Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Presentació a Tortosa d’una antologia desideriana

// Artur Quintana i Font

El dimecres dia 22 de juliol s’ha presentat a Tortosa Camins trescats. Trenta poemes imprescindibles de Desideri Lombarte, editat a Tortosa a l’abril del 2020 per Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili com a número 5 de la Col·lecció Campus Terres de l’Ebre. El Campus Terres de l’Ebre i Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre n’han promogut l’edició, són dues institucions culturals de les Terres de l’Ebre, un territori que, com tothom sap, se situa, si fa no fa, a tota la conca de l’Ebre al sud de Mequinensa, amb el seu límit ponentí a la partida dels Camarons de la Ginebrosa dellà Guadallop, per terres aragoneses, catalanes i valencianes. La presentació va anar a càrrec de representants de les tres institucions abans esmentades —En Jordi Sardà Pons, director del Campus Terres de l’Ebre, na Dolors Róo i Garcia, presidenta d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre i de na Núria Gil Duran, directora de la Col·lecció Campus Terres de l’Ebre— i dels filòlegs Jordi Duran i Emigdi Subirats, que han tingut cura de la tria del textos desiderians. Tots aquests cinc autors han escrit paraules de justificació i acompanyament als trenta poemes lombartians de l’antologia. El llibre és de 96 pàgines i tant a la portada com a la plana 24 té un dibuix de l’artista tortosina Cinta Sabaté Querol —la figura femenina […] es complau en l’univers poètic, lliure, lluminós i creatiu en comenta na Núria Gil a la plana 12. El tiratge ha estat de 600 exemplars no venals, que es distribuiran sobretot a escoles i biblioteques.

El propòsit de fer aquesta antologia, com van indicar els presentadors, va anar prenent forma a partir de l’acte de commemoració del trentè aniversari de la mort d’en Desideri Lombarte per part d’Òmnium Cultural a les Terres de l’Ebre el 23 de setembre del 2019 a Pena-roja. Era evident que els poemaris desiderians ja feia temps que eren exhaurits, i malgrat la demanda no es reeditaven, i també que l’anunci de la col·lecció terolenca Lo Trinquet el 2015 de la publicació de Poesia completa d’en Desideri Lombarte seguia sense fer-se realitat. Com escriu na Núria Gil a la pàgina 11 de l’antologia : Des del Campus Extens de la Universitat Rovira i Virgili a Tortosa ens delíem per recordar Desideri Lombarte en el trentè aniversari de la seua mort. Volíem rellegir-lo en veu alta, retrobar-nos amb la lírica d’un autor molt singular. Volíem gaudir de nou dels versos d’aquell poeta […] que va saber connectar com ningú amb el que som i amb el que sentim. I per a poder fer-ne realitat calia acomplir amb la difícil tria de 30 poemes imprescindibles de l’extensa lírica desideriana. Els curadors han pres com a base de la seua tria l’antologia desideriana Ataüllar el món des del Molinar del 1983 a cura d’Antoni Bengochea, Hèctor Moret i Artur Quintana, 18 poemes en procedeixen. La resta de la tria són del disc de Túrnez i Sesé Quedarà la paraula i d’altres antòlegs i cantautors, a més d’alguns no recollits en cap anterior antologia, tria personal dels dos filòlegs, doncs. Pel meu cantó només hi trobo a faltar el poema Elles que podeu llegir a la pàgina 141 d’Ataüllar el món des del Molinar, i em plau especialment que els curadors de Camins trescats hi hagin inclòs Les Roques del Masmut, Les belles paraules, Esparver d’ales fines i La llengua que parlem és clara i forta que no figuraven a Ataüllar el món des del molinar.

La presentació ha atret, malgrat ‘corona’, un gran nombre de públic, majoritàriament de Tortosa i encontorns, amb uns quants de matarranyencs, i ha estat closa per una esplèndida recitació de versos lombartians feta pel rapsode Emigdi Subirats.

 

Coberta del llibre, amb la magnífica il·lustració de na Cinta Sabaté Querol. / Sigrid Schmidt von der Twer

 

La mesa dels presentadors. / S. S. T.

 

El públic assistent. / S. S. T.

 

/ S. S. T.

 

/ S. S. T.

 

/ S. S. T.

 

/ S. S. T.

 

Emigdi Subirats. / S. S. T.

 

Campus de les Terres de l’Ebre de la Universitat Rovira i Virgili a Tortosa/ S. S. T.

 

 

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: