Recital de poesia al Museu centre cultural casa Toni
// Glòria Francino Pinasa
El dijous 15 de juny del 2023 al Museu i centre de cultura de casa Toni de Sopeira s’hi va celebrar un recital de poesia a càrrec dels poetes Sofía Rodríguez Garcia i Francesc Mompó i Valls, i Montse Cercós Farreny, amb prou assistència de públic dels tres pobles habitats que conformen el municipi: Pallerol, Santorens i Sopeira.
El temps va acompanyar per fer la lectura poètica a l’espai ampli de l’era, que va apropar les veus dels poetes a la gent, com va saber fer la colombiana Sofía Rodríguez, escriptora i artista, que ha participat en festivals poètics i revistes i ben implicada en aspectes solidaris i de defensa dels drets humans. La seua obra està traduïda al romanès, italià, portuguès i català i coneguda a diversos paísos: Colòmbia, Argentina, Canadà, El Salvador, Espanya, EUA, Mèxic, Perú, Portugal o Romania i de la qual destaca el llibre El bar de la avenida 33. Va començar recitant “La loca”, poema que podria recordar a la romàntica Rosalía de Castro, poetessa gallega del segle XIX, peró Sofía Rodríquez va més enllà amb les seues metàfores del segle XXI: “Me han llamado la loca / la loca de la luciérnaga en la lengua. / Me tiran lluvia en tejados transparentes / piedras de pintados suplicios.” També va teatralitzar algunes poesies com “Madame Sofia”, “La fiesta” o “La tierra”, referida a Colòmbia “flor naranja de trocha”, “La despedida de los lejanos” o “Las instalaciones” amb imatges tan originals com “tatuajes en mis varices / los hilos del tiempo…” o l’erotisme del poema “El secreto de los amantes”.
Pel que fa al professor de valencià i escriptor de novel·les, poesia i literatura juvenil, Francesc Mompó i Valls, de la Vall d’Alabaida, ha participat en actes relacionats amb la llengua i la literatura i és col·laborador en diversos mitjans de comunicació. Ha estat guardonat en diverses ocasions, del qual se citen alguns dels seus llibres de poemes: Versos oceànics, guanyador del premi Ciutat de València de 2019, 55 maneres de mirar València, Enfiladís en el fum i Atlàntic, on l’autor va recordar ser seguidor de poetes americans i europeus com Jack Kerouac o Charles Baudelaire. Francesc Mompó va declamar poesies molt eloqüents i ben sintètiques com “El camí”, “Pedra” i algunes destinades a mirar València com els versos: “Mare amatent / bagassa de carreró…” o bé “A la vora de la rosella ha niat el sacre i el gripau…” relacionat-los amb la situació política actual de la ciutat.
La professora Montse Cercós Farreny va parlar de la seua relació amb la poesia i de com van sorgir els seus llibres Vibracions de l’ànima i Mantell Blau —del qual vam escriure un article el 26 d’agost de 2022 a la web de Temps de Franja—. L’autora va comentar que en l’actualitat treballa amb grups de poesia solidària, així va explicar com d’útil pot ser la poesia per conviure amb el dolor, un projecte que es du a terme al Vall d’Hebron de Barcelona. Va recitar diversos poemes, entre els quals “Elles”, reivindicatiu, escrit i llegit en un acte per celebrar el dia de la dona a Barcelona, una altra poesia dedicada al món de la prostitució “Vindré descalça”, segon premi de poesia eròtica, i d’altres poemes que estan situats en els paratges ribagorçans com el dedicat a Espills, em homenatge a la gent que va viure en estes terres o el dedicat a Sopeira, “Sota les pedres del pont / serpenteja la memòria de l’aigua” o als noms de les cases de Santorens.
Una tardi, no melàncolica a l’estil d’Antonio Machado, encara que el record sí que mos va atansar al poeta universal en alguns temes com els camins, les pedres i, sobretot, les emocions, una tardi plena de poesia que les autores Sofía Rodríguez, Montse Cercós i l’autor, Francesc Mompó, van interpretar en estils personalíssims els seus versos, creats amb una visió del segle XXI per a ments obertes i disposades a sentir el batec de la paraula i el lirisme en els seus cors.
Publicat a Temps de Franja n. 158, juliol 2023
Tags: Ribagorça