Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La Ribagorça a l’estiu

// Glòria Francino Pinasa

Més que mai aquest estiu la Ribagorça ha vist transitar molts turistes. Si fa unes anyades la Ribagorça era una comarca per descobrir, podem dir que en l’actualitat ha esdevingut no només un lloc de pas per visitar llocs concrets, sinó que a qualsevol poblet s’hi pot trobar excursionistes, recercadors de patrimoni perdut i gent que vol gaudir de la natura, de la casa que té al poble o de l’hotelet o de la casa rural. En fi, als pobles hi ha vida!

Potser les circumstàncies de la pandèmia han afavorit més el turisme interior i la necessitat de dur a terme algunes activitats totalment anul·lades el darrer estiu, tot i que no s’han pogut celebrar les festes ni fires prou habituals a la comarca. Potser també aquest voler ressorgir la vida al medi rural ha donat l’empenta per dur a terme trobades en certes poblacions, de les quals en presentem una mostra.

A Ardanui a començaments d’agost es va fer una jornada sobre Pastures a tocar del cel, on diversos especialistes van tractar sobre la flora i la fauna pirinenca, així com els entesos van explicar el pastoreig d’alta muntanya.

A Areny a finals d’agost es va celebrar la jornada Coneix la Terreta, amb presentacions de llibres, la revista Ripacurtia, documentals, xerrades, poesia i curtmetratges.

Assumpció Perna recitant els seus poemes a la jornada Coneix la Terreta. / Antoni Plans

A Bonansa es van tornar a baixar les falles per Sant Joan com a altres llocs ribagorçans, i, a l’agost, Alberto Sabio va donar una conferència sobre Joaquín Maurín, de casa Navarri, cap del POUM, commemorant el 125è aniversari del seu naixement.

A Benavarri es van fer concerts, visites al castell i altres activitats, així com al setembre, conjuntament amb Roda d’Isàvena, Graus, i la capital del Somontano, Barbastre, s’han realitzat les Jornades Internacionals d’Epigrafia Medieval.

L’associació Som Castanesa va organitzar una sèrie de conferències i xerrades molt interessants per donar a conèixer la situació que viu la muntanya de Castanesa i altres aspectes de la comarca.

A Montanui es va celebrar, amb aforament reduït per les mesures covid, un concert en record del cantant Pau Donés, descendent del poble. També hi ha hagut xerrades que documenten la Ribagorça, així, l’historiador Josep Ramon Piqué va parlar sobre La importància de les cases en pobles d’alta muntanya i una aproximació als orígens de Montanui i al seu poble, Vilaller, sobre algunes famílies del segle XVIII.

José Antonio Adell, Anècdotes dels nostres pobles. / Glòria Francino

A Sopeira, l’Associació Amics d’Alaó va celebrar dos concerts a la Plaça Alta Ribagorça i una xerrada molt amena, a càrrec de José Antonio Adell, bon coneixedor del territori, titulada Anècdotes dels nostres pobles.

Al Pont de Suert, Alta Ribagorça catalana, s’han celebrat recentment les Jornades sobre l’ENHER, amb motiu del 75è aniversari de la creació de l’empresa que va construir tantes centrals hidroelèctriques a la conca del Noguera Ribagorçana, amb ponències, sortides de camp i tertúlies, que han aprofundit en una època molt important per a tota la Ribagorça.

Ponència de Montse Iniesta i Carles Feixa, als actes del 75è aniversari de l’ENHER. / Carles Barrull
Cartell de les jornades

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: