sant, 17 de gener, a l’església, després de la missa, o, de vegades, davant la plaça del poble, el Camp, amb molts productes alimentaris elaborats per la gent del poble: pastissos de poma, de xocolata, braços de gitano i altres, crispells, ous, potes de porc, i el corder que donen els que tenen bestiar, algun conill o aus… La gent és molt generosa i tot el que s’arroplega es destina a despeses de l’església. És una festa que reuneix al poble i demostra les ganes de participació de tothom.

A Pont de Montanyana la festa de Sant Antoni és ben rebuda i es va celebrar el diumenge 22 de gener. Es va a missa, després es fa una foguera, costum que s’ha perdut a altres pobles on tamé s’enceneva foc, i esto hivern ben bé que ha vingut ja que feva molt fred. Es va donar xocolata calenta i coca i vi. Igual que a Areny es fa una subhasta de productes preparats al poble: una gran barra de pa, pastissos diversos, menjar preparat pels quatre restaurants que hi ha al Pont de Montanyana i mobles antics guapos i restaurats. Enguan han aconseguit recollir una bona col·lecta que s’ingressa per a necessitats de l’església.

A Sopeira es va celebrar el diumenge, 22 de gener, a la capella o ermita de Sant Antoni i Sant Gregori, que es troba a la partida del mateix nom i a prop de l’Horta, on s’hi va en cotxe, abans tothom a peu i en processó, amb la bandera. S’encenen les espelmes que porten de totes les cases. Després de dir la missa, es canten els goigs en honor a Sant Antoni, a qui se li demana protecció, es beneeixen el terme, la coca i el vi, la sidra i l’aigua, i els animals —si n’hi ha. El que s’arroplega a la col·lecta és per a les despeses de la parròquia. Esto an bufava molt fort l’aire de port, s’emportava fins i tot les paraules…

Tradicions de Sant Antoni que es mantenen tamé a la llengua: Pa Sant Antoni de giner, una hora avança el traginer, una dita ben certa, encara que l’ofici de traginer s’hagi perdut. I que la setmana dels sants barbuts é molt freda, enguan es pot ben corroborar.

Sant Antoni a Pont de Montanyana. / Mercè José
Capella de Sant Antoni i Sant Gregori a Sopeira. / Glòria Francino
La subhasta de Sant Antoni a Areny de Noguera

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: