Gran Recapte 2018
XI Campus de música tradicional EBREFOLK

Història de la literatura popular*

//Sílvia Veà

El passat dia 4 de desembre, a la sala de graus del Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, es va presentar l’obra Història de la literatura popular catalana, editada per les universitats Rovira i Virgili, de les Illes Balears i d’Alacant. Els curadors del llibre, Carme Oriol i Emili Samper, van compartir amb els assistents la seua satisfacció per veure publicat el resultat de la feina duta a terme per setze investigadors de diverses institucions dels territoris que conformen l’àrea lingüística i cultural catalana. Aquesta obra és la recerca més completa feta fins ara sobre l’evolució dels estudis de literatura popular —també anomenada etnopoètica, literatura oral o literatura tradicional— als territoris de llengua i cultura catalanes, des del moment del seu sorgiment, a mitjans del segle XIX, fins a l’actualitat.

Un dels punts forts destacables d’aquest llibre, i que fa que sigui una novetat dins del seu àmbit, és la inclusió de la totalitat dels territoris de parla i cultura catalanes. Així, es dedica un capítol a cada regió: Catalunya, les Illes Balears, el País Valencià i el Carxe, la Franja d’Aragó, Andorra, la Catalunya del Nord i l’Alguer, i s’hi tracten els autors, les obres, les institucions i els projectes que han contribuït al desenvolupament de l’etnopoètica catalana en cadascuna.

D’altra banda, cal remarcar el fet que es tracta d’una obra col·lectiva amb una vocació molt clara d’unitat quant a marc teòric i conceptual. Amb un important i constant esforç de coordinació, els investigadors autors de Història de la literatura popular catalana —col·laboradors habituals en diferents projectes de recerca, com ara el “Repertori biobibliogràfic de la literatura popular catalana”, origen de la base de dades Bibliofolk—, han dotat la publicació d’una unitat, una coherència i una cohesió indiscutibles.



Carme Oriol i Emili Samper presentant la Història de la literatura popular catalana. 
/ Sala de Graus del Campus Catalunya, URV

 


*Publicat a Temps de Franja n.140, gener 2019

Tags:

Trackback des del seu lloc.

Deixa un comentari

Vostè ha de ser connectat per publicar un comentari.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: