Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Jesús Moncada: ‘Dante S.A.’

// Berenguer de Mussots

Al número 216 (març de 2020) de la revista Sàpiens s’hi recull un seguit de textos relacionats amb Mequinensa, l’escriptor mequinensà Jesús Moncada i, en especial, amb la inacabada novel·la Dante S.A. En concret, la revista dedica —a més d’un parell d’il·lustracions i comentaris previs— cinc pàgines a les conseqüències de la construcció de l’embassament de Mequinensa i, sobretot, del de Riba-roja. Més endavant Sàpiens ocupa 12 pàgines amb fotografies de Jesús Moncada d’ambient vilatà i, alhora, les acompanya d’un text descriptiu de n’Arnau Cònsul a propòsit de la Mequinensa de la dècada de 1960 i de diversos comentaris dels escriptors Jaume Cabré, Maria Barbal, Marta Rojals i Joan-Lluís Lluís a propòsit de l’obra d’en Moncada. Tot seguit, la revista dedica 8 pàgines a il·lustrar i reflexionar a propòsit de l’obra plàstica de Moncada acompanyades de comentaris de Rosa Regàs, Eduard Márquez i Carme Riera.
La part central d’aquest número de Sàpiens reprodueix en 17 pàgines tres capítols —tres fragments—, en principi en versió acabada, de la novel·la Dante S.A. de Jesús Moncada. A la part última de la revista trobem el conte inèdit Aclariment sobre l’episodi del moll del Canó.
Finalment, cal recordar que la revista Sàpiens, amb la col·laboració de la Fundació Tàpies, té programada per a l’11 de març, a les 7 de la tarde, a la seu d’aquesta entitat (carrer d’Aragó, 255 de Barcelona) un acte d’homenatge a l’escriptor mequinensà amb la presència dels escriptors Jaume Cabré i Xavier Moret. L’acte, obert a tothom, es clourà amb la lectura dramatitzada dels fragments de Dante S.A. reproduïts al número de Sàpiens d’aquest mes de març.

Coberta de la revista

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: