Cultura i tradició a la Ribagorça
// Glòria Francino Pinasa
L’estiu i la tardaor de 2022 han estat prolifiques, també a la Ribagorça, en activitats culturals i tradicions, després de dos anys restrictius a causa de la pandèmia.
El fet que els pobles de muntanya tinguin bona acollida pels turistes i que algunes cases s’obrin com a mínim una mesada a l’estiu, fa que el medi rural tripliqui o quatripliqui la població i, en alguns casos, passat l’estiu, alguns poblets queden ben solitaris o amb poca gent.
Això ha implicat d’un temps ençà que s’hi programin moltes activitats enfocades al lleure i als moments d’oci. Algunes d’elles vénen determinades pels ajuntaments, consells comarcals, diputacions, i al capdavant de tot, les múltiples associacions que hi ha a tot arreu, amb la finalitat de mantenir el patrimoni cultural del territori. Així a la Ribagorça, pels contorns del riu Noguera Ribagorçana i la N-230 s’ha pogut gaudir d’un ampli ventall de mostres:
Al Pont de Montanyana s’ha celebrat la festa de Sant Roc amb activitats com la xerrada sobre La Guerra Civil al Pont de Montanyana, preàmbul de la batalla de l’Ebre, a càrrec de Lluís Colomés de Sapeira, qui també ha fet xerrades a la Terreta, comarca catalana, a tocar de la Ribagorça aragonesa.
L’historiador Ramon Piqué de Vilaller ha impartit sessions sobre la història de pobles com Vilaller, on va exposar informació sobre les cinc confraries. A Espés va explicar una Aproximació als pobles Espés de Sus (Dalt) i Espés de Jus (Baix) i d’Abella . A Montanui va parlar sobre Dones i bruixeria a l’Alta Ribagorça. I també allí s’ha celebrat, els dies 8 i 9 d’octubre, una jornada gastronòmica ribagorçana: els crispells, mena de bunyols fets amb farina, ous, llevat, sucre i anís, fregits a la paella, i les coquetes, fetes amb molla de pa i sang de porc, farina, amb greix i espècies, bullides al calder, tot això va acabar amb la degustació dels productes i una excursió a l’estàtua en honor a Pau Donés, descendent d’aquest municipi.
Al setembre han revifat les fires d’artesania i productes tradicionals com la del Pont de Montanyana i la de Noals.
A la biblioteca del Pont de Suert el biòleg Alexandre Miró va informar sobre La vida a l’entorn dels Estanys de Muntanya. El geògraf Oscar Alemán va presentar Paisatges del Pirineu i estudi sobre evolució glacial al Museu Etnogràfic de Castanesa.
Hi ha hagut música a esglésies emblemàtiques de poblacions com Benavarri, amb l’ Atlàntida Chamber Orchestra; a Castanesa, amb els saxos i el clarinet Klonos Wind Trio; a Montanyana es van escoltar el violoncel i duduk del Duo Karakhanyan; al Monestir d’Alaó de Sopeira el grup de música sefardí Durme va amenitzar el concert amb cançons tradicionals medievals i el grup de Rumba ribagorçana va alegrar la terrassa del Passé.
A Santorens amb motiu de la festa maior es va presentar el llibre de la poeta Montse Cercós, Mantell blau, inspirat en aquest poble i en alguns indrets ribagorçans, a càrrec de la poeta de Vilaller Assumpció Perna.
A Areny es va celebrar la “XIII Jornada Cultural de la Terreta” amb diverses intervencions com la xerrada de Josep Sansalvador de l’Arxiu Gavín sobre descobriments d’esglésies i arquitectura a la comarca, la presentació de la revista del Centre d’Estudis Ribagorçans, Ripacurtia, 4. Xerrades sobre com estalviar en el rebut de la llum i sobre energies alternatives i renovables, molt necessàries, que van concloure al dia següent en una visita a la central hidroelèctrica de Canelles.
A Sopeira s’ha obert Casa Toni, antiga fonda, cedida per la família a l’Ajuntament, la que serà el Museu de l’Aigua i de l’Elecricitat, amb diverses activitats culturals com la xerrada sobre Animals de peu redó: mules, matxos, rucs… a càrrec de Manel Beneria. També a les seues sales es van poder visitar dues exposicions, una relativa a la pesca: Els pescadors de muntanya amb una xerrada sobre el projecte Truttacat, i l’altra, presentada per Sixto Marín, arquitecte i comisari de Pueblos recuperados en el Alto Aragón, amb pobles com Búbal, Lanuza, Ligüerre de Cinca, Montañana, Morillo de Tou, Pano i altres. Els dies 7 i 8 d’octubre es van poder veure dues sessions cinematogràfiques de documentals de joves relitzadors d’Osca d’aquest any: Manhattan, conseqüències d’una nit d’excessos, Ese bishito, visió cantada amb humor sobre el covid, Egg, la necessitat de seguir creixent espiritualment a la vida, Los paisajes de mi memoria, records explicats per un habitant de Jánovas. Solo, la situació decrèpita d’un home després de la mort de la seua dona, Es quatro supervivéns, uns alumnes d’escola rural de Gistaín impideixen dur a terme els plans del professor Cerollo, tot i la seua brevetat, és la que manté la parla materna del poble, Sebastienne tracta les dificultats d’un ballarí amb una estètica preciosa de dansa moderna, Vivir con esperanza, reportatge sobre el Pla de Salut Mental a Aragó per a l’any 2022.
Amb motiu del Dia internacioanl de les Dones rurals, el 15 d’octubre, hi ha diverses activitats i trobades programades per la comarca de la Ribagorça aragonesa a algunes poblacions, representant als trenta-quatre municipis ribagorçans, durant la setmana del 18 d’octubre en endavant.
Tot quant, prou interessant!
Tags: Ribagorça