IV Simposi Internacional de Focs festius de la Mediterrània
// Glòria Francino Pinasa
Els proppassats dies 22, 23 i 24 de novembre es va celebrar a Andorra la Vella, al Centre de Congressos el IV Simposi Internacional de Focs festius de la Mediterrània, que té com a objectiu principal recollir les activitats i experiències de les festes al voltant del foc.
No és d’estranyar que el lloc d’aquest simposi fos Andorra, ja que va ser qui l’any 2013 va proposar les falles del Pirineu com a patrimoni immaterial mundial, i aquell mateix any va reunir a representants de la part francesa, aragonesa, catalana i andorrana a Andorra, per tal de presentar la candidatura a la UNESCO. I el resultat va ser que l’any 2015 les falles fossin declarades Patrimoni Immaterial de la Humanitat. Aquest esdeveniment va fer que reviscolessin les falles o festes del foc a pobles i llocs on s’havien deixat de baixar, sobretot, per falta de gent. En l’actualitat hi ha 63 poblacions que celebren la festa de les falles.
Els actes a Andorra van ser inaugurats per l’Honorable Sra. Conxita Marsol Riart, cònsol major d’Andorra la Vella, la Sra. Àngels Mach i Buch, presidenta de la Societat Andorrana de Ciències, la Sra. Marta Vidal Celebrovsky, Taula Nacional de les Falles de les Valls d’Andorra, la Sra. Maria Àngels Blasco, directora general de Cultura Popular i Associacionisme Cultural del Departament de la Generalitat de Catalunya i presidenta de l’Institut Ramon Muntaner, i la M. I. Sra. Sílvia Riva González, ministra de Cultura d’Andorra. A continuació hi va haver una ponència a càrrec del Sr. Albert Roig Loscertales, dels Fallaires de les Valls d’Andorra, sobre “Les falles d’Andorra 2015-2019. Bases per a la preservació. salvaguarda i divulgació i difusió de la festa”. Una altra ponència va ser “Salvaguardar les festes del foc dels solsticis als Pirineus: estat de la qüestió?”, a càrrec de Sofia Isús Barrado i Marc Ballesté Escorihuela de la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus- Universitat de Lleida.
Hi va haver danses al voltant del foc, a la Plaça de Guillemó, a càrrec de l’Esbart Dansaire d’Andorra la Vella, l’Esbart Laurèdia i l’Esbart de les Valls del Nord. A la nit es van veure diversos documentals sobre les falles: la candidatura a la UNESCO, falles de la Diputació d’Osca, falles de Saünc i Les Paüls, de Montanui, de Castanesa, d’Aneto, Ribagorça aragonesa, les falles de la Vall de Boí, de Vilaller i de Senet, Ribagorça catalana, i les d’Isil, de la Pobla de Segur, eth Taro d’Arties, eth Haro de Les, eth har d’Eth Ostau de Comengés, la cremada de les falles d’Andorra.
El dissabte van seguir les comunicacions amb “La Flama del Canigó”, la seva simbologia i repercussió a Andorra, Sant Joan al Penedès, la festa del pi a Figaró-Montmany al Vallès, la normativa dels focs urbans, el vincles tradicionals a Comenge e Varossa. També hi va haver espai per les recerces en els darrers temps relacionades amb les festes del foc, com són els tòpics ancestrals i rituals més moderns, les fogueres de Sant Joan a Barcelona, aspectes sobre la simbologia del foc, les plantes i el foc, les fogueres de la Vall de Sallent, municipi del Coll de Nargó, ses faites de Tossa, la Santantonà de Morella, foguerons de Sant Antoni a Barcelona, falles a la Ribagorça, la crema del mai de Canillo, els focs de Puglia, Itàlia, entre d’altres activitats.
El diumenge al matí es va visitar l’espai de l’exposició sobre les falles al Centre de Congressos d’Andorra la Vella. I a continuació es van presentar els llibres relatius a les festes del foc: Xavier Pedrals va presentar els de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola Fia-saia. La festa de faies nadalenca, el text d’all i les fotografies de Manel Escobet, i també un llibret molt divulgatiu per a totes les edats, amb dibuixos de Jaume Capdevila “Kap” i text de Xavier Pedrals, Fia-faia.
Jordi Cunbillos va presentar el seu llibre Foc, Foc, Correfoc, que tracta sobre les festes de correfocs a Barcelona. Jean-Paul Ferré i Bernat Menetrier-Marcadal de la part occitana, van presentar els llibres de tradicions sobre el foc i altres: Era Sent Joan Cominges et Barousse i Enta Sent Joan era dalha ena man “per Sant Joan, la dalla a la mà”, escrits en francès i occità gascó. A continuació el conte Benvolgut setembre, amb un apartat dedicat a les falles, on es descriu la falla ribagorçana, feta de bastó o pal d’avellaner i ascles de fusta de pi, va ser presentar per Glòria Francino, autora del text en català i versió en castellà, dibuixos de Marissa Amigó i traduït a l’aranès per Rosa Mari Salgueiro, al francès per Anna Castro, a l’anglès per Balbina Falceto, a l’italià per Raül Vallès. Aquest conte és una publicació en el marc del projecte educatiu Implica’t+ per donar a conèixer els Principis de La Carta de la Terra, una eina per treballar a les aules.
Albert Roig va presentar el llibre Roda el foc, 30 anys de falles a Andorra la Vella, on va fer un repàs de les vicissituds que ha passat el grup fallaire andorrà per tal de revifar el foc de les falles des del 1987. També va explicar que les falles andorranes eren d’escorça de beç, és a dir de bedoll, però actualment les fan de capes de paper de pasta de pi, reciclat, posades dins de malla de galliner de forma cúbica, lligades amb una cadena i es fan rodar. Els més joves són fallaires de llum i fan rodar boles de llum. Per als andorrans és un honor ser fallaire major i els fallaires andorrans van vestits amb una capa amb caputxa. Un llibre indispensable per conèixer la història de les falles a Andorra.
Tots els actes van ser organitzats per la Societat Andorrana de Ciències, els Fallaires de les valls d’Andorra, l’Institut Ramon Muntaner (al seu web podeu trobar més informació), el Govern d’Andorra, el Comú d’Andorra la Vella, el Departament de Cultura, la Càtedra Educació Patrimoni Immaterial dels Pirineus, visitaandorra.com, i el patrocini de l’Obra social de “la Caixa”.
Diversos moments del Simposi. / Carles Barrull
Tags: Catalanofonia
Trackback from your site.