Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Presentació de ‘Temps de Franja’ a Girona

// Redacció

Divendres 25 de maig, dins el marc d’una conferència sobre “El català de la Franja: realitats i reptes”, es va presentar Temps de Franja als estudiants l’assignatura ‘Llengua catalana: aspectes històrics’, que imparteix el professor Francesc Feliu a la Universitat de Girona. Feliu és professor titular de Filologia catalana a la UdG i membre del grup d’investigació en Història de la llengua. En els darrers anys, aquest grup d’investigació, que dirigeixen Francesc Feliu i Josep Maria Nadal, ha dut a terme diversos treballs centrats en diversos territoris fronterers de la llengua catalana, amb la finalitat d’estudiar-ne les característiques, els efectes de l’estandardització recent de la llengua catalana, i les connexions emocionals dels parlants amb la llengua i amb les varietats autòctones. La Franja és un d’aquest territoris, i n’han parlat en diverses publicacions*. Han tractat també aquest tema en alguns seminaris de reflexió, com el que es va fer a Nàpols amb investigadors de la Università degli Studi Federico II i amb la participació també del nostre col·laborador Ramon Sistac i de Miquelàngel Pradilla, sota el títol: “L’impacte de les delimitacions administratives sobre els sentiments envers la llengua en espais de continuïtat lingüística” (29-30 de gener de 2018). També explicaran la seua recerca en les properes Jornades de la Xarxa Cruscat, que se celebraran a l’IEC els dies 14 i 15 de juny.

Primer, el professor Francesc Feliu va fer una presentació sociolingüística i dialectal de la Franja. Tot seguit, Carles Terès va exposar la seua visió de l’estat de les coses a nivell lingüístic a les comarques aragoneses catalanòfones i va explicar l’origen, vicissituds i funcionament de la revista al llarg dels seus 18 anys d’història. Les alumnes assistents es van interessar per l’ús de la llengua, les particularitats dialectals i d’altres aspectes d’uns territoris no gaire coneguts per a elles. Va assistir-hi també alguna persona originària de la Franja.

Presentació al barri Vell de Girona

L’endemà dissabte 26, al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal de Girona, Temps de Franja es va presentar al públic gironí interessat en les nostres comarques. L’acte va ser moderat per Sergi Font, president d’Òmnium Gironès. Els assistents, a banda de conèixer la peripècia de l’única revista periòdica feta íntegrament en català a Aragó, van poder escoltar el professor Josep M. Nadal, que ens va fer un avanç de l’estudi abans esmentat, que dirigeix juntament amb Francesc Feliu. Va mostrar alguns dels resultats dels centenars d’enquestes que han fet en diverses viles separades per pocs quilòmetres però ubicades en diferents comunitats autònomes (Aragó, Catalunya i País Valencià). Com a conclusió, el professor Nadal va dir una frase que va impactar en l’auditori: “Una llengua sense dialectes és una llengua morta”.

Després es va encetar un interessant col·loqui amb el públic assistent, interessat també per la situació de la nostra llengua a les comarques de la Franja.

Va ser un cap de setmana molt profitós en una ciutat bellíssima i acollidora. Els frangencs desplaçats per a parlar de Temps de Franja als gironins, no van poder evitar de preguntar-se quan s’organitzaran actes similars a les ciutats aragoneses.

 



Un moment de la presentació de Temps de Franja al 
Centre Cívic Barri Vell de Girona. / Bernat Quintana

 


*”Derechos de las lenguas y derechos de sus hablantes: aproximación a la representación social de la lengua catalana” (Josep M. Nadal, Santiago Perera, Pilar Monreal, Francesc Feliu, Gemma Albiol), dins el llibre Représentations sociales des langues et politiques linguistiques: déterminismesimplicationsregards croisés (Roma, Aracne editrice, 2016).

“Politiche linguistiche e appropriazioni diverse della lingua: i nomi del catalano” (Francesc Feliu, Josep M. Nadal, Santiago Perera i Pilar Monreal). Article encara en premsa que es va presentar en un congrés sobre polítiques lingüístiques a Itàlia (X Giornate dei Diritti Lingüistici: Valorizzare le politiche linguistiche: quali gli obiettivi, i criteri, gli indicatori? Teramo, 14-16/12/2016).

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (2)

  • Avatar

    artur quintana i font

    |

    I jo també em pregunot – ves per on?- quan s’orgnitzaran actes similars a les ciutats aragoneses.

    Reply

  • Avatar

    artur quintana i font

    |

    I jo també em preguntot – ves per on?- quan s’orgnitzaran actes similars a les ciutats aragoneses.

    Reply

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: