La Terreta, Capital cultural del Pirineu
// María José Sahún
A la Vall Mitjana del Noguera Ribagorçana, davant dels municipis de Sopeira, Areny de Noguera i Pont de Montanyana, es troba la Terreta, que es la part catalana de la vall; un conjunt de llogarets que des de 1970 pertanyen al municipi de Tremp (Pallars Jussà). En un d’aquests, La Torre de Tamúrcia, antigament pertanyent al desaparegut Ajuntament d’Espluga de Serra, el proper divendres 2 d’agost i tot el dissabte 3, es desenvolupa les desenes jornades “Coneix la Terreta”, un espai on es presenten recerques, llibres i documentals de temàtica pirinenca i franjolina que permeten reflexionar sobre la zona i sobre el Pirineu i la Franja.
Les activitats comencen a l’església de Sant Josep el divendres a les 18 hores amb la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic que aquest any està dedicada a la pedra seca, una tècnica constructiva que l’any passat fou reconeguda per la UNESCO com a patrimoni immaterial de la humanitat. Aquesta Mostra promoguda per la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i l’Institut Ramon Muntaner entre altres entitats té una de les seus a la Terreta .
La mostra estarà inaugurada pel ribagorçà, del Pont de Suert, Albert Alins, Director General de Polítiques de Muntanya i del Litoral del departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya i comptarà amb breus parlaments sobre els documentals dels antropòlegs José María Cuesta, professor d’estudis hispànics de la Universitat de Tolouse-Le Mirail i Xabier Kerexeta , tècnic superior d’etnografia de la Diputació Foral de Guipúscoa i la conferència “L’art de la pedra seca a la Terreta i al Pirineu, patrimoni immaterial de la humanitat per la UNESCO”, a càrrec de l’historiador ribagorçà, d’Areny de Noguera, Carles Barrull, secretari general del Centre d’Estudis Ribagorçans, tècnic a l’Institut Ramon Muntaner i conseller coordinador de la Secció de Patrimoni Agrari de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida que parlarà sobre aquesta secció de l’IEI. La jornada del divendres acabarà amb tres documentals: “Pueblos fantasmas” (2002) dirigida per José María Cuesta i Jean Jimenez, editada pel SCAMP de la Universitat de Toulouse-Le Mirail sobre el despoblament a la comarca del Sobrab (Osca); “Diari d’una transhumància” (1987) d’Antoni Martí, sobre la transhumància a l’Alta Ribagorça i “pastura basca, ahir i avui” (2019), produïda per la productora Morgancrea per al San Telmo Museoa/Museu de San Telmo .
El dissabte 3 d’agost començarà la jornada a les 9:30 amb la inauguració institucional a càrrec de l’alcaldessa de Tremp, M. Pilar Cases, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà Josep Maria Mullol i el director general de Polítiques de Muntanya de la Generalitat de Catalunya, el ribagorçà del Pont de Suert, Albert Alins
Posteriorment, començaràn les diferents conferències:
“Les dessamortizacions a l’Alta Ribagorza (1835-1854)” a càrrec de Montserrat Moli Frigola ( II Università de Roma, membre de la Real Academia de la Historia) i “els pilarets de la Terreta” a càrrec de Josep Sansalvador (Arxiu Gavin. Centre de Documentació de Cultura Popular i Religiosa de Catalunya).
Desprès de la pausa-cafè amb música segueixen les presentacions i la signatura de llibres de:
“50 anys. Un passeig per la vida” de María José Erta, alcaldessa de Vilaller i presidenta del Consell Comarcal de l’Alta Ribagorça, publicat per la Editorial Fonoll
“Dues Europes. Èxit econòmic, fracàs polític” a càrrec del professor del Departament d’Economia de la teoria de la Universitat de Barcelona i ex-eurodiputat Ramon Tremosa i Balcells, quasi veí d’Areny de Noguera, publicat per la Editorial Fonoll
“El Pallars Jussà. El gran mar geològic” i “La Ribagorça catalana. Clavells de pedra, patrimoni mundial de la humanitat” de l’escriptor Joan Obiols i Puig-pinós, dos volums de la col·lecció “Viatge universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món” editats per l’Editorial Andorra i Edicions Salòria.
Presentació del volum 2 del “Inventario de las ermitas de Huesca” dedicat a la Ribagorça aragonesa de Cristian Laglera editat per la Editorial Pirineo
Finalitzarà la sessió matinal amb la presentació de la nova etapa de la revista “Ripacurtia” a càrrec de l’historiador Oscar Jané (Universitat Autònoma de Barcelona i director de publicacions del Centre de Estudis Ribagorçans)
Per la tarda, la jornada se inicia a las 17.30 con la Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya on es passaran diferents curtmetratges del Festival Mostremp 2018: “Hora blava” “Volada d’aire”, “Sant Antoni, el contrapàs de Tremp” i “les grues de Gallocanta”
Acabada la sessió de curtmetratges es presentaràn més llibres:
“Benvolgut setembre” de la professora ribagorçana, de Sopeira, Glòria Francino un conte realitzat en el marc del projecte educatiu “Implica’t” del Departament d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya, editat por l’Institut d’Estudis Ilerdencs de la Diputació de Lleida
Els llibres “Cançons del Pallars Jussà” (vol. 9; 2018) i “Cançons de l’Alta Ribagorça i la Ribagorça Oriental” (2019) d’Artur Blasco de la col·lecció “A peu pels camins del cançoner” editat per la Fundació Artur Blasco.
Posteriorment es passarà el “A peu pels camins del cançoner” d’Artur Blasco on es mostra la recerca de cançons tradicionals i cantants a la Ribagorça. .
La jornada acabarà amb un concert de música tradicional pirinenca a càrrec d’Artur Blasco i Marién de Casimiro.
Aquesta edició es organitzada pel CERIb-Centre d’Estudis Ribagorçans i l’Associació Cultural la Terreta i compta amb el suport de l’Ajuntament de Tremp, el Consell Comarcal del Pallars Jussà, l’Institut d’Estudis Ilerdencs d ela Diputació de Lleida, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, l’Institut Ramon Muntaner, el Bisbat de Lleida, l’Associació Mostremp, San Telmo Museoa/Museu de San Telmo, Anem Editors, Edicions Salòria, Editorial Andorra, Editorial Fonoll i la Fundació Artur Blasco.
La programació de la desena edició mostra un llarg i variat programa amb documentals, presentacions de llibres i de recerques i demostren la consolidació d’aquesta important fita cultural pirinenca que arriba a la desena edició amb més vitalitat.
Imatges de la IX Jornada Cultural Coneix la Terreta, agost 2018. / M. J. Sahún
Tags: Ribagorça
Trackback from your site.
Montserrat Moli Frigola
| #
M’agrada i molt
Reply