Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Festa major de Sant Gregori a Sopeira

// Glòria Francinso Pinasa

El proppassat cap de setmana 3, 4 5 del mes de maig, es va celebrar la festa maior de Sopeira en honor a Sant Gregori Nazianzé, bisbe de Nazianz i teòleg. Aquest sant es venera des de fa segles a moltes localitats rurals de la Península, ja que era protector dels camps i cultius, i la seua festivitat era el 9 de maig, data que els que el tenen com a patró han conservat, però des del l’any 1965 el Vaticà va fer canvis de santoral i hi va deixar a Sant Gregori d’Òstia, bisbe, que quan va passar per terres de la Rioja i navarreses va exterminar una plaga de llagostes, és per això que molta gent dels pobles veïns anaven a buscar aigua beneïda i miraculosa que passaven pel reliquiari del cap de plata d’aquest sant a Estella (Navarra).

Itsasgorak cantant. G. F.
Júlia Rosó recitant poemes. / G. F.
Actuació de Júlia Cruz Sesé. / G. F.

El divendres, cap al tard, a la plaça Alta Ribagorça van actuar cantautores joves i de proximitat com Itsasgorak de Mollerussa, que amb la seua guitarra i originals lletres va recordar vivències actuals, rutes i la figura del seu padrí i va saber interactuar amb públic assistent, igual que la cantautora Júlia Cruz Sesé de Fraga, qui amb tocs d’humor i ironia, amb la seua excel·lent veu, va cantar temes poètics escrits per ella i va versionar, amb trets lingüístics fragatins, Paraules d’amor de Serrat. Ja de nit, l’experiència d’Ilusorias, a càrrec de Júlia Rosó de les Paüls va recitar poemes propis acompanyats dels efectes audiovisuals, ben creatius, de Maria de Prado. A pesar del fred que feva, el foc de rostir els frankfurts i la música, que va tancar la jornada amb el rock del grup Muixirecs, van donar caliu a l’ambient.

Equips de futbol del Pont de Suert i Sopeira. / Foto cedida

El dissabte a la tarda hi va haver el torneig de futbol al poliesportiu, amb molta participació de jovent de la comarca, els més xics van poder gaudir dels inflables i jocs i Baquetes roies van fer la batucada que ressonava per les muntanyes. El sopar popular, preparat per la comissió de festes, i les postres aportades per famílies de Sopeira i altres participants dels voltants va apllegar unes 420 persones. En acabar la música de l’orquestra Fórmula Show i DJ Bacardit van amenitzar la nit a la carpa fins les tantes de la matinada-

El diumenge al migdia a la capella de Sant Antoni i Sant Gregori es va celebrar la missa en honor al sant patró de Sopeira, es van cantar els gois en honor a Sant Antoni, costum des de la últimes dècades del segle XX, no se sap si Sant Gregori no va tenir gois o es van trafegar, tot i que a altres contrades en té. El mossèn va beneir el terme, les coques i el vi que es comparteixen en acabar. El temps va acompanyar i hi havia molta gent a la capella, antigament hi acudiven caminant des de Sopeira, amb la seua bandera, i en processó, i també dels pobles dels voltants. Un costum perdut era que per la festa maior es pllantava el mai a la pllaça Maior,de Sopeira, que era on es ballava. El mai era un tronc d’un arbre alt on només s’hi deixaven les fulles dels caps i l’anaven a buscar lluny els mossos del poblle. Recordem que l’any 1986 quan es va inaugurar la pllaça Alta Ribagorça, en van pllantar un i hi van posar moltes rodes de tractor amb terra per fer-lo parar dret. Des de fa uns anys a migdia es fa un dinar a la carpa, i bingo i ball, enguan, al ritme de Daniel’s Show.

Capella de Dant Antoni i Sant Gregori de Sopeira. / G. F.
Benedicció del terme i de la coca a la capella de Sant Gregori. / Glòria Francino

El divendres 10 a la tarda, al museu de Sopeira, espai Àgora i antiga casa Toni, es va inaugurar l’exposició Goya. Precursor de los hermanos Lumière, feta a càrrec del professor Alberto Olivar i en col·laboració de la professora de Llengua, Susana, un projecte de l’Institut Montes Negros de Grañén, que reivindica la importància i influència del pintor aragonès en moltes de les pel·licúles de directors com Carlos Saura, Luís Buñuel, Orson Wells, Guillermo de Toro, Luis Eduardo Aute, Luis García Berlanga, Ricardo Franco, José Luis Borau, Bigas Luna, Stanley Kubrick, Francis for Coppola, Friedrich Murnau, Alfred Hitchcock, Edgar Neville, Jean-Luc Godard i altres. Goya va ser un presursor de moltes escenes del cinema d’aquests autors on es veuen rèpliques dels seus gravats i “Caprichos” i d’alguns quadres com La maja desnuda, Saturn devorant els seus fills o Els afusellaments dels 3 de maig. Aquest projecte, premiat i elaborat pels alumnes de 4t de secundària de l’IES de Grañén, es podrà visitar a Sopeira fins el 3 de juny de 2024.

Exposició sobre Goya explicada per Alberto Olivar. / G. F.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: