Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Estiu i gent

// Glòria Francino Pinasa

L’estiu als pobles vol dir gent, ja sigue perquè en són recendents i hi tinen casa o són turistes que visiten els indrets rurals. Un poblle com Sopeira, que durant l’any ti una cinquantena d’habitants, amb escassos pagesos i ramaders, incluint-hi els joves que estudien o treballen fora i hi tornen els caps de setmana, passa a tenir unes dos-centes cinquanta persones o més. Això vol dir gent a les piscines, als apartaments, al restaurant, als carrers, aparcaments de caravanes i furgonetes a la zona dels coblles, al monestir, gossos i més brutícia als camins…, però en arribar a finals d’agost, es deixa de sentir gatzera per les nits i moltes cases queden barrades i a les fosques.

El cicle estiuenc porta retrobaments, alguna absència, i un gran ventall d’activitats, la major part de les vegades se superposen, perquè se celebren moltes festes majors el dia de la Verge de l’Assumpció, el 15 d’agost, i Sant Roc, el 16: Montanyana, el Pont de Montanyana, Santorens, Bonansa, Vilaller, Viu de Llevata… A la Terreta també hi ha festa estes dates, per citar alguns referents propers.

Cal dir que hi ha estat diversitat en l’àmbit cultural. l’últim cap de setmana de juliol al Centre Cultural i Museu de ca de Toni de Sopeira s’hi va celebrar la 14ª Jornada Coneix la Terreta, organitzada per centres d’estudis locals, ajuntaments i associacions dels municipis implicats, institucions d’Aragó i de Catalunya, amb intervencions sobre La despoblació a la Ribagorça, on Óscar Jané va exposar els projectes sobre esto tema que duen a terme a la UAB i Carles Barrull del CERib i d’ IRMU va atansar als assistents actuacions a zones despoblades pirinenques, i posteriorment hi va haver una taula rodona informativa amb la participació de Francesc Xavier Boya Alós i Miguel Gracia Ferrer.


Presentació llibre “Huesca. 10 comarcas. 100 maravillas…”. / G. F.

Carles Barrull i Óscar Jané, projectes sobre Despoblament rural. / G. F.

Parlant de la despoblació rural Miguel Gracia i Francesc Boya. / G. F.

A la segona sessió Josep Sansalvador de l’Arxiu Gavín va retre homentage a Josep M. Gavín i la seua extensa recopilació. A continuació M. Jesús Llavero del Centre d’Estudis Comarcals del Segrià va donar a conéixer la documentació del Balneari de Caldes de Boí. Feliu Izard va reivindicar el modellino de la central hidroelèctrica d’Escales, proper al pont romànic de Sopeira. També hi va haver espai per a presentacions de llibres com Huesca, 10 comarcas, 100 maravillas que quizá no conoces, escrit per cinc autors del Grupo Artemon; Montse Cercós, afincada a Santoreens, va parlar de Mantell Blau i els seus nous poemes; Baltasar Ballarín de Serradui va recitar algunes de les fàbules modernes del llibre, Reflexiones animales, centrat en la natura pirinenca i els valors, il·lustrat per Sara Ballarín Donés.

Així mateix va arribar el moment per a escoltar Els primers resultats del projecte Transició Energètica al Noguera Ribagorçana, a càrrec d’Antoni Plans, i l’Anna Ivars va explicar La Gestió forestal dels boscos públics a l’Alta Ribagorça.

Estos dies i, després, es va poder visitar l’exposició sobre la figura de Palmira Jaquetti: Llum a l’ànima (1895-1963).

Com a colofó i recordant la commemoració del 900 aniversari de la consagració de l’església del Monestir de Santa Maria d’Alaó, pel bisbe Ramon de Roda d’Isàvena, el 8 de novembre de 1123, s’hi va efectuar una visita guiada.

L’Associació Amics d’Alaó també va organitzar moltes activitats:

El dia 11 de juny es va celebrar al monestir el concert de tres clarinets Trio Salvador Seguí dins del Festival de Ribagorça, XXVI Clásicos en la Frontera.


Concert al monestir de Santa Maria d’Alaó, Trio Salvador Seguí. / G. F.

I a la plaça Alta Ribagorça, a la fresca: tortillada popular, festes temàtiques de dibuixos animats, i concerts al ritme de RibagorSound i de música llatina de El Cubano. Concursos de dibuix i botifarra.

El 15 d’agost Animació en Acció va divertir als més xics i la giganta Encantària i els capgrossos van ballar a la carpa i es va repartir coca i xicolate. Si tota la canalla i joves que hi van participar viguessen ací, els poblles no sa’acabarien… Un èxit, juntament amb les gincanes i mini-olimpíades i sopar de germanor, inflables, ball amb José M. i sus teclados i DJ BaCarDi.


Giganta Encantària i capgrossos ballant al so d’acordions. / G. F.

Joves i xics ballant al so d’acordions. / G. F.

A la sala d’audiovisuals es van poder veure documentals premiats de la Mostra del Cine de Huesca de l’any passat.

Les piscines, amb tanta calor, s’han aplenat cada dia i les activitats de la Comarca de Ribagorça van ser molt ben rebudes.

Tot amb la col·laboració del poblle i de l’Ajuntament del Municipi de Sopeira, que cedeix espais i altres, va organitzar una excel·lent conferència de Pau Castell sobre La cacera de bruixes al Pirineu.

Lliurament de placa per la feina feta a l’alcalde de Sopeira José M Ariño Palacín pels membres del nou Ajuntament. / G. F.

Tags:

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: