Jornada Cultural ‘Coneix la Terreta’ 2020
// Carles Barrull
Cada any, al voltant del primer cap de setmana d’agost, es realitza a l’església de Sant Josep de la Torre de Tamúrcia la jornada Cultural Coneix la Terreta, organitzada per l’Associació Cultural de la Terreta i el Centre d’Estudis Ribagorçans, que pretén ser una diada per a presentar recerques i publicacions sobre la zona de la Terreta, la Ribagorça, el Pallars però també sobre el Pirineu i la Franja.
En aquesta edició estava previst fer un pre-acte a Areny de Noguera a tarda del divendres 31 de juliol i fer la jornada a la Plaça de la Torre de Tamúrcia la nit del 31 de juliol i tot el dissabte 1 d’ agost. Tot i les autoritzacions obtingudes per a realitzar aquesta jornada, la petitesa del nucli de la Torre de Tamúrcia i la existència de estiuejants va afavorir que a la darrera setmana es canviés la ubicació i es fes tot al pati de les escoles d’Areny, a la Ribagorça que, de fet, és el centre econòmic i social de la Terreta o de la vall Mitjana de la Noguera Ribagorçana.
Amb la nova ubicació, la jornada va començar la tarda del dia 31 amb la presentació del llibre Viatge Universal pel Pirineu. Si la muntanya fos el món. Per terres de… La Ribagorza/La Ribagorsa/La Ribagorça Aragonesa de Joan Obiols (Editorial Andorra i Edicions Salòria) amb parlaments de Mario Montanuy, tinent d’alcalde d’Areny, Carles Barrull, secretari general del CERIb i l’autor en Joan Obiols.
Per la nit es va fer una sessió de la 10a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya presentada per Xabier Kerexeta Erro, tècnic superior d’etnografia a la Diputació Foral de Guipúscoa amb el curt La Terreta Decideix (2010-2020) i el llargmetratge Aralar, la tierra donde el mundo tiene lugar. El documental, dirigit per Garazi Auzmendi, Iban Toledo, Aloña Jauregi i Ion Fontenla i produït per On Produksioaj i Landarlan Ingurumen Elkartea, va obtenir el Premi Cultura i Medi Ambient de Muntanya del Mountain Film Festival de Califòrnia 2019 i actualment és finalista al Premi Xarxa Natura 2000 del 2020.
Dissabte la jornada va començar a les 9.30 amb la xerrada “Flora del Pirineu i Devoció. Els romeus apotecaris-botànics que pujaven al santuari de la Mare de Déu de Núria en el segle XVII” per Montserrat Moli Frigola, II Universita di Roma “Tor Vergata”, Real Acadèmia de la Història. Posteriorment hi hagué l’acte inaugural a càrrec de M. Pilar Cases Lopetegui, alcaldessa de Tremp; Antoni Flores, vicepresident del Consell Comarcal del Pallars Jussà; Josep Santesmases i Ollé, president de la Coordinadora de Centres d’Estudis de Parla Catalana i vice-president segon de l’Institut Ramon Muntaner i Carles Barrull com a coordinador de la jornada, seguit de la conferència de Josep Sansalvador (Arxiu Gavin)·Un recorregut pel patrimoni cultural d’Areny: fornícules, creus, castells i dòlmens, etc. “
Seguidament es van presentar els llibres de Editorial Pirineo Pilarets y cruceros de Ribagorza de Francisco Martí Fornés i el volum 2 Ribagorza i 3 de Sobrarbe y Somontano de Barbastro de la col·lecció ‘Ermitas de Huesca’ que realitza Cristian Laglera. També el llibre La batuda de les roques de David Garcia Prats; Les estructures militars fortificades a l’Alta Ribagorça durant la Postguerra, a càrrec d’Arnau Navarro i Oscar Jané, projecte de recerca de l’Associació Cultural de la Terreta, el Centre d’Estudis Ribagorçans i la Universitat de Barcelona, amb el suport de l’Institut Ramon Muntaner; la Presentació del número 2 de la Revista Ripacurtia, a càrrec de Jordi Suïls i del llibre Pinos y penas. Repoblación forestal y despoblación en Huesca de Carlos Tarazona Grasa, Premi Félix de Azara 2018 de la Diputació Provincial d’Osca, editat per Bartolo Edizions. Es va acabar la intensa sessió matinal amb la presentació del projecte “Pobles abandonats. Una herència universal per al coneixement i desenvolupament del territori” Projecte impulsat per la Universitat Autònoma de Barcelona, l’Institut Ramon Muntaner i l’IDAPA-Institut de Desenvolupament de l’Alt Pirineu i l’Aran, que presentaren Oscar Jané i Carles Barrull
Per la tarda, a partir de les 17.30 la jornada va continuar amb les conferències sobre la “Scolicia, un icnofósil muy particular de la Torre de Tamurcia” i “Lo Futur Parc Geològic i Miner de la Llitera i la Ribagorça” , a càrrec de Sebastià Agudo, del Centre d’Estudis Lliterans i de l’Associació d’Amics del Parc Geològic de la Llitera-la Ribagorça; el Recital de poesia ribagorçana a càrrec de la poetessa de Vilaller Assumpció Perna i l’acte de Commemoració del 125è aniversari del naixement de Palmira Jaquetti, que va comptar amb un parlament de Miquel Àngel Cullerès, director dels Serveis Territorials del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya a Lleida. La presentació sobre la recerca a la Ribagorça i els Pallars que va fer la Palmira Jaquetti als anys 20 i 30 del segle XX a càrrec de Josefina Roma (membre de la Comissió Científica de l’Any Palmira Jaquetti de la Direcció General de Cultura Popular i Associacionisme de la Generalitat de Catalunya), la lectura del poema Palmira d’Assumpció Perna i l’espectacle teatral-musical Palmira, un projecte de Jordi Lara interpretat per la cantatriu Elisenda Rué i el guitarrista Izan Rubio
La jornada va acabar per la nit amb una nova sessió de la 10a Mostra Internacional de Cinema Etnogràfic de Catalunya amb La Terreta Decideix (2010-2020) i, dins de la secció Mostremp sobre rodes, uns curts de la Secció Pallars-Ribagorça 2019: Asfalt, carn i sang d’Irene Obiols; Au revoir, mon amour de Mik J. López; Tengo una cosa de Pepe Luna i No tan lluny de Laura Lluch. Aquesta part fou presentada per José Vergés, director del Festival Mostremp. Cinema Rural al Pallars.
Tot i que la pandèmia ha fet reduir el nombre d’assistents, més d’una seixantena de persones van seguir en directe un atapeït programa cultural i, com a novetat d’aquest any també s’ha seguit en streaming i s’ha penjat al canal de YouTube del Centre d’Estudis Ribagorçans: CERIb Ribagorçans https://www.youtube.com/channel/UCyuQSj5xmZlJtuV5diVU71Q, obtenint més de cinc-centes visualitzacions els primers 15 dies a través de les xarxes de Facebook, Twitter i Instagram, novetats que, un anys mostren l’interès i l’exit d’aquestes jornades culturals de la Terreta i la Ribagorça.
Diversos moments de la Jornada. / Òscar Jané
Tags: Ribagorça
Trackback from your site.
Jornada Cultural ‘Coneix la Terreta’ 2020 » Temps de Franja - La Franja
| #
[…] Source: Jornada Cultural ‘Coneix la Terreta’ 2020 » Temps de Franja […]
Reply