Gran Recapte 2018
Chelats Sarrate

Ficcions al Matarranya

// Arnau Timoneda

De les 3.660 novel·les presentades al concurs literari Ficcions que convoca l’AMIC —Associació de Mitjans Audiovisuals i d’Informació Locals— d’arreu dels territoris de parla catalana, se n’han seleccionat 172 com a finalistes i, d’estes, cinc són d’alumnes de l’IES Matarraña, concretament de Lucía Gil de Vall-de-roures de 4t d’ESO, Maria Pilar Serres d’Arenys de Lledó de 1r de Batxillerat, Roser Aragonès i Romina Gómez totes dos de la Freixneda de 3r d’ESO i Paula Tarzán de Vall-de-roures i Ana Grau d’Arenys de Lledó de 2n de Batxillerat. Tot un èxit per a l’alumnat i per al professorat. Recordem, com van escriure en esta mateixa revista, que l’any passat va ser la primera vegada que va participar el centre en el concurs i que Maria Pilar Serres, que també s’ha animat enguany, va ser finalista de la convocatòria i I Premi Territorial Matarranya. Ficcions planteja la lectura com un joc literari que convida a escriure. L’alumnat d’ESO i batxillerat, a partir d’unes lectures recomanades, ha de crear el seu propi relat narratiu i la veritat que ho han fet força bé.

A partir de l’èxit de participacions a Ficcions al Matarranya, 35 novel·les presentades d’alumnes del centre, els professors de català de l’institut, Pepa Nogués i Germà Ferrer, i Ràdio Matarranya han volgut retre un homenatge on line a l’alumnat amb la lectura de les mininovel·les presentades al concurs amb la participació del director del centre, Iñaki Belanche, altres professors: Francisco Celma i Carles Sancho, Eva Latorre que introduïa les lectures, escriptors vinculats al nostre territori: Coia Valls, Marta Momblant, Sílvia Mayans i Francesc Miralles i l’acompanyament musical de l’activista cultural Fernando Mallen, Roser Aragonés al violí i Ana Grau a la veu.

Iñaki Belanche en la seua intervenció va avançar dos bones notícies per a l’assignatura de català a l’IES Matarraña: la creació del Departament de Català i l’assignació d’una plaça de professor de català dins de la plantilla orgànica de l’institut. Dos excel·lents notícies que suposen la consolidació definitiva de l’assignatura al centre i que són el fruit del treball ben realitzat en els darrers quatre anys des que Belanche arribara a la direcció del centre i impulsara un Projecte Lingüístic de Centre per tal de recolzar i dinamitzar les llengües. Fins i tot vam escoltar les paraules d’en Josep Ritort, Secretari General de l’AMIC i pare del projecte Ficcions, que va voler unir-se al programa on line que es feia des del Matarranya. Tota una agradable sorpresa. Un dia després ens arriba la notícia, que ja ens anunciava Ritort, que el 17 de juny a les 17 hores es concediran els premis del concurs, possiblement amb un acte també on line, per l’actual estat d’alerta pel covid 19.

Aquí teniu l’inici del text de Lucia Gil:

“Marta no sabia què contestar, l’única cosa que se li passava pel cap era l’angoixant idea d’haver d’ingressar. Realment aquell terapeuta s’havia interessat per conèixer qui era ella? O aquell era el seu treball? Haver de decidir el futur d’una noia de 16 anys depenent del seu pes sense interessar com fos el seu veritable problema. Hi havia algú en la vida de Marta que realment la conegués? -es preguntava ella en els seus immensos pensaments.

El terapeuta va espetegar els dits en veure que Marta no responia.

T: Marta! Et trobes bé?

Es va quedar callada per mig minut més sense saber què contestar, sabia que pesava menys de 40 quilos, però havia de mentir si no volia ingressar en el centre.

M: Sí, sí! Ho sento. Aquest matí m’he pesat, la bàscula marcava 42 quilos…

T: Has baixat una mica des de l’última vegada que ens vam veure, 45 quilos si no recordo malament. Encara així mantindré la nostra promesa i aquesta vegada no hauràs d’ingressar.”

 

Si voleu saber com continua esta història i la resta de novel·les presentades des de l’IES Matarraña aneu a: https://www.ficcions.cat/ficcions/historia_detall.php?id=106193

 

Aquesta presentació amb diapositives necessita JavaScript.

 

Tags:

Trackback from your site.

Comments (1)

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.

REVISTA DE LES COMARQUES CATALANOPARLANTS D’ARAGÓ

 


Membre de l’Associació Catalana de la Premsa Comarcal

Logo ACPC blanc 150 px

 

Edita:

Iniciativa cultural de la Franja

C. Sagrat Cor, 33. 44610 Calaceit.

T. 978 85 15 21.

Enviar correu electrònic

Associacio Cultural del Matarranya (ASCUMA)

Institut d’Estudis del Baix Cinca (IEBC-IEA)

Centre d’Estudis Ribagorçans (CERib)

Amb la col·laboració de: