Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Manifest i encesa de castells ribagorçans pels drets humans

// Glòria Francino Pinasa

El dissabte 14 de gener de 2023, a diversos indrets de la Mediterrània, es va llegir el Manifest pels Drets Humans, en record de les dos mil persones o més que han perdut la vida al mar Mediterrani i a la tanca de Melilla, intentant fugir de la fam i de la misèria que passen als seus països d’origen, i fent una crida als governs i a la Unió Europea perquè s’impliquin en resoldre aquesta situació tan dramàtica. A part de la lectura de sensibilització, hi va haver senyals de fum de colors al migdia i encesa de bengales al tard, a bocafoscant, a algunes torres, castells, talaies i talaiots.

És el segon any que tant els habitants d’Areny a la Ribagorça aragonesa, com els d’Orrit, al Pallars Jussà, van encendre alhora les bengales. Els dos castells, construïts damunt les roques, es comuniquen visualment, a marges diferents del riu Noguera Ribagorçana i la N-230. Des de l’arc del Castell d’Areny es divisa un paisatge imponent: al sud, el Montsec, al nord, els Pirineus, al nord-est, la Serra de Sant Gervàs, a l’Oest, la Serra del Cis… També impressionen les sepultures excavades a la roca viva i el precipici cap al barranc de Sobrecastell.

En aquesta ocasió s’hi van afegir altres castells ribagorçans: el de Benavarri, recordant l’esplendor comtal, fins i tot la torre de Lluçars va aparéixer il·luminada. També el Castell de Llordà d’Isona, al Pallars Jussà, la Col·legiata d’Àger, a la Noguera, i al Segrià, acompanyats de la boira, el Castell del Rei de la Seu Vella i el Castell de Gardeny de Lleida i la torre de Moradilla de l’horta de Lleida. A la Torre d’En Nadal a Vilassar de Mar, al Maresme…

Aquesta activitat va sorgir fa uns set anys a Mallorca i hi participen gent de les Illes Balears, Catalunya, València i la Franja de Ponent. Coordina els actes l’Institut Ramon Muntaner i l’organització, a la comarca de la Ribagorça i Pallars Jussà, a càrrec del Centre d’Estudis Ribagorçans, Comarca de la Ribagorça, Associació Cultural d’Areny, Ajuntament d’Areny, Ajuntament de Tremp, Ajuntament de Benavarri, Ajuntament de Tolba, Institut d’Estudis Altoaragonesos, Diputació d’Osca i altres col·laboradors.

Els migrants tenen dret a una vida digna, deixen casa seua i la seua família per a millorar, però desgraciadament alguns es queden submergits sota l’aigua de l’oblit i de la inacció.

Al castell d’Areny. / Tere Santiesteve
Des del castell d’Areny. / Glòria Francino
Castell d’Orrit. / Rosa Bonet
Castell de Benavarri. / Enric Marquès

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: