‘Benvolgut setembre’
// Glòria Francino Pinasa
El passat 26 de juny de 2019 es va presentar al patí de l’Institut d’Estudis Ilerdencs de Lleida el conte Benvolgut setembre dins de les activitats del projecte Implica´t +, format per quaranta-dos professors de diversos centres escolars i coordinat per la professora M. Mar Lluelles. Fa set anys que es va crear per treballar aspectes relacionats amb la solidaritat envers els altres, vinculats amb la Fundació Federico Mayor Zaragoza i la Unesco de Puerto Rico. Un dels objectius bàsics és donar a conèixer a l’alumnat els principis del document internacional de la Carta de la Terra i, actualment també, l‘Agenda 2030.
El text del conte, Benvolgut setembre, prologat pel Director del Centre de Recursos Educatius ONCE de Barcelona, Manel Eiximeno, escrit per Glòria Francino i il·lustrat per Marissa Amigó, precisament té com objectiu principal divulgar entre l’alumnat la Carta de la Terra, tractant diversos temes. Està inspirat en uns alumnes d’un institut de Lleida, que en són els coprotagonistes. S’estructura en les quatre estacions de l’any, a les quals se li atribueix algun dels principis de la Carta de la Terra com són: Preservar la bellesa i els fruits de la Terra. Enfortir les institucions democràtiques en tots els àmbits […] Tractar tots els éssers vius amb respecte i consideració.
Promoure la cultura de la tolerància, la no-violència i la pau. Protegir i restaurar la integritat dels sistemes ecològics de la Terra […] Defensar el dret de tothom, sense discriminació, a un entorn natural i social que fomenti la dignitat humana, la salut física i el benestar espiritual, amb especial atenció als drets dels pobles indígenes i de les minories. A més a més els alumnes han de descobrir un enigma relacionat amb la natura i la fantasia.
L’argument del conte se centra en les vivències quotidianes dels alumnes, que encapçala el diari personal de l’Ainhoa. Les converses entre diversos companys i les reflexions d’alguns alumnes porten a descobrir temes relacionats amb la naturalesa i la seva conservació: com conrear les tomates, conèixer les eines del camp… Així mateix es tracten temes socials com els dels desprotegits, es reivindiquen personatges tan representatius com Nelson Mandela, la història de la Malala, model d’esforç en les dificultats i l’estudi… Tot fent una sortida escolar per la Ribagorça es descobreixen els dinosaures, es visiten monuments emblemàtics de l’art romànic, s’al·ludeix a la toponímia. També hi apareixen algunes tradicions com la tronca de Nadal, les falles pirinenques per Sant Joan i les encantàries ribagorçanes. Al començament de curs es planteja un enigma entre el misteri i la realitat, que al llarg del curs tres agosarades alumnes aniran desvetllant.
Coberta del conte. / IEI
El conte és una eina dins de les més de tres-centes activitats que hi ha al bloc de la Xarxa Telemàtica d’Ensenyament de Catalunya, i tot i que està orientat per a alumnes de l’ESO, es pot aplicar a qualsevol nivell educatiu, se’n pot agafar parts o fragments, dels quals els docents, alumnat i lectors en poden extraure les seves conclusions i idees. Es tracta d’un homenatge als alumnes en general i, sobretot, amb la finalitat de donar a conèixer la Carta de al Terra, i també algunes comarques com la de la Ribagorça.
El conte, editat per l’IEI i la Diputació de Lleida i amb la col·laboració del Departament d’Educació, es repartirà a tots els centres públics de la província de Lleida, als Centres de Recursos Pedagògics i a les biblioteques públiques. Està traduït a l’occità, per Rosa Mari Salgueiro, al castellà, per Glòria Francino, a l’anglès, per Balbina Falceto, al francès, per Anna Castro, a l’italià per Raül Vallès, i cal destacar que s’ha fet una versió per a lectors cecs en el sistema Braille per Manel Eiximeno. Així mateix es pot utilitzar la versió en pdf a l’adreça electrònica https://blocs.xtec.cat/implicat.
Benvolgut setembre, un relat al servei de l’educació i del món que ens envolta.
Dos moments de la presentació. / IEI
Tags: Catalanofonia
Trackback from your site.
Benvolgut setembre. Temps de Franja – Implica't+
| #
[…] Article de Glòria Francino, autora del conte […]
Reply