Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

La carreta del reciclatge pernocta a Sopeira

// Glòria Francino

El diumenge 12 de maig un fet insòlit es va viure al poble de Sopeira, va arribar la carreta del reciclatge, conduïda pel Francesc, amb dos cavalls de raça pirinenca, l’un català i l’altre francès, de noms amb significat ecològic, SAM, Servei d’Atenció Medioambiental, i SON, Servei d’Ocupació i Neteja, on van descansar durant la nit després del trajecte des del Pallars Jussà.

Tant el Francesc Miret, gestor de residus, com la Montse Pérez, que resideixen a Aramunt, a la Conca de Dalt, prop de la reserva de Boumort, promouen l’economia circular per donar a conèixer, per exemple, el cicles naturals dels cavalls, des dels seus fems, que són reaprofitats per les gallines, i després encara se’n pot aconseguir gas per fer funcionar fogons. La seva própia carreta està construïda a partir d’elements reaprofitats.

Durant el seu viatge ecològic pel Pirineu i l’Aran reparteixen bosses de roba per conscienciar sobre l’ús del plàstic. Donen explicacions de tot el que es pot fer per conservar el poc que queda del desenvolupament de la cultura rural, fan accions de voluntariat pels ,municipis, recullen materials reciclables, sobretot consumibles de tinta d’impressores.

També explica les dificultats amb les que es troben. A la carreta hi apareixen referències de d’altres organismes que es dediquen a treballar per la natura i a reciclar. D’alguna manera, ens explica el Francesc que el reciclatge va unit a la tecnologia, i per això fan tallers per a famílies i per als més joves: escoles, instituts…, passejant pel parc natural de Boumort, on els ensenyen a conservar la natura i a reciclar les escombreries. Per la seva tasca en millorar els residus dins de la natura van rebre una subvenció de 1500 euros del Projecte Libera, també estan relacionats amb Ecoembes, plàstics, amb la SEO Bird Life, és a dir, la Societat Española d’Ornitologia, amb carrosdenasura.org , això vol dir carros de natura i escombreries, fan les activitats als ecotallers..cat que funcionen des de l’any 1998, i a la carreta.cat, entre d’altres.

Bons objectius per a indrets rurals despoblats i oblidats. Quin goig veure dos cavalls peixent l’herba de la Farratxa del Polit a Sopeira! Quin valor fer un tour ecològic amb dos cavalls i una carreta per la N-230, direcció el Pont de Suert i la Val d’Aran, amb el trànsit dels camions!

La carreta del reciclatge al seu pas per Sopeira. / Glòria Francino

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: