Gran Recapte 2018
Campus EbreFolk 2024 Móra d'Ebre

Ribagorça nevada

//Glòria Francino Pinasa

La matinada del 27 de desembre els pobles de la Ribagorça van aparèixer nevats. Ha nevat des de la Val d’Aran fins els voltants de Benavarri, tot i que a la zona de la Baixa Ribagorça a mig matí ja s’havia fos la major part, la qual cosa permet fer vida normal.

Després de la nevada hi ha una quietud i un silenci que només trenquen els pardals o les gralles a la recerca de les olives negres. No obstant, el trànsit a la N-230 no s’atura i es manté en neta per a la circulació, ja que és una via que condueix a França i a les pistes de Baqueira-Beret, Boí-Taüll i, una part, a Cerler.

Ha estat una neu benvinguda a les pistes on hi ha uns gruixos considerables per a esquiar en bones condicions i perquè aquesta neu dona saó als camps i, com més nevi a muntanya, més n’hi haurà a l’època del desglaç perquè arribi als pantans. Actualment l’embassament o pantà d’Escales, igual que d’altres del Pirineu i de la conca del riu Noguera Ribagorçana, estan molt baixos degut a que des de l’estiu s’han anat buidant per enviar aigua al Pla de Lleida, i com la tardor ha estat molt seca no s’han emplenat, al contrari, van minvant, per tant benvingudes la neu i les pluges que es pronostiquen encara per a aquesta setmana.

La gent gran sempre ha dit: “la neu a les muntanyes”, pels inconvenients que suposa si s’arriba a gelar als carrers, tot i la prevenció de posar-hi sal o netejar-los, malgrat la dita, el paisatge emblanquinat ofereix als ulls uns paratges insòlits i bellíssims.

 


Embassament d'Escales. Falta aigua
Hivern a Sopeira. Poble i roca de PegueroPaisatge des de Sopeira. Vista de Llastarri
Monestir Santa Maria d'Alaó


Primera nevada. Muntanya d Llastarri i l'Aubaga a la dreta
Roca de Sant Cugat

(Fotos: Glòria Francino)

Tags:

Trackback from your site.

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: