Gran Recapte 2018
XI Campus de música tradicional EBREFOLK

Festa de Sant Gregori

// Glòria Francino

La festa major és un motiu d’alegria i trobada, que als pobles com Sopeira es trasllada al cap de setmana més proper a la festivitat de Sant Gregori. És una de les primeres festes del mes de maig, quan la natura es manifesta esplendorosa en verds i les flors s’escampen per tot arreu i el sol ja escalfa.
El dissabte per la tarda el Camp d’olivers es va convertir en un ral·li de motos i quads, amb un soroll poc acostumat en un paisatge que es pot qualificar de bucòlic en altres moments, acte que va tenir força visitants, igual que els jocs infantils, entre els quals destacaven els inflables i uns divertits i inofensius cotxets. Quan el vent ho va permetre, es va enlairar un globus aerostàtic uns metres del terra, que va ser la gran novetat per als més xics. En acabat a la carpa hi va haver un sopar econòmic amb llesques de pa i llonganissa, i pastissos fets a les cases del poble i tot seguit, va començar el típic ball de festa major i després música per als més joves.
El diumenge al matí es va anar a l’ermita de Sant Gregori i Sant Antoni, que es troba gairebé a dos kilòmetres del poble, a l’altre costat del riu Noguera Ribagorçana, i a tocar del barranc de Miralles. L’ermita, probablement situada en l’indret on n’hi va haver una altra de medieval és un símbol important per tota l’horta de Sopeira que s’estén davant. Al costat hi havia una antiga era que d’uns anys ençà és un alberg ben condicionat, on freqüentment s’hi fan trobades i dinars de grups, Antigament el trajecte es feia caminant, però en l’actualitat gairebé tothom hi va amb vehicles, tant per comoditat, com per precaució a l’haver de passar un tram de la N-230, on la circulació és habitual.
Després de fer la missa en honor del patró, es va fer la benedicció i repartiment de coca i de vi per als assistents. A continuació es va anar a dinar a la carpa, instal·lada amb motiu de la festa a càrrec de l’Ajuntament, i es va concloure amb el ball de tarda. El temps va acompanyar i la gent es va trobar per gaudir d’una de les primeres festes majors de la Ribagorça.

Tags:

Trackback des del seu lloc.

Deixa un comentari

Vostè ha de ser connectat per publicar un comentari.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: